Ja må han leva

Just det. Oportuno fyller ju nitton år idag. Tolv år var han första gången vi träffades. Tänk vad tiden går. Grattis älskade Oportuno. Simply the best. 













Fölvakt

Idag var jag på UniversitetsDjurSjukhuset (UDS) och skrev upp mig för att vara fölvakt ett antal nätter i maj och juni. Det innebär, om jag fattade rätt, att jag ska sitta och passa fölen som är på djursjukhuset över natten de nätterna jag har skrivit upp mig. Så skoj! Tydligen får man väldigt tydliga direktiv gällande fölen så även jag som inte har någon tidigare fölvaktsvana kan göra det. Jag ser väldigt mycket fram emot detta. Tänk så mycket jag kommer att lära mig! Kan det inte bli maj snart? 
Detta är vad jag ser framför mig:
 
 

En vanlig skoldag

Hej bloggen

Jag sitter på kåren och skriver. Vi i Bladmagen brukar ha skrivarstugor på tisdagar då vi gör ungefär vad det låter som, sitter tillsammans och skriver. Det är faktiskt himla mysigt. På något sätt är det lättare att fokusera och skrivkrampen släpper direkt man kommer innanför dörren till redaktionsrummet. Att ha lite sällskap som inte hela tiden avbryter (hur trevligt det än må vara) är också väldigt hjälpsamt. Det är svårt det där med hur mycket man vill prata under tiden man skriver. Jag brukar vilja ha ganska mycket lugn och ro när jag skriver men när jag pluggar kan det vara lite mer prat. Då vill jag gärna bolla tankar med de andra lite. Att sitta ensam och plugga blir ofta just ensamt så vi sitter ofta tillsammans, vi som bor ihop.
Det bästa med skrivstugorna är att på tisdagar har FiQ öppet. FiQ är kårens egna café kan man säga. Varje vecka har de ett tema och så bakar de ett par-tre olika sorters kakor som passar in. Man kan också köpa baguetter, det brukar jag göra. Idag köpte jag med avokadoröra – suuuupergott! 25 kronor och jag slipper laga middag ikväll. Win win.

Jag tänkte berätta lite om hur en vanlig dag på veterinärutbildningen ser ut. Egentligen finns det inga riktigt vanliga dagar men jag kan köra ett hop-plock.
Vi börjar oftast vid åtta eller nio. Ifall jag känner mig superambitiös går jag upp vid sex och springer (läs: joggar långsamt) en runda innan skolan. Just nu är jag förkyld och inte ett dugg ambitiös. Jag går därför upp ungefär en och en halv timme innan skolstart och äter frukost och gör mig iordning. När klockan är kvart i åtta/ kvart i nio cyklar vi i samlad trupp från huset till skolan. (Om det är tisdag går jag alltid upp klockan fem för att vara på jobbet på hästkliniken och mocka mellan sex och åtta. Då tar jag med mig frukost som jag äter i klassrummet.)

Om vi har föreläsning sätter vi oss långt fram, annars kommer vi bara somna. Jag vet att i alla fall jag har väldigt lätt för att drömma mig bort och börja tänka på annat om jag inte skärper mig rejält. Sitter jag längst fram känner jag föreläsarens blick på mig och vågar inte annat än att lyssna och anteckna febrilt.

Vi har oftast föreläsning i två eller tre timmar åt gången. Varje timme är det en kvarts rast som brukar spenderas med att spela quizkampen, scrolla på tumblr eller annat lagom jobbigt.
På lunchen brukar jag oftast cykla hem och äta. Vi bor ju bara tio minuter från skolan. Cykelturen ger lite frisk luft och energi så att man inte somnar på eftermiddagen. Om jag inte cyklar hem har jag med mig matlåda som jag värmer i en av skolans alla mikrovågsugnar.

