Ohändelser

Igår var det äntligen dags för mig att auskultera. Det är något som vi veterinärstudenter gör och det innebär att vi går med en veterinär en dag och kollar på när hen jobbar. Jag såg supermycket fram emot det och nu skulle jag alltså äntligen få följa med den ambulatoriska enheten en hel kväll. 
Det var bara ett litet problem...
Ingen ringde och behövde veterinärhjälp. Inte ett enda djur fick kolik eller skadade sig eller problem med kalvningen på hela kvällen. Så jag satt större delen av tiden i en soffa och väntade på ett telefonsamtal som aldrig kom. Kollade lite på tv. Bläddrade i några tidningar. Pratade med veterinärer och äldrekursare. Men faktum är att det mest veterinäriga som hände under de sex timmar jag var där var att jag desinficerade mina stålhättestövlar. Spännande...
Jag håller tummarna för att det händer mer nästa gång! 

Just nu sitter jag på ett tåg på väg till Malmö. Jag ska nämligen hälsa på min superbraiga vän torsdag till måndag. Ska bli så kul. Jag skolkar till och med från skolan. Om du läser detta Rebecka: you better be worth it! 

Stay tuned för bilder på julbak och pannkaksfrukostar! 

Ludde!

 
Mamma berättade idag att min lilla favorithund Ludde har börjat bli mycket piggare och gladare sedan han har börjat äta glukosamin. (Jag fick ett gratisprov på glykosamin samtidigt som Ludde började bli lite gammal och stel.) Jag blev så glad! Min hjärta går sönder när Ludde inte mår bra. Bara tanken på att han inte kommer att finnas alltid känns främmande. Fast faktum är att Ludde är åtta år nu. (nio?) Inte helt ung nu längre, med andra ord. Fast vem vet? Jag känner en jack russel som är fjorton och still going strong.
 
Hur som helst är jag väldigt glad så länge lilla, söta Ludde kan vara frisk och glad som han brukar. 
 
 
 

♀ Feminism ♀

Naturligtvis är jag feminist! Det är liksom inte ens en fråga för mig. Faktum är att jag trodde att det var en självklarhet för alla normalbegåvade människor, både kvinnor och män. På sistone har jag dock märkt att det inte är så.

Jag satt i köket i min korridor och väntade på att min mat skulle koka klart. På bordet låg en tidning med en artikel om kvinnor och kroppsideal uppslagen. En kille i korridoren kommenterade den och vi började diskutera. Han var väldigt snabb med att hålla upp händerna och säga ”Ja, alltså du får inte tro att jag är feminist för det är jag verkligen inte!”. ?!? Jag gick såklart igång på det. ”VA?! Är du inte feminist? Hur kan NÅGON i dagens samhälle inte vara feminist?” Han fattade inte vad jag menade. Hur skulle han kunna vara feminist? Han var ju man. Om han hade varit feminist skulle han ju ha hatat män, och därmed hatat sig själv. Det går ju inte, tyckte han. Jag menade på att alla som är för jämställdhet är feminister. Han kontrade med att han inte bryr sig ifall kvinnor får högre lön, det får de gärna ha, han brydde sig egentligen inte alls om jämställdhet ”och sån där annan politik”. Så han var absolut inte feminist och det hade jag faktiskt inte trott om dig heller My.

För mig är det så absurt hur man inte kan bry sig. Hur kan man bara skita i det faktum att Sverige är ett av världens mest jämställda länder men att kvinnor fortfarande får lägre lön än män, förväntas ta ut större delen av föräldraledigheten, får skulden för att de våldtas osv osv. Hur kan det inte vara viktigt?

En annan i min korridor frågade mig: ”Vad har hänt med ditt hår?” ”Jag har klippt det..” ”Jo, det ser jag. Men VARFÖR?” För att jag ville. För att jag inte måste ha långt vågigt hår bara för att jag är tjej. Jag får om jag vill, men jag måste inte.

 

 

 

Jag kan fortsätta på det här ämnet länge. Det är absurt vad folk tycker. Jag har hört att jag får skylla mig självför att killar på klubben är äckligt närgångna, jag hade ju en kort, tight klänning på mig. Jag har fått höra att det är så konstigt att jag som ung tjej vill bli veterinär, man ser ju framförallt män i läkarroller (till saken hör att det faktiskt är 90 tjejer och 10 killar i min klass). Jag får alltid höra hur ovanligt det är att min mamma har ett chefsjobb men inte min pappa, för att inte tala om hur konstigt det är att min pappa faktiskt var pappaledig. Få av mina kompisar (de flesta runt 20/25-årsåldern) hade en pappa som var hemma med dem. 

