Läsarfråga!

Jag klarade nöttentan som jag skrev om sist. Woho! Den var lite svårare än väntat men uppenbarligen kunde jag det mesta ändå eftersom jag blev godkänd. Även om det alltid är lite jobbigt och påfrestande med tentor så är det skönt att vi har börjat beta av lite saker på den här kursen. Förra veckan hade jag vi också hemtenta i allmän kirurgi (eller hemtenta och hemtenta, det är ett frontertest där man får frågor med alternativ för svar) och ett hemtest med instuderingsfrågor kring häst. Nu är alltså klinisk undersökning nöt, allmän kirurgi och instuderingsfrågor häst klart. Nästa vecka är det klinisk undersökning häst, en praktisk tenta alltså, och det känns lite nervöst. Vi kommer inte att vara i grupp som vi har varit under alla muntliga tentor hittills under utbildningen utan en och en med läraren. Läskigt men samtidigt säkert bättre eftersom man ju får svara på precis alla frågor och därmed visa att man kan allt (om det nu är så…).

 

Nu är hästdelen av kursen i princip helt avklarad och vi har börjat med reproduktion. När man pratar om reproduktion för människor är det ju mycket prat om preventivmedel men på djur är det ofta tvärtom, hur man kan maximera fruktsamhet. Vi har därför bland annat haft föreläsning om hur man framkallar brunst på sto och ko. Varför skulle någon vilja framkalla brunst på ett sto, tänkte jag i mitt stilla sinne. De är ju så fruktansvärt jobbiga när de brunstar. Sedan kom jag på att det finns avelsston. Hehe… 

 

Jag har fått en läsarfråga!

 

Hej! Jag går första året har precis börjat bmbn, har du några tips inför den kursen? :) känner mig rätt vilse och vet inte hur jag ska lägga upp det hela! Kram!

 

Mitt största tips är att börja plugga tidigt. Om ni har samma upplägg som vi hade så har ni ganska mycket tid för hemstudier. Jag använde den tiden mest som ledig tid men jag kommer ihåg från när jag började tentaplugga att jag önskade att jag hade använt mer av den tiden till att faktiskt plugga istället.

Använd basgruppsarbetena!! Där går man faktiskt igenom det som är viktigast. Dessutom kan man ta hjälp av varandra och utnyttja lärande tillsammans. Jättejättejättebra upplägg som jag saknar. 

Det var ganska bra att plugga rejält inför muntan (som jag antar att ni också har?) som en bra check i mitten av kursen. Jag kommer ihåg att jag aldrig lärde mig de olika aminosyrornas uppbyggnad inför muntan. Väl på plats på muntan fick sedan en annan tjej i uppgift att rita valfri aminosyra som en första uppmjukande startfråga. Jag höll på att få panik men har klarat mig genom resten av utbildningen utan att kunna det.

Vi kollade en hel del på youtubefilmer under BMB:n också, det är ett hett tips! Speciellt Bozeman Science som räddade mig många gånger. Det är generellt ett tips för kurserna som innehåller mycket kemi, kolla youtube. I alla fall om man är som mig och tycker att kemi är ganska svårt.

Annars kommer jag tyvärr inte ihåg precis hur jag la upp arbetet. Men mycket av BMB:n återkommer faktiskt i senare årskurser, tro det eller ej. Därför är det bättre att kunna för mycket. Kommentarer
Anonym

Tack! Bozeman science var superbra! :) vi kommer inte ha någon munta utan på mitten är det ett histologiförhör där vi får mikroskopbilder på datorn och ska skriva för hand på papper vad det är för vävnader/celler etc, och sen en skriftlig histologitenta (vävnader, differentiering, cancer). Och sen sluttentan i januari. Kul att du klarade tentan :)

2016-10-19 @ 06:10:37


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

veterinartjejen.blogg.se

Om att vara ung kvinna och studera till veterinär.

RSS 2.0