Summer is coming

Jag sitter just nu och planerar inför de kommande veckorna.

Imorgon åker jag till Kroatien med veterinärkåren. Zagreb närmare bestämt. Det ska bli väldigt kul faktiskt. Vi ska göra massa saker. Kolla runt i Zagreb, gå på zoo, gå på club, äta traditionell kroatisk mat, kolla på deras veterinärhögskola, för att bara nämna lite av det som står på vårt schema. Ingen av oss som ska åka har nog egentligen tid. Alla årskurser tycks ha tenta den femte juni, alltså två dagar efter att vi har kommit hem. Hela den långa lediga helgen som i vanliga fall hade använts till råplugg kommer nu att gå bort.

Eftersom jag dessutom har varit sjuk och faktiskt inte kunnat plugga i nästan en hel vecka så känner jag att jag ligger lite risigt till. Kursen är ungefär tre veckor lång så jag har missat en tredjedel. Det är ju inte så mycket att göra åt saken nu så det är bara att bita ihop och plugga järnet.

Min plan är därför såhär:

Idag (onsdag) – plugg

Imorgon och fram till måndag – kroatien

Tisdag och onsdag – plugg

Torsdag – tenta

Sedan löper det på:

Under helgen och veckan som följer blir det resa till Göteborg, Håkan Hellström på Ullevi, Liseberg (eftersom man faktiskt inte kan åka till Göteborg på sommaren utan att gå på Liseberg), Båstadvistelse, åka hem till Uppsala igen och jobba.

Någonstans däremellan ska jag hinna storstäda också. Och helst andas lite.

Fullt upp? Något. Nu sitter jag därför och kollar upp tågresor och skriver packlistor och planeringslistor.

 

Men vet ni vad det roligaste är? Att det snart är SOMMAR! Är det inte otroligt? Jag trodde aldrig att sommaren skulle komma hit. Det var ju kallt och snö huuuur länge som helst. Jag hade nästan gett upp hoppet men nu verkar det hända. Halleluja!

Det ska bli spännande att stanna kvar i Uppsala under sommaren. Många av mina klasskompisar åker hem till sina föräldrar över sommaren men jag ville inte göra det. Jag vill stanna kvar i min nya stad. Här har jag sommarjobb på hästkliniken (som skottare, men ändå), kompisar och pojkvän. Dessutom betalar jag ändå hyra för hela sommaren och då kan jag lika gärna vara på plats. Vi blir inte lika många i huset under sommaren så det blir gott om plats till oss som är kvar.

Tänk att jag har sommarlov om bara en vecka! På bilden: skolavslutning när jag slutade trean, eller möjligtvis tvåan. Det är ett tag sedan. Lägg märke till våra snygga skor och våra matchande jackor. Stekhett mode. 

 

 

Nu jäklar tänker jag bli frisk

Hej bloggis! Jag har bäddat ner mig ordentligt de senaste dagarna men idag har jag faktiskt lyckats plugga lite. När jag går från att gå runt barfota och i för stor t-shirt och istället drar på mig byxor, armband och klockan – då är det allvar. Något får man ju göra för att skilja på vila och plugg. När man bara går hemma tycker jag det är lätt att hamna i någon slags mittimellanlunk där man varken vilar eller pluggar utan mest lullar runt och blir irriterad på sig själv för att man inte får något gjort. Nä, ska man få något gjort är det bäst att göra det ordentligt.

Det är för övrigt ett hett tips när man mår dåligt och vill må bättre – klä dig skitsnyggt, sminka dig ditt finaste och ta på stora örhängen. Jag mår i alla fall alltid bättre av det. Förutsatt att man ska iväg förstås. Det tjänar ju inget till att gå runt hemma och ha rött läppstift. Och förutsatt att man faktiskt VILL må bättre också. Ibland är det ju faktiskt himla skönt att bara krypa tillbaka i sängen igen och stanna kvar i den där melankolin. Inte så produktivt kanske, men det är faktiskt ganska tillfredsställande att tycka synd om sig själv. Eller hur? Annars hade man ju inte gjort det.

 

Idag har jag alltså pluggat. Eller ja, jag har renskrivit mina anteckningar från veckan så jag har inte direkt gjort något jätteansträngande.

Jag har provat ett nytt upplägg den här kursen. Istället för att anteckna direkt på iPaden, på de nedladdade bildspelen, så antecknar jag först på det gamla hederliga sättet med papper och penna. Sedan skriver jag in det på iPaden efteråt. På så sätt får jag ju se allt två gånger. Jag återkommer med utvärdering av systemet efter tentan men än så länge känns det lovande. Visst är det skönt att slippa släpa på massa pennor och kollegieblock men samtidigt är det svårt att hinna med när jag skriver på iPaden. Det går liksom ganska mycket långsammare där. Det går alldeles för mycket tid till att få det där lilla fönstret jag skriver i att hamna på rätt ställe osv.