Efter lunch har vi en till föreläsning, mikroskopering, dissektion eller annat kul. Om vi har dissektion byter vi om och tar på oss labbrockarna och gummistövlar. Det är väldigt viktigt att vi har stövlar som är lätta att skölja av ifall det skulle bli söl. Ovanpå labbrocken har man ett plastförkläde. Dessutom har vi engångshandskar. Vi har egna instrument: skalpellskaft, sax och pincett. Vi är alltid i våra basgrupper när vi dissekerar. Nu när vi läser om organens struktur och funktion får vi oftast bara just det organet som vi läser om. Det är oftast slaktavfall vi får. I grupp skär vi alltså upp detta och kollar inuti. Vi kollar på hinnor, blodkärl, strukturer och en massa massa små saker som man aldrig skulle tro att man behövde bry sig om någonsin i livet.
Dissektionerna kan vara obehagliga men oftast är de mest intressanta. Häromdagen fick vi öppna en mink och hon var fryst på ett sätt som gjorde att hennes äggledare syntes jättetydligt. Frågan är om några andra än veterinärstudenter spontant skulle utbrista ”Ååååh, så fint! Kom och kolla allihop!”.

Skoldagen slutar oftast vid klockan tre, ibland tidigare och ibland senare. När vi kommer hem brukar vi fika (oftast lite längre än vad vi planerade), plugga lite, käka middag (också detta längre än planerat – vi har trevligt ihop helt enkelt), eventuellt kolla tv och sedan sova. Ungefär så. Det är olika hur mycket jag pluggar. Ganska ofta blir det ingen tv utan bara plugg. Jag försöker dock att inte plugga hela tiden utan pausa lite också. Att jag är aktiv i kåren och rider på ridskola tvingar mig att ta pluggpauser, det är faktiskt väldigt bra.

Tja, detta var väl i stora drag en ganska vanlig dag. Dagarna är som sagt ganska olika och vi växlar friskt mellan försläsningar, dissektioner, mikroskoperingar, basgruppsmöten, getövningar och annat veterinärrelaterat. Häromdagen hade vi till exempel en gästföreläsare som kom och pratade om hunduppfödning. Allt är inte obligatoriskt att gå på, vilket är skönt om man råkar bli sjuk. Däremot missar man väldigt mycket om man inte är på plats. Det har jag märkt nu när jag har varit sjuk.

Nej hörrni, vet ni vad? Nu har jag suttit på skrivstugan mycket längre än jag tänkte mig. Konstigt att det ofta blir så. Det är så trevligt här att jag aldrig vill åka hem. Fast det förstås. Jag har ju väldigt trevligt hemma också. Livet är bra helt enkelt. Men nu är det dags att cykla hem igen. Hej svejs!

Det är vår!

Det är vår och jag är lycklig. Jag har till och med gjort en ”happy go lucky”-spellista på Spotify. Det är sol och varmt (nåja, hyfsat varmt) och jag har helt plötsligt hur mycket energi som helst. Bäst att utnyttja detta medan jag kan!

 

 
 
Bästa glad-låten - Happy med Pharrell Williams. Härlig video också.
 
 

Den här veckan har vi ganska korta dagar i skolan. Sååå skönt. Jag passar på att skriva artiklar till Bladmagen på den extra tiden. Inte för att vi har någon dötid, jag hade lika bra kunnat plugga den tiden. När det handlar om fritid så har vi ingen. Det som gäller är att ta sig tid. Jag väljer alltså att ta tiden från plugget och skriva annat, för att jag vill. På samma sätt kan vi välja att ta oss tid att baka chokladbollar och fika (läs sitta tillsammans vid bordet, dubbelvikta av skratt – vi har kul ihop i det här huset) i en timme på kvällen.

 

Jag har nyligen introducerat Game of Thrones för mina huskompisar. Nu sitter vi alltså och kollar på den istället för att kolla på tv. Jättebra serie, se den!

Ikväll har jag dock paxat tv:n i en timme. Det är ju Familjen Annorlunda ikväll. Det kan man ju inte missa. Det är så roligt att se på, alla familjerna är alltid så glada.

 

I skolan idag har vi gjort en mikroskoperingsövning och dissekerat njurar. Mikroskoperingen gick till såhär: vi är i grupper och varje grupp fick en låda med elva hemliga preparat som vi ska lista ut vad de är. Vi fick alltså elva objektglas med prover från elva olika vävnader på. Objektglasen läggs ett i taget i ett mikroskop som är kopplat till en tv-skärm så alla kan se samma preparat samtidigt. Med hjälp av det vi har lärt oss skulle vi sedan lista ut vilka vävnader preparaten visade. Hur svårt som helst! Hälften av tiden hade vi ingen aning om vad vi tittade på. Det var alltså roligt men svårt. Imorgon ska vi ha genomgång på vad det var vi egentligen såg. Spännande!

