Höst

Jag fångade årets sista sommartimmar genom att rida ut en härlig tur på Oportuno i bara linne. Det blir nog sista gången i år som aktiviteter ute kan genomföras utan jacka. Hösten är egentligen här redan, den bara lämnar lite plats för den sista lilla sommarglimten.

Hösten betyder nystart för mig. Varje höst börjar något nytt. Ny årskurs i skolan, nya vanor, nya rutiner. Efter sommarens virrvarr av aktiviteter och nya upplevelser är det dags för vardagslunk igen. Det kan tyckas tråkigt men egentligen är det faktiskt ganska skönt med höst. Jag har verkligen haft en jättebra sommar och jag skulle gärna se att den fortsatte några veckor till men nu är det inte så och då kan jag lika bra se fördelarna med hösten. Det är under hösten planer blir verklighet. Saker och ting tenderar att falla på plats i takt med att vi faller in i vardagen. Mörkret tvingar oss att stanna inne och umgås och tedrickandet tar ny fart. Ganska mysigt ändå.

 

 

 

Idag har vi haft tema etik i undervisningen. Jag älskar att diskutera etik och etiska frågor och jag tycker att det är jätteviktigt att vi gör det. Speciellt vi veterinärstudenter som varje dag i vårt kommande yrkesliv kommer hamna inför jobbiga frågeställningar där vi måste använda oss av etiska teorier för att kunna ta beslut.

Vi har pratat mycket om två olika teorier, nyttoetik och pliktetik.

Nyttoetik – det är konsekvensen av din handling som avgör om handlingen är rätt eller fel. Har handlingen maximerat lyckan i världen?

Pliktetik – det är avsikten bakom handlingen som avgör om handlingen är rätt eller fel.

I exempelvis frågan om djurförsök kan en få olika svar beroende på vilken etik man utgår från.

Nyttoetik – även om det är jättehemskt att några råttor måste lida så kan försöket hindra ett större antal från lidande i framtiden. Därför kan det anses okej med djurförsök då konsekvenserna blir goda.

Pliktetik – lidande för ett antal råttor är innefattat i djurförsöket och då kan det inte anses okej oavsett vad som händer efter försöket. Försöket leder till lidande, har lidande som syfte skulle en kunna säga. Avsikten bakom handlingen är alltså inte god.  

Ganska intressant att prata om. De flesta av oss säger säkert att vi tycker att djurförsök är okej i vissa fall men inte i andra. Vart drar vi gränsen?

Vi pratade också om exempelvis huruvida det känns okej att avliva en hel besättning med friska grisar för att de misstänks ha en allvarlig smitta. Än så länge syns inga symptom men sjukdomen är allvarlig ur ett samhällsperspektiv och dessutom plågsam för individen. Enligt lagen ska de avlivas men hur känns det rent etiskt? Grisarna är ju friska.

 

 

Jag tycker inte att det går att diskutera etik för mycket. Det är så nyttigt att få tänka till och inse att det finns flera sätt att se på en situation. Det svåra är bara att inte fastna vid det en först tycker är rätt, utan att ta in att även andra kan ha bra poänger. 

 

 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

veterinartjejen.blogg.se

Om att vara ung kvinna och studera till veterinär.

RSS 2.0