Mina exempel är inte ens speciellt ovanliga eller unika. Och jag skulle kunna fortsatta rabbla kvinnoförnedrade saker som folker har sagt till mig eller nära mig. 

 

Jag kan bli så trött på samhället. Till alla som inte är övertygade om varför feminism behövs, kolla in den här länken: trettiotreanledningar

Tentaveckan slut!

Vill ha!

Ni vet de där små katterna som man kan skicka i chatten på facebook. Jag älskar dem. De är så otroligt söta att jag inte vet vart jag ska ta vägen. De har en egen kollektion! Kolla in. Vill ha vill ha vill ha.
 
 
Om det är någon som vill köpa dessa åt mig så finns de här.

Stresstips

Jag läste ett blogginlägg om stress och blev lite rädd. Jag vet att jag svarar dåligt på stress och jag är ständigt rädd att det ska bli för mycket. Vilket det blir ibland och då känns livet mörkt tills stressen har gått över. Kanske inte det bästa när man pluggar på ett så intensivt program som jag gör, men vad gör man inte för att nå sina drömmars mål?

 

Jag försöker i alla fall hindra mig själv från att stressa för mycket. Här är mina tips:

1)      Det absolut viktigaste och bästa tipset är att se till att få tummen ur och faktiskt sätta sig med plugget som man är så stressad över! Ingen uppgift är så stressande som den man inte har gjort.

2)      Försök inte (som i alla fall jag ofta får tips om) att ”ta det lugnt, se på en film och tänka på annat” dagen innan en tenta. Detta är bara ännu mer stressande. Se ovan.

3)      Sov ordentligt och ät mat. Utan detta är det svårt att koncentrera sig à man lär sig inget = måste plugga ändå mer för att faktiskt få något resultat = mindre tid över till annat.

4)      Efter tentan – vila! Eller gör som jag gillar att göra, storstäda hemma direkt när jag kommer hem och sedan lägga mig på soffan och kolla på romantiska komedier resten av helgen. (Det är något visst med att storstäda efter en tenta. Även om det är kaos i tankarna så blir det i alla fall i ordning hemma.) 

HUR?!

Plötsligt är det bara en dag kvar till muntan (muntlig tentamen) på tema ett i biokemi. Hur gick det till? Tiden går så fantastiskt fort. Helt galet!
 
Just nu har jag tusen saker att göra, Samtidigt. Visst är det lustigt att det alltid blir så. Jag tycker att jag borde ha lärt mig att sprida ut det men neeeej. 
 
Just nu kämpar jag febrilt med att försöka lära mig alla tjugo aminosyror. Aminosyrorna är vad som bygger upp protein. Eftersom typ allt i cellen består av protein så är de väldigt viktiga. De bygger exempelvis upp vårt DNA. Aminoryrorna bestämmer vad proteinet ska göra och vart det ska åka för att göra det. Aminosyrorna har olika egenskaper sinsemellan också. Några har hydrofoba (vattenhatande) sidogrupper, vissa är sura, andra basiska etc. Detta ger aminosyrafrekvensen olika egenskaper och får den ex att vecka sig på olika sätt.
Nja, riktigt såhär enkelt är det väl inte men ni förstår ungefär hur det funkar. Avancerat är bara förnamnet. 
 
Jag är så fascinerad av att kroppens system är så avancerade! Det är helt fantastiskt att det fungerar. Alla små, små delar som hjälps åt för att vi ska kunna överleva. Och att det fungerar likadant hos oss alla. Helt otroligt. 
 
Jag är ännu mer fascinerad av att någon faktiskt har kommit på att det fungerar såhär. Komponenterna är så små att de inte går att se. Nuförtiden har vi elektronmikroskop som gör att man kan komma riktigt nära men många upptäckter gjordes innan dessa kom. Hur?! Hur insåg Watson och Crick att vi har DNA med gener som ärvs ner till våra barn? Hur insåg de att DNA består av socker, fosfat och kvävebaser? Helt ärligt är jag imponerad av att de ens kom på att fråga sig frågan från första början. "Hmmm, du Watson, ska vi inte ta reda på vad som finns i våra celler?" Själv hade jag varit rätt nöjd med svaret att vi består av celler med mojs i. 
 
Samma med Johannes Kepler, Gelileo Galilei, Tycho Brahe, Nicolaus Copernicus osv som kom på hur jorden snurrar runt solen och inte tvärtom. Utan att ens ha riktigt teleskop! HUR?! Hade jag levt på den tiden så hade jag aldrig kommit på att ifrågasätta kyrkan. Jag hade liksom inte ens kommit på idén. Än mindre tagit reda på fakta. 
 