 
Har ni förresten sett Henrik von Eckermanns guldritt i GP Hong Kong Masters med Gotha från i söndags? Jag såg det faktiskt live på tv. En riktig rysare var det men han vann. Jag är så otroligt imponerad av både häst och ryttare. Vilken ritt! Kolla på deras koncentration och deras fokus. Det syns speciellt tydligt i den långsamma reprisen. Wow. Tänk om jag kunde rida sådär. Och vilken häst sedan. Wow. 
 
 

Reproduktion

Äntligen helg

 

Vissa veckor är det extra skönt när helgen äntligen kommer. Den här veckan är en sån vecka. Det var varit en fullspäckad vecka med långa dagar och korta nätter. Jag har en skön sömnbrist att ta igen. Jag startade hårt med att somna i soffan igår kväll. Och i morse. Nåja. Snart är jag väl pigg igen.

 

 

 

Den här helgen ska användas för att plugga ikapp. Som student ligger man nämligen alltid, alltid lite efter i studierna. Det går helt enkelt inte att hinna med allt i veckorna. Antingen får man skippa att förbereda, sammanfatta och repetera allt eller så får man göra det på helgen.

 

Just nu läser vi om urogenitalorganen, d.v.s. njurar och annat som har att göra med urinen och om könsorganen. Som vanligt är det väldigt intressant. Dock kan det lätt bli lite fnissigt när vi sitter fyra tjejer och pluggar hanliga könsorgan tillsammans.

 

Hur många foster?
 

Lite roliga saker som jag har lärt mig de senaste dagarna:  

  • Alla arter har som embryon anlag för maximalt antal bröstkörtlar (jag tror att det är åtta par men man avlar hela tiden fram fler ex hos gris) men alla som inte behövs tillbakabildas och exempelvis människa föds med bara ett par.

  • Små hundraser har färre spenar än stora hundraser.

  • Nosen består av samma typ av celler som huden.

  • I början har embryot anlag för både honliga och hanliga könsorgan. Om inte signaler om hanlig utveckling kommer så utvecklas embryot till en hona.

  • En hästs penis sväller upp inne i stoet vid betäckning och kan bli upp till 20 cm i diameter.

  • Nervsystemet är det organsystem som utvecklas först hos embryot.  

  • Det tar ungefär en månad innan man kan se vilken art embryot tillhör. Innan dess ser alltså katter, hundar, hästar, människor osv likadana ut.

  • Även djur som normalt sett inte äter kött äter upp moderkakan.

  • Det är oftast inte den spermie som först kommer fram till ägget som får befrukta det. Det är så jobbigt för spermierna att ta sig in att de första bara lyckas borra sig en liten bit innan den dödas av äggets ogästvänliga yta. Nästa spermie kan sedan utnyttja att gången in till ägget redan är påbörjad.

  • En galt utsöndrar 250 ml sekret varje ejakulation. Motsvarande siffra för tjur är 5 ml. Sperma från en enda ejakulation hos tjur kan ändå räcka till att inseminera flera hundra kor.

  • En sexuellt aktiv hane kan producera mellan 40 000 och 250 000 spermier varje sekund hos våra domesticerade djurslag.

  • Spermierna lagras i bitestikeln. En bitestikel kan lagra upp till 50 000 000 000 spermier.

  • Vissa djur, exempelvis hjortar, blir dräktiga under sensommaren. Det befruktade ägget ligger sedan och vilar i väntan på våren. Först då börjar det växa till sig. Detta för att ungen ska födas under våren då det finns mest mat.

  • Schäfrar löper oftare än andra hundar. 

 

Intressant va? Och det som jag har berättat här är bara lite ytligt, ju mer man fördjupar sig desto coolare blir det. Bara det där med kroppens hormonreglering under dräktighet är ett helt kapitel för sig. Och det är så häftigt. Kroppen är så smart!

 

 
 
Tänk att min Fausto har varit såhär liten!
 
