Årskurs tre - en sammanfattning

Det var visst ett tag sedan jag bloggade nu. Jag har till och med fått en fråga om jag har slutat blogga. Nej, det har jag inte. Jag har bara haft en paus. Annat i livet har behövt mer plats de senaste månaderna och därför har skrivandet hamnat lite på efterkälken. Tidigare år har jag skrivit en liten sammanfattning av året efter sista tentan så det är väl dags att jag sammanfattar trean litegrann nu. Jag tänkte ta det kurs för kurs, i den ordning vi läste dem.

 

1)      Djurskydd, författningskunskap och epizootologi, 5 hp. En ganska lättsam kurs, förutom några dagar då vi pratade om djurskyddsbrott och djurplågeri. Nyttigt att lära sig vilka regler som gäller och hur en går till väga vid upptäckt av exempelvis galna kosjukan eller mjältbrand (det sistnämnda är särskilt aktuellt just nu, det har ni väl inte missat?).

 

2)      Farmakologi och toxikologi, 14 hp. En tung och tuff kurs. Information om hur läkemedel och gifter fungerar i kroppen, skulle man enkelt kunna säga. Mycket kemi och mycket att lära sig utantill. Väldigt intressant såklart men många långa dagar. Väldigt många i klassen var tvungna att skriva omtenta på minst en av tentans tre delar, däribland jag själv vilket pajade min julledighet litegrann.

 

3)      Livsmedelssäkerhet, 11 hp. En kurs om hur vi kan förhindra att folk blir sjuka av mat, ungefär. En hel del undervisning kring slakt och slakterier men också om sådant som jag aldrig trodde att en veterinär skulle behöva bry sig om. Hur färdigsköljd sallad egentligen sköljs, tillexempel. Eller hur det går att se ifall ägget som precis har knäckts i stekpannan är färskt eller inte.

 

4)      Försöksdjursmedicin, 3 hp. Jag trodde att jag skulle gråta mig igenom den här kursen eftersom det är så hemskt med djurförsök men kursen visade sig vara riktigt bra. Kanske den bästa under hela trean. Dessutom fick vi en del djurkontakt vilket vi inte direkt är bortskämda med under utbildningens första år. Min inställning till djurförsök ändrades en del, mest för att jag nu vet mycket mer om hur saker och ting faktiskt går till. Just när vi läste den här kursen kom dokumentären om Maccarini vilket var väldigt bra timing. Alla som inte har sett den borde se den och tänka på försöksdjursaspekten vid forskning. Mer om det en annan gång.

 

5)       Självständigt arbete i veterinärmedicin, 15 hp. Kandidatarbetet. Mitt arbete har titeln ”Att hålla ko och kalv ihop – möjligheter inom svensk mjölkindustri”.  Det finns att hitta här för den som är intresserad. En lugn kurs där det är mycket hemstudier, vilket möjliggör en paus från den intensiva studietakten som annars råder under utbildningen. För mig var det i alla fall välbehövligt med en period där jag kunde lägga upp mina dagar själv och gå omkring i mjukisbyxor hela dagen om jag ville. Roligt att äntligen få fördjupa sig inom ett ämne också. Jag hade svårt att välja vad jag skulle skriva om, det finns massa andra ämnen som jag också hade velat välja. Kanske i framtiden.

 

6)      Klinisk anatomi, konsultationskunskap och näringslära, 14 hp. En väldigt rolig men mycket intensiv kurs, till viss del på grund av att man spenderar mycket tid på asis (dissektionssalarna) och därför inte kan plugga hemifrån. För mig som pendlar ganska långt blev det väldigt långa dagar med trötta kvällar. Här kommer anatomin från första årskursen tillbaka, något de berättade för oss redan i ettan men jag inte riktigt trodde på då. Jodå, allt ska läras in en gång till, och dessutom på ännu ett djurslag. Även lite undervisning om röntgen, EKG och hältutredningar. Kul! Men det var tur att den här kursen låg sist på året för jag vet inte om jag hade orkat ladda om och börja på en ny kurs efter den ångestfyllda tentan som populärt kallas för gatloppet eftersom man springer (nåja, går) mellan olika stationer i den långa korridoren på asis.

 

 

File:Veterinary students in surgery at SLU University Animal Hospital.jpg

Snart jag?

 

Varje år säger lärarna att det kommer att bli mer intensivt än förra året, och varje år tänker jag att det är väl ändå inte möjligt. Men varje år visar det sig att det är möjligt – och att en vänjer sig. Fast jag bävar lite inför fyran. Första kursen är klinikförberedande kurs och den varar hela höstterminen. Schemat lär vara ungefär hela dagen varje dag men obligatoriska moment varje dag. Jag har hört rykten om att det enda en orkar göra efter att ha kommit hem på kvällen är att gråta, äta middag och somna. Hemstudier verkar alltså vara svårt att hinna med. Jag har blivit tipsad om att det bästa är att anteckna på datorn eftersom det går mycket snabbare att skriva och det lär behövas. Jag tycker visserligen inte att informationen fastnar lika bra när jag skriver på datorn som när jag skriver för hand men det viktigaste måste nog ändå anses vara att faktiskt hinna skriva alls, inlärningen får bli ett senare problem. För att underlätta för mig själv har jag faktiskt köpt en ny dator. Det är något jag har velat ha ett tag nu, särskilt sedan min gamla dator mer eller mindre klappade ihop under kandidatkursen och jag därefter har fått släpa på sambons enorma dator till och från universitetet. Sambons enorma och inte så pålitliga dator, kanske jag ska tillägga. Efter några rejäla duster, alla med mycket dålig timing, kände jag att det var dags att byta upp mig. Nu har jag alltså en ny, och jag känner redan att det kommande skolåret kommer bli betydligt enklare. Bara en sådan detalj som att den nya datorn tar ca 5 sekunder att starta, jämfört med ca 3-10 minuter för den gamla, gör att allt känns mycket roligare. Dessutom tror jag att det kommer bli roligare att blogga med den nya datorn. Kanske det till och med går att koppla telefonen till den nya datorn för att föra över bilder. Utan att få ett psykbryt och vilja kasta ut datorn genom fönstret efter att den för tjugoåttonde gången inte vill connecta till telefonen, alltså. Ny teknik, nya tider, nya mål.

 

 (Förresten, kommer ni ihåg att jag berättade att jag kvalade till student SM i dressyr? Vet ni vad? Vi vann lagguldet i dressyr! Det är nog enda gången i mitt liv som jag kommer kunna säga att jag har vunnit SM. Inte illa för en hobbyryttare va?) 

veterinartjejen.blogg.se

Om att vara ung kvinna och studera till veterinär.

RSS 2.0