Allt du behöver veta om njuren

 

 

 http://endocrinesurgery.ucla.edu/patient_education_adm_kidney_stones.html

 

Vi läser som jag tidigare har berättat speciell patologi just nu. Förra veckan var det cirkulationsorganen som gällde, den här veckan är det urinorganen (och då framförallt njuren) som står på agendan.

Njuren är spännande på flera sätt. Det som jag tycker är häftigast är att man kan förlora upp till 75% av njurarnas kapacitet innan det börjar ge problem. 75%! Tänk om man kunde förlora 75% av lungkapaciteten eller muskelstyrkan utan att det märktes på allmäntillståndet. Tuffa små organ, det är vad njurarna är. Det är detta som gör att man kan donera ena njuren och leva normalt efteråt.

 

För er som inte har jättebra koll på vad njuren gör, vilket jag absolut inte hade innan jag började läsa till veterinär, kör jag en liten snabb, mycket förenklad, genomgång.

Enkelt kan man säga att njurens uppgifter är att rena blodet, bilda urin samt reglera vätske- och salthalten i kroppen.

Blodet rensas från restämnen som kroppen inte vill ha. Det kan vara till exempel olika saltjoner eller rester från läkemedel. Restämnena samlas i njuren och bildar tillsammans med överflödig vätska urin som kissas ut. På så sätt kan njuren både rena blodet och reglera salt- och vätskebalansen.

Dessutom tillverkar njuren viktiga hormoner. Ett exempel är erythropoietin som är stimulerar produktionen av röda blodkroppar i blodet. Detta är ett hormon som kan användas som dopingpreparat av idrottare eftersom fler röda blodkroppar gör att blodet kan ta upp och transportera mer syre. Detta gör att musklerna får mer energi och idrottaren orkar mer. Detta är såklart inte tillåtet.

 

Lite kuriosa:

En människa producerar ungefär 1,5-2 liter färdig urin varje dag.

Primärurinen hos en människa däremot uppgår till ca 180 liter. Vätskan från detta sugs tillbaka till blodet igen och därför slipper vi dricka ett badkar med vatten varje dag.

Ungefär 20-25% av hjärtats slagvolym passerar njuren vid varje hjärtslag. Detta tycker jag är helt galet mycket. De små njurarna får en hel fjärdedel av blodet.

Anledningen till att man blir kissnödig är att cellerna i urinblåsans vägg blir uttänjda när blåsan fylls. Detta skickar signaler till det parasympatiska nervsystemet, d.v.s. den del av nervsystemet som vi inte kan styra själva. Detta sätter igång en omedveten reflex att kissa. Anledningen till att vi inte kissar på oss direkt är att slutarmuskeln runt urinröret inte styrs av det parasympatiska systemet utan vi kan styra det med viljan.

 

Om någon vill läsa mer om detta så är det här faktiskt en rätt så bra hemsida: http://www.1177.se/Uppsala-lan/Tema/Kroppen/Matsmaltning-och-urinvagar/Njurar-och-urinvagar/

 

 



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

veterinartjejen.blogg.se

Om att vara ung kvinna och studera till veterinär.

RSS 2.0