Eller Dimitrij Mendelejv och Lothar Meyer som båda två på vars ett håll kom på periodiska systemet. De lämnade luckor där icke upptäckta ämnen skulle finnas och beskrev dessa icke upptäckta ämnena. Och hade rätt! Kom igen! HUR?! 
 
Det är bara att inse. Vi vanliga dödliga kommer aldrig kunna mäta oss med genierna. Suck. 
 
Dr Drakken - galen veteskapsman 101!

Caitlin Moran

Denna kvinna har skrivit en av mina absolute favoritböcker, Konsten Att Vara Kvinna.
 
 
 

Just nuInklämt

Shit pommes, jag har så fullt upp just nu. En tenta, en munta och ett viktigt förhör nästa vecka. Inte i samma ämne. Plus att jag var på möte med skoltidningen i måndags och tog på mig två artiklar. Plus att jag igår var först på bokcirkelmöte och sedan på jättelångt möte med akademiska ridklubben där jag har bokat upp mig ännu mer. Plus att jag tänker att jag gärna vill hänga lite på facebook, bloggen, tumblr, bitstrips, spotify. Missförstå mig rätt nu, jag tycker att alla möten och allt sånt är jättekul. Men jag känner att det blir liiiiite tight nu när allt kommer samtidigt. Speciellt eftersom jag inte känner mig helt hundra frisk efter förra veckan.

 

Aja, bara att bita ihop och ta sig igenom denna och nästa vecka så blir det bättre sedan.

 

Fram till dess: godis, te och bra musik! (Och lite plugg också antar jag.)

 

 

 

 

 

 

Huh?!

På tal om ingenting, kolla vad google föreslog åt mig förut idag. Jag ville söka på "finns det blod som inte cirkulerar" men google hade visst andra planer. Det finns underbar förlossning i det blod som göts en gång. Vad betyder det ens? Och VEM har googlat detta? 
 
 

kärlek

Biomedicin - vad är det?

Jag tänkte berätta lite om vad jag egentligen läser om i skolan, ifall det är någon som vill veta (mamma). Just nu läser jag en kurs som heter Biomedicinsk Baskurs. Det är ungefär vad det låter. Om man ska jämföra med gymnasieämnen kan man säga att det är som att läsa kemi och biologi, fast mer avancerat såklart. Kursen består av lite olika delar.

 

·         Histologi – läran om kroppens vävnader. Här lär vi oss hur olika vävnader ser ut, vilka typer av celler de innehåller, hur de uppkommer och var i kroppen de finns. Vi lär oss och cellens olika livsstadier och om celler i blodet. Vi lär oss också om stamceller och hur de specialiseras till olika typer av celler. Detta är ett ämne som är ganska hett just nu så vi lär oss verkligen det allra senaste. Vi får kolla mikroskop på olika vävnader och deras celler, svårare än det låter faktiskt.

 

 

·         Cellbiologi – hur en cell fungerar. Kroppen består som bekant av celler. Det tar dock inte slut där (som jag trodde tidigare) utan cellen består av en hel massa delar. Cellen är som ett eget litet samhälle med järnvägar, sjukhus, återvinningscentral osv. Vi lär oss om vilka delar av cellen som gör vad och hur olika ämnen transporteras ut ur, in i och inuti cellen. Olika ämnen har olika sätt att komma in i cellen och det hela styrs av massa olika komponenter.
Vi lär oss även om hur arvet fungerar, d.v.s. celldelning, replikation, DNA osv. Ganska spännande faktiskt.

 

 

·         Sedan lär vi oss också om olika slags molekyler och ämnen. Vad är det för skillnad på proteiner, fetter och kolhydrater och hur märks detta i kroppen? Proteiner är exempelvis uppbyggda av aminosyror. Det finns 20 olika aminosyror med olika egenskaper och dessa har betydelse ex när det kommer till vilken typ av mat djuren ska äta. Vissa sjukdomar kan hanteras bara genom specialfoder.
Vi lär oss vad enzymer är och vad de gör för nytta. (Vi har lärt oss utantill att ”ett enzym är ett slags protein som fungerar som en biologisk katalysator” Detta innebär att reaktioner som egentligen inte hade varit möjliga i kroppen kan ske ändå och det är väldigt viktigt för att vi ex ska kunna hålla neutralt pH i kroppen)

 

Så detta är ungefär så långt vi har kommit på kursen än så länge. Verkar det tråkigt? Jag ska inte ljuga, det är en ganska seg kurs. En del saker är väldigt spännande, som det där med DNA till exempel, men det mesta är rätt torrt. Vi gör dock vårt bästa för att försöka skoja till det lite.