 
 

På väg

Jag sitter just nu på ett tåg på väg till Göteborg. Jag ska nämligen på begravning, min morfar dog nyligen. Såklart väldigt sorgligt och ledsamt men det innebär även att släkten träffas. Jag har inte träffat mamma och pappa sedan i julas så det ska ändå bli mysigt att ses. 

I söndags tävlade jag dressyr! Jag insåg hur mycket jag har saknat att tävla, det är ju hur kul som helst. 
Tävlingarna med akademiska ridklubben går till såhär: när alla anmälda är på plats lottas hästarna ut. En häst går normalt med två ryttare. Sedan går den som ska rida hästen som nummer ett ut i hagen och jämtar hästen. Medan ryttare nummer ett gör iordning hästen bygger alla andraryttare banan, hinder eller dressyrstaket. Försteryttaren får ungefär en kvart på sig att rida fram, plus skritt. (Värt att nämna är att jag i vanliga fall rider fram i ungefär 45 minuter.) Ryttare nummer ett rider sin runda och sedan får tvåan hoppa upp. Tvåan får ungefär fem minuter inne på banan och får alltså i princip bara hoppa upp och känna lite på hästen innan det är dags att starta. Lite annorlunda mot vanliga hästtävlingar, eller hur? 

När vi skulle lottta ut hästarna kunde jag bara tänka en enda sak: "bara jag inte drar Chikita". Gissa vilken häst jag fick? Chikita! 
Fast det visade sig faktiskt att Chikita var mycket trevligare i tävlingssammanhang än på lektioner. Så fort jag började knoppa manen förstod hon vad som var på gång och blev jätteglad. Och ridningen gick riktigt bra, jag är supernöjd. Jag fick en fantastiskt fin känsla inne på banan. Jag kunde verkligen känna hur Chikita ville gå bra. Hon var superglad, pigg och framåt. I ökningarna verkligen sög hon framåt. 
Jag tycker någonstans att känslan är det viktigaste i ridningen är just känslan. Jag bryr mig egentligen inte jättemycket om poängen jag får av domaren utan jag tycker att min egen upplevelse av ritten är viktigare. I söndags fick jag visserligen helt okej poäng men det jag kommer komma ihåg när jag tänker tillbaka på tävlingen är känslan. Känslan och det fantastiska samspelet mellan mig och Chikita. 



Hälsningar från mig på tåget! 


Mikroskop

Vad jag hittar på? Inget särskilt, bara kollar på tjurtestiklar på riktigt nära håll. 



Love is in the air

 

 

Jag har varit sjuk och legat totaldäckad hela veckan. Det har varit helt olidligt tråkigt. Därför blev jag helt överlycklig när jag vaknade i morse och insåg att jo, jag är nog nästan frisk! Hallluja here I come! Eller, nja. Egentligen ska jag nog ta det lugnt i några dagar till, annars kommer det väl komma tillbaka igen. Jag är något av en expert på att dra igång för hårt efter att jag varit sjuk, och därför aldrig bli riktigt frisk. Därför har jag (efter visst påtryck från nära och kära) kämpat stenhårt för att göra ingenting hela veckan. Jag har ställt in alla planer och legat i sängen eller soffan i princip hela dagarna. Det har varit jättejobbigt men vet ni vad? Jag tror att jag har blivit frisk snabbare såhär. Jag vill därför passa på att tacka för alla påtryck.

 

Jag har som sagt haft två kroatiska tjejer boende hos mig ett tag. De åkte tidigt igår morse. Det har varit jättekul att ha dem här faktiskt, trots sjukdom. Svenskar och kroater har hittat på massa roliga saker och trots att jag missade en del av dessa så tycker jag att jag har lärt känna dem ganska bra. De två som bodde hos oss var så snälla och söta, jättegulliga. Jag ser verkligen fram emot att få åka dit senare i vår. De sa något om att vi kanske skulle få åka och kolla på delfiner (!!!!) så jag håller tummarna för det.

 

 

På bilden: Jag och mina söta kroater

 

Idag är det alla hjärtans dag. Egentligen vill jag bojkotta hela dagen eftersom jag tycker att det är ett kommersiellt jippo. MEN. Det är fint med en dag som firar kärleken. Kärleken är ändå det finaste som finns. Det vackraste i världen.