 

Det där med immunologi som vi läser nu är intressant men jag har svårt att begränsa mig. Jag tycker alltid att lärarna menar på att vi ska lära oss ämnet i stora drag och inte fokusera på detaljer men sedan är tentan full av detaljer ändå. Kanske har jag och lärarna olika syn på vad som är detaljer? Eller så är det bara att inse att vi måste lära oss ALLA detaljer om ALLT. Problemet med det tycker jag är att man då lätt kan hamna i sitsen att man inte ser den stora bilden för alla detaljer. 

 

Jag tänkte bjuda på två små bilder som jag har gjort i det fantastiska programmet paint. 

Den första bilden visar på vilket sätt det medfödda immunförsvaret, d.v.s.B-lymfocyter, dendritiska celler och makrofager, påverkar det adaptiva försvaret. Den största skillnaden mellan det medfödda och det adaptiva försvaret är att det medfödda försvaret reagerar likadant på allt främmande som kommer in i kroppen medan det adaptiva (förvärvade) har minne och lär sig hur det ska reagera specifikt på olika slags främmande ämnen. Det atr längre tid att utveckla men är effektivare när det väl är där. 

 
 
 
Den andra bilden visar hur dendritiska celler bildas. Dendritiska celler, DC, är celler som bryter ner antigen (bakterier etc) och visar upp bitarna för andra celler, som en krigare som hänger benen från sina offer runt halsen. Brutalt men bra eftersom resten av kroppens celelr då vet vad det är för slags antigen som har kommit in i kroppen och kan reagera på det på rätt sätt. 
 
 
 
 
 
 

Timing?

Hej bloggen!

Jag är hemma och är sjuk idag. Jag försökte verkligen och var på föreläsning i ungefär en halvtimme innan jag insåg att det här går inte. Jag kan inte fokusera och jag kommer inte lära mig någonting idag. Så jag fick helt enkelt gå hem igen. Jättekul…

 

Nu läser vi en kurs som heter Allmän immunologi och lymfoida organ. Kursen handlar ungefär om vad som händer i kroppen vid ett angrepp av bakterier eller virus. Vilka celler som aktiveras, hur och vad de gör. Det är faktiskt roligare än vad det låter, även om det där med celler inte är mitt direkta favoritämne. Det är ett ämne som känns väldigt relevant i alla fall. Jag förstår att det är viktigt att veta hur cellerna i kroppen reagerar vid infektion för att kunna bota det sjuka djuret.

 

Det är jättedålig timing för mig att bli sjuk just nu. Ikväll ska jag till ridskolan och hoppa, imorgon ska jag på amöbaspex (en sittning där förstaårseleverna bjuder in lärare och andra och spexar och grejar), på fredag ska jag spela laser dome, på lördag ska jag jobba hela dagen. Hur tänkte jag där? Det finns ju ingen tid till att bli sjuk och må dåligt. Frågan är nu hur jag ska lösa detta. Varför blir det alltid så att man blir sjuk när man har som mest att göra? Kan man inte få vara frisk då och sedan bli sjuk när man ändå inte har något att göra? Inte för att jag någonsin inte har något att göra, men ändå! 

 

 

Helgen i punkter

Jag har haft en bra helg. Riktigt bra. Varför?
- Jag har varit norrut och avskärmat mig från allt vad stress och ständig uppkoppling heter.
- Jag har åkt motorcykel. Jag har i det närmaste åkt moped innan så det var skitkul. 
- Jag har sett fyra älgar uppdelat på två tillfällen (3+1). Väldigt exotiskt för mig som i princip inte har sett vilda älgar sedan jag var liten.
- Jag har blivit fullproppad med god mat. Mycket polarbröd, mycket hemmagjord sylt, mycket te och grillat. En del godis har jag klämt i mig också. Höjdpunkten var dock grillad banan med choklad och glass. 
- Jag har umgåtts med trevliga och pratsamma människor. 
- Jag har fått göra saker från början till slut. Som student är jag van vid att inget tar slut, det bara matas på och man blir aldrig klar. Därför är det skönt att få göra något som ska påbörjas, genomföras och avslutas. Typ tvätta bilen eller måla gungställningen svart. 

Nu är helgen slut och det är dags att gå tillbaka till vardagen. Läsa alla mejl, kolla alla viktiga meddelanden från klassen, kompisar, jobbet och Bladmagen på Facebook, kolla schemat och inse att jag har massa att göra. Låter inte riktigt lika kul tycker jag. Synd att jag inte kan burra ner mig under täcket och sova bort de sista veckorna innan sommaruppehållet. 