 

Och glöm aldrig – YouTube är din bästa vän!  

 

 
 
Såhär kan det se ut i mikroskopet. Den här bilden tog jag när vi kollade på bindväv i ben. Bilden visar celler i en fas då de håller på att dela sig men det finns inte tillräckligt med plats för dem och därför blir de sådär avlånga. Proliferationszon kallas det och detta sker alltså i benet. Det mörklila är cellkäror och det ljusa runt om dem är zytoplama, cellvätska. Senare kommer cellerna bli större och så småningom förkalkas och dö och nya celler kommer att fylla på. 

Saved by the goat

Jag har varit lite krasslig hela veckan. Varit hemma från skolan och tyckt synd om mig själv och sådär. Men så igår hade vi obligatorisk getövning i skolan så jag pallrade mig dit. Och mådde så otroligt mycket bättre sedan! Jag pratade med mamma och vi kom överens om att kontakten med djur är otroligt viktig för oss. Avsaknaden av djur här hemma hos mig i mitt korridorsrum leder till att jag mår så dåligt att jag tycker att jag är sjuk. Jag blir helt handlingsförlamad och deppig och orkar inte göra någonting. Allt känns tråkigt och himlen är alltid grå. Inte ens godiset är gott.

 

Min gissning är att någonting hände i mitt omedvetna när jag var hemma hos mamma och pappa förra helgen och fick träffa alla husdjuren igen. Jag insåg nog hur mycket jag saknar det och när jag åkte hem fick jag en deppreaktion som har hållit i sig hela veckan. Boten var närmare än jag trodde. Lite gos med getter och sedan ridskola på kvällen gjorde susen. Vilken tur att jag ska bo med ett gäng hundar efter nyår. Må-bra-hormonerna kommer flöda.

 

Jag har bestämt mig. Jag ska aldrig bo utan djur och jag inte måste. Jag är hellre hemma varje fredagkväll och tar hand om hunden än att bli helt deppig med några veckors mellanrum. Dans och pubrundor är väl kul men inte så kul att jag offrar min hälsa. Och jag tar hellre hästen eller hunden på en tur på lördag förmiddag än att ligga och sova eller vara bakfull efter en hård festnatt.  

Det kanske låter själviskt att jag tänker skaffa och hålla djur för min egen skull. Men helt ärligt, har inte alla andra också exakt samma anledning? Vi har husdjur för att vi vill ha husdjur, allt annat är lögn. Just därför tycker jag det är så viktigt att vi tar hand om våra djur på bästa sätt. De hjälper oss så mycket och därför förtjänar de det allra bästa vi kan ge dem.

 

 
 
 

De ger oss kärlek och vi ger dem kärlek. 

 

 

 

The boss

Detta är från när jag var och kollade på Bruce Springsteen den 28 juli 2012. Fortfarande bland det absolut mäktigaste jag har varit med om. Jag står någonstanns där mitt i publikhavet. Titta, lyssna och njut av en av mina absoluta favoritlåtar.Take me home, SJ-road

Hela helgen har spenderats hos mamma och pappa. Skönt att komma hem lite men det är rätt skönt att vara på väg till mitt andra hem nu igen. 
Familjen i all ära men djuren var toppen att träffa igen. Kela, mysa och lyssna på små tickande hjärtan i mitt stetoskop. 

Jag fick även träffa bästa Bec igen. Love you girl! Vi får ses snart igen! 

Man lär sig något nytt varje dag. Detta har jag lärt mig i helgen: 
Svante Turesson och Ture Sventon är INTE samma person. 
Även gamla lusitanohästar kan vara pigga och bocka högt. 
Små shettisar är otroligt söta. 
Vår katt Morris rivs rejält när han tröttnar på att bli kliad. Sedan vill han bli kliad igen. 
Mammas mat är väldigt mycket godare än fil och müsli. 
När pappa sa att alla äpplen hade trillat ner från träden i stormen menade han verkligen alla. 

Home?

Jag är hemma. Hos mina föräldrar, inte i Uppsala. Jag antar att jag har två hem nu. 
Hur som helst är det himla mysigt att träffa familj och djur igen. 
veterinartjejen.blogg.se

Om att vara ung kvinna och studera till veterinär.

RSS 2.0