When you fight love you’re always a loser, som Ola Salo uttryckte det. Inget övervinner kärleken och ingen kommer undan den. Vi är alla förlorare i kärlekens spel.

 

Eftersom idag är kärlekens dag vill jag skicka kärlek till alla jag håller kärt. Ingen nämnd, ingen glömd. Ni vet vilka ni är. Tack för att ni finns! Tack för att ni höjer mina oxytocinnivåer!

 

 

Blä

Igår skrev jag tenta. Idag är jag sjuk. Det slår aldrig fel. 
På grundskolan tyckte jag att det var så skönt att vara sjuk för då fick jag ju vara hemma några dagar och kolla på film. Kanske har jag blivit mesigare med åren för nu tycker jag att det är jättejobbigt att vara sjuk. Jag känner mig mycket mera sjuk och jag orkar inte göra någonting. Jag var tvungen att skriva klart en artikel till Bladmagen och nu är jag helt slut. 
På grundskolan gjorde det inte heller något om man missade en vecka, man tog igen det rätt snabbt. På högskolan är det helt omöjligt att ta igen mer än någon dag. Jag tycker nästan att en dag på veterinärprogrammet motsvarar en hel vecka på gymnasiet, mer ändå på grundskolan. Nu väntar lärarna sig att vi kommer ihåg allt de har gått igenom, på gymnasiet fick vi massa repetition varje lektion. 
Nåja. Bara att lägga sig och vila och hoppas på att vara frisk snart. Jag fick tipset att äta mycket frukt. Ingen aning om det funkar. Någon som vet? 



Pre-tenta-älgar




Imorgon har jag tenta. Skoj. Not. Nervsystem, endokrinologi, cirkulation och respiration, aka NERC. Jag känner som vanligt att det hade varit himla skönt med några dagar extra. Trots detta börjar jag aldrig plugga några dagar extra innan. Undrar vad det beror på? 

Nåja, sedan igår och fram tills torsdag har vi två tjejer från Kroatien boende hos oss. De är här tillsammans med ett gäng andra kroater på utbyte till vår skola. I vår åker jag och ett gäng svenskar till dem istället. Himla kul faktiskt! 

Vi håller alltså på att visa dem Sverige nu. Idag var vi och kollade på älgar i regn. Typiskt svenskt alltså. 
Vi åkte till en älgpark som ligger några mil utanför Uppsala. Man fick komma in i hägnet och till och med klappa älgarna. Jag, som inte har sett älgar sedan jag var liten, tyckte det var hur spännande som helst. Mina norrländska huskompisar var dock inte ett dugg imponerade när jag berättade. Tydligen ser de älg titt som tätt. 

En minst sagt annorlunda ätposition. 





Ridskola

Jag var på ridskolan igår och red dressyr. Jag tycker det är så otroligt roligt att åka till ridskolan, jag känner mig nästan som ett litet barn igen. Den enda skillnaden är att jag inte trillar av hela tiden nu och att jag inte har mamma och pappa med mig att vinka till på läktaren. Men känslan är samma nu som när jag var fyra år och började rida på små ponnyer på ridskolan där vi bodde.

Mitt allra första hästminne är från första gången jag var på ridskolan. Det var väl säkert mammas idé att jag skulle börja rida och det var hon som var med mig. När hästarna skulle delas ut frågade ridläraren mamma vilken häst jag ville ha. Mamma svarade att jag ville ha den minsta och snällaste hästen. Ni får Pysen, sa ridläraren. Pysen, det var en shetlandsponny. Fux tror jag. Jättestor, alldeles enorm. Jag nådde knappt upp när jag skulle borsta den ju. Läskigt.

 

Man kan väl säga att jag har ändrat mitt hästperspektiv lite. Hästen jag red igår kändes helt lagom och den var väl en sisådär 170 cm i mankhöjd. Jättetrevlig var den faktiskt. Typisk hopphäst med lite stel kropp och underhals men en trevlig framåtbjudning och inställning. Det är inställningen hos hästen som jag tycker är viktigast. Jag vill ha en häst som är pigg och glad och som gillar att jobba.