Måndagsinspiration


Mysig lördagspromenad



Powerballadsparad

Idag har jag skrivit den näst sista tentan i årskurs ett på veterinärprogrammet. Jag har bara en enda ynka tenta kvar och sedan har jag gått klart ETT HELT ÅR. Omöjligt, jag har ju precis börjat. Det kan väl inte ha gått ett helt år?! Tydligen.

Tentan var på den hittills roligaste kursen, i alla fall enligt mig. Kursen heter integrativ fysiologi och för alla oss som inte har en aning om vad det betyder kan jag beskriva den ungefär som en kurs som knyter ihop allt vi har lärt oss. Hur samverkar hormonerna med varandra och med kroppen? Vad händer när blodtrycket ökar? Vad händer vid nedsatt lungfunktion? Varför? Hur? Så otroligt skönt med en kurs där man äntligen får koppla ihop saker. Plötsligt känns det som att vi faktiskt förstår hur ett djur fungerar. Hela djuret, inte bara varje del för sig.

Vi har fått lära oss varför hästar inte kan ersätta sin saltförlust efter hårt arbete med enbart en saltsten, varför hundar som är instängda i en bil behöver vatten och ett öppet fönster, varför högproducerande kor blir uttorkade lättare än andra djur, varför jod-brist kan orsaka trötthet, hur kalvningsförlamning uppstår, varför höghöjdsvistelse kan fungera som doping, för att bara nämna litegrann. Ganska coola frågor, eller hur? Och frågor som faktiskt känns relevanta för vårt kommande yrkesliv.

 

Nästa kurs börjar imorgon och handlar om immunologi. Jag vet inte riktigt vad det innebär så jag tog fram målbeskrivningen. Jag blev inte mycket klokare av det. Kolla själva, här är några av punkterna:

Eleven skall efter genomgången kurs kunna:

Redogöra för de viktigaste funktionerna hos vissa cytokiner och kemokiner:

IL-1, IL-2, IL-4, IL-5, IL-6, IL-8 (CXCL8), IL-10, IL-12, IL-17, TNF-α, IFN-α/β, IFN-γ, TGF-β).

samt känna till funktionen hos:

CD1, CD80/86, CD28, CD40, CD154, Fas (CD95), FasL (CD95L),

Intercellular adhesion molecules (ICAM),

Toll-Like Receptors (TLR),

Pattern Recognition Receptors (PRR),

samt förstå begreppen:

Pathogen associated molecular pattern (PAMP)

Danger associated molecular pattern (DAMP)

 

Detta är bara en pytteliten del av målbeskrivningen. Lovely….

 

De senaste dagarna har jag lyssnat i princip non stop på powerballader. I perioder kan jag få väldigt specifik musiksmak och just nu är det powerballader som gäller. Jag tänkte bjuda på några av mina favoriter. Lyssna och njut, och glöm inte att sjunga med! 

 
 
 
 
 
 

Konsten att plugga på helgen

Ibland (typ alltid) måste man plugga på helgen. Jag myser till det med te, tända ljus och lite skön söndagsmusik. Då känns det inte riktigt lika jobbigt. 



Hästhelg

Jag har varit hela helgen hos mamma och pappa. Tyvärr har jag inte kunnat slappna av helt på grund av oväntat tentaplugg men lite avslappnad känner jag mig ändå. 

Jag har ridit båda hästarna och det gick fantastiskt bra. Vilken utveckling de har gjort! Bra jobbat mamma. Tummen upp. 
Det är så roligt att komma hem och rida på sina egna hästar. Visst, det är kul att rida på ridskolan men det är en helt annan sak att rida på våra hästar. För det första känner jag dem mycket bättre än vad jag känner ridskolehästarna. På ridskolan går i princip hela lektionen ut på att förstå hur jag ska rida just den hästen. När jag väl har insett det och det börjar gå bra är lektionen slut. Mina egna hästar känner jag bra så hela det där lära-känna-momentet försvinner. Bara att tuta och köra! (En sanning med viss modifikation..) 
För det andra så är inte våra hästar ridskolehästar. De går inte med olika ryttare varje dag och de går inte med nybörjare. De vet inte att man kan trilla av och de blir aldrig av misstag ryckta i munnen. Jag vill inte säga att de är oförstörda för jag tycker att det ger fel bild av ridskolans hästar (jag brukar hävda att ridskolehästar är västvärldens hjältar och det håller jag fast vid) men ni förstår poängen. Det är helt enkelt väldigt annorlunda att rida sina egna hästar jämfört med andras hästar. Himla kul var det i alla fall och det gick riktigt bra!


Torekov by night

Ganska vackert va?

Hemma på Bjäre


I Uppsala är det snö. Här är det vår. 


veterinartjejen.blogg.se

Om att vara ung kvinna och studera till veterinär.

RSS 2.0