Årskurs två - en sammanfattning

Nu har jag officiellt gått klart andra året på veterinärprogrammet, jag har nämligen fått resultatet på de sista tentorna och jag är godkänd. Därmed har jag inte haft en enda omtenta under år två. Det känns himla skönt faktiskt. Speciellt skönt är det att inte ha några omtentor nu på sommaren.

 

Jag tänkte göra en liten sammanfattning för skolåret som har gått. Det är så mycket vi har läst att jag kan behöva en liten repetition bara för att komma ihåg alla ämnen!

 

Vi började året med att flytta in i sprillans nya lokaler och läsa Allmän Sjukdomslära. I detta ämne ingår sex delkurser: virologi, bakteriologi och livsmedelssäkerhet, parasitologi, immunologi och till sist allmän patologi och histopatologi.

I november tentade vi av virologi, bakteriologi och livsmedelssäkerhet samt parasitologi. Läran om virus, bakterier och parasiter. Tre tentor inom loppet av en vecka ungefär. Nu hade jag också flyttat hit hästen som visserligen tog en massa tid men samtidigt hjälpte mig att stressa ner mellan varven vilket jag är övertygad om hjälpte mig i pluggandet.

 

Efter tentaveckan började den superkorta kursen immunologi, alltså läran om hur immunförsvaret fungerar. Vi läste grunden i immunologi i slutet av första året och nu var det dags att bygga på med mer kunskap. Jag passade på att flytta i samband med den här kursen. Inte smart. Eftersom kursen varade i kanske fem-tio dagar, jag minns inte riktigt, så missade jag en hel del. Jag gick på alla föreläsningar men jag hade noll tid till att plugga på kvällarna. Tack vare bra föreläsare och intensivt plugg innan tentan klarade jag kursen ändå.

 

 

 

 

Tentan i immunologi skrevs i januari, några dagar innan tentan för kursen allmän patologi och histopatologi. Den kursen var rolig och väldigt viktigt. Har man hängt med på den allmänna patologin har man lättare att hänga med senare under året. Patologi är ungefär läran om vid sjukdom. Vi lärde oss vad som händer i kroppen vid sjukdom och skada och varför. Vi lärde oss varför det kan vara jätteallvarligt om kroppen saknar ett pyttelitet protein och vi fick se bilder på allt från brännskador till siamesiska tvillingar. Dessutom fick vi se hur de sjuka organen ser ut mikroskopiskt. Den mikroskopiska biten tyckte jag var svårast, däremot fick jag riktigt bra resultat på den teoretiska delen av tentan.

 

Nu har vi kommit fram till mitten av januari. Vid det här laget hade vi insett att de nya lokalerna inte var så fantastiska i alla avseenden. Speciellt en sal var så kall att en del elever börjat ta med sig egna filtar till föreläsningarna. Själv hällde jag i mig stora mängder te för att värma upp mig inifrån. Resultatet? Inte så varm men väldigt kissnödig.

 

Efter den allmänna patologin kom kursen Speciell Patologi, den tyngsta kursen under årskurs två. Det är en lång och intensiv kurs med en enda stor tenta i mars. Jag och mina pluggkompisar började plugga på gamla tentor redan första veckan. Under kursen läser man om ett organsystem i taget. Varje organsystem kan drabbas av en mängd sjukdomar och felaktigheter och efter kursen vet vi nu hur detta ser ut mikroskopiskt, makroskopiskt och vad det beror på. Speciell patologi är enligt mig den mest spännande kursen hittills.

 

Efter monstertentan i speciell patologi var det direkt dags för nästa kurs: Populationsmedicin. Nu vänds blicken från individen till gruppen. Här ingår delkurserna statistik, epidemiologi, husdjurshygien, husdjursgenetik och etologi. Även en tvådagars praktik på produktionsgård ingick i den här kursen. Statistik och epidemiologi innebar mycket teori men de andra kurserna innefattade en del praktik, inte minst i form av den berömda Skaraveckan. Skaraveckan är precis vad det låter som, en veckans skolresa till Skara där vi gör en mängd studiebesök på olika produktionsgårdar och ett slakteri. Jag tyckte att det var väldigt kul att faktiskt få se hur det ser ut i verkligheten, inte bara läsa om det.

Statistik och epidemiologi tentades av samma dag och någon vecka senare tentades de tre sista tentorna av, också på samma dag. Som tur var är tentorna inte jättestora, annars hade det varit svårt att orka med tre tentor under ett och samma tillfälle.

 

Det var alltså årskurs två i korta drag. Ett roligt och intensivt år, både studiemässigt och privat. Stundtals tufft och tungt med mestadels har det nog faktiskt varit rätt så bra. Inte minst med tanke på att jag under året (skolåret då) både har flyttat ihop med min pojkvän och tagit hit min häst.

 

 

 

Förrå året hade vi femton tentor sammanlagt, muntor inräknade. I år hade vi ”bara” elva.

·         Virologi

·         Bakteriologi och livsmedelssäkerhet

·         Parasitologi

·         Immunologi

·         Allmän patologi och histopatologi

·         Speciell patologi

·         Statistik + epidemiologi

·         Husdjurshygien + husdjursgenetik + etologiKommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

veterinartjejen.blogg.se

Om att vara ung kvinna och studera till veterinär.

RSS 2.0