Nu tyckte väl hästen från igår att det var lite jobbigt att gå i rätt form men den försökte i alla fall. Den gjorde som jag sa åt den att göra, i alla fall så gott den kunde. Det är klart att det inte är helt lätt att göra perfekta skänkelvikningar om kroppen är stel som en planka och inte tar emot när man försöker böja den.

 

Jag tycker att hästar på ridskolan är hjältar. De går dag ut och dag in med ryttare som pratar på olika sätt med den, ryttare som gör fel, ryttare som begär för mycket. Oh varje dag gör de sitt bästa. De förtjänar all cred i världen.

 

Jag sa till ridläraren att jag tyckte att hästen jag red var rolig att rida och hon svarade att det tycker minsann inte alla. Varför inte? Jo, sa hon, de tycker att han är för pigg. Lustigt det där, tycker jag. Jag vill gärna ha en häst som är lite framåt (inte en häst som sticker och så men lite bjudning får den gärna ha) men andra vill hellre ha en lite långsammare. Det är tur att det finns olika människor till olika hästar, det blir liksom alltid perfect match någonstans.

 

Jag har bestämt mig för att jag ska tycka att det är roligt att rida och att jag alltid ska tycka att det går bra. Så varje gång jag åker till ridskolan säger jag till mig själv att idag ska det gå bra och jag ska gilla hästen jag får rida. Och hör och häpna, det går alltid bra och jag gillar alltid hästen jag får. Fantastiskt, eller hur?

(Eller ja, nästan alltid. För ett tag sedan fick jag rida en häst som vägrade sätta igång i trav. Världens stoigaste sto var det och hon blev sur varje gång jag la an skänklarna. Det var lite svårt att vända till något positivt. Men då försöker jag istället tänka att nåja, jag får se till att det går bättre nästa gång.)

Tidigare hade jag inte den här inställningen utan jag ville alltid maximera min och hästens prestation. Istället för att bestämma för mig själv att det skulle gå bra så kunde jag säga till mig själv att idag ska jag inte ge mig förrän jag får till den där övningen perfekt tre gånger på rad, eller att jag ska inte låta hästen skygga för något alls under uteritten. Och vet ni vad? Det gick väldigt mycket sämre då. Otroligt så dåligt det gick. Faktum är att jag nästan aldrig var nöjd, varken med mig själv eller med hästen. Stackars min lilla häst som fick stå ut med detta. Tur att jag har lagt ner det och börjat njuta av ridningen istället. För ridning är helt fantastiskt roligt!

 

 

  

Såhär glad är jag när jag är på ridskolan. 

Lyckad auskultation

Igår gjorde jag något himla roligt: jag auskulterade på smådjurskliniken. Att auskultera betyder att lyssna och det är ungefär vad man gör, går med veterinären och lyssnar på vad hen säger och försöker snappa upp litegrann.

Skolan ordnar ett auskultationstillfälle var åt förstaårseleverna (amöborna) på Universitetsdjursjukhuset. Fyrorna som gör sin klinikpraktik handleder oss under auskultationen som en del i deras utbildning. Under klinikpraktiken får de göra bedömningar på patienter som kommer in och sedan hjälps studenten och veterinären åt att ställa diagnos och ge behandling.

 

I förrgår ringde min lärare mig och hörde om jag ville auskultera och jag sa såklart att det vill jag jättegärna. Sagt och gjort, igår klocka 19.45 mötte jag upp studenten som jag skulle gå bredvid och klockan 20.00 började passet. Jag fick ha på mig riktiga veterinärkläder och allt. Det kändes dock som att ha en pyjamas på sig, inte så proffsigt kanske. Men men.

 

Det var jättekul att gå med. Just igår jobbade en jätteduktig veterinär och en jätteduktig djursjukvårdare så jag tycker att jag lärde mig massor. Jag fick se massa coola saker, till och med vara med och kolla på en operation. Så häftigt!

Jag blev otroligt motiverad att plugga satan nu när jag var där och fick lyssna på hur mycket veterinärerna och veterinärstudenterna kan. Om några år kommer jag också vara där! Jag ser otroligt mycket fram emot detta. Gud vad kul det ska bli att bli veterinär!

 

Jag frågade när jag kom dit hur länge auskultanterna brukar stanna och de svarade att vid ett-två nånting brukar det inte vara något mer att göra. Jag var dock kvar till klockan fyra, och det var saker att göra hela tiden. Jag tror att jag somnade vid fem så jag är lite seg idag, om man säger så. Tentaplugg på det gör inte att jag blivit piggare under dagen heller.

 

Men inga sura miner. Jag ska till ridskolan nu och det är dressyr som står på schemat. Det ska bli himla skönt att få rensa hjärnan lite. Det finns ju ingen bättre hjärnrensare än en dressyrlektion! 

 

 
 

Hard work work

Jag har börjat jobba på Universitetsdjursjukhusets hästklinik som skottare. Det är finare än det låter. Det innebär att varje tisdagmorgon mellan klockan sex och åtta mockar jag åt de hästar som tillfälligt bor på hästkliniken. Jag jobbar även vissa helger och då är det heldagar som gäller.
Att mocka på en hästklinik är inte riktigt samma som att mocka hemma till sin vanliga häst. För det första ska det vara RENT. Inget slarv tillåts. Gången ska sopas och spolas tills den är kliniskt ren. Hästarnas bajs- och kissvanor ska antecknas. Inget får glömmas bort eller struntas i. Allt är helt enkelt lika noggrannare än när man är hemma och kan bestämma lite själv.
Ni kanske inte tycker att det låter sådär jättekul att gå upp svintidigt för att mocka skit men jag gillar det faktiskt. Om inte annat så känner jag att jag får lite regelbunden kontakt med hästar. Dessutom får jag in en fot i veterinärvärlden, får veta hur det funkar på en klinik och jag får faktiskt betalt. Inte illa va?
På morgonen är det dock väääldigt segt när klockan ringer äckligt tidigt och jag vet att jag måste måste måste upp. Det finns inget utrymme för sovmorgon alls. Jag är ganska morgonpigg i vanliga fall men av någon anledning är det extra svårt att hasa sig upp när det inte finns något alternativ. Nåja, sova kan jag göra när jag blir gammal!

....

Samtal med mamma tidigare idag: 
Jag: Vet du vad? Jag sprang 6 kilometer imorse innan skolan. 
Mamma: Frivilligt?!?

Svårt att tro, jag vet. 



Dressyr

Idag har jag anmält mig till en dressyrtävling. Jojomän, här ska tävlas minsann. Jag är med i Upsalas Akademiska Ridklubb, UARK (Ja, Uppsala med ett p. Gammal stavning?) som ordnar aktiviteter för studenter. I höstas var jag med på deras hopptävling och nu är det alltså dags för dressyr.

Det var så länge sedan jag tävlade dressyr, jisses. Ett tag tävlade jag var och varannan helg men sedan tröttnade jag på det. Jag tröttnade på det där att man blir bedömd efter hur mycket man har tävlat, inte efter hur bra man egentligen rider. Jag tyckte plötsligt att det var helkasst att domaren skulle sitta där och bedöma mig och min häst under några få minuter och sedan uttala sig som om hen visste allt om oss. Plötsligt kändes det långsiktiga arbetet roligare. Det blev roligare att vara bästa vän med hästen än att se honom som ett tävlingsredskap.

Men nu ska jag alltså tävla igen och det ska faktiskt bli jättekul! När man tävlar med UARK lottas hästarna ut och man får väldigt kort tid på sig att lära känna dem innan man ska rida upp för domaren. På så sätt känns det svårare än en vanlig tävling. Då känner man ju hästen! Lite läskigt är det allt att sitta upp på en främmande häst och prestera. Men spännande.

Bara att börja lära sig programmet nu då. Jag funderar på om jag ska lägga ut bokstäver på matten i mitt rum och springa banan själv, så som jag gjorde när jag började tävla. Det fungerar faktiskt väldigt bra. (Det blir dock lite pinsamt om någon råkar gå in i rummet mitt under den samlade galoppen…) 

 

Jag har rotat fram några bilder på när det begav sig. Vilken snygg kavaj jag hade! Undrar om den fortfarande passar?

 

Jag och Oportuno
 
 
Jag och Viander
 
 
Jag och Fausto
 
 
Jag och Pendy Liz. Detta känns vääldigt länge sedan. 
 

veterinartjejen.blogg.se

Om att vara ung kvinna och studera till veterinär.

RSS 2.0