Biomedicin - vad är det?

Jag tänkte berätta lite om vad jag egentligen läser om i skolan, ifall det är någon som vill veta (mamma). Just nu läser jag en kurs som heter Biomedicinsk Baskurs. Det är ungefär vad det låter. Om man ska jämföra med gymnasieämnen kan man säga att det är som att läsa kemi och biologi, fast mer avancerat såklart. Kursen består av lite olika delar.

 

·         Histologi – läran om kroppens vävnader. Här lär vi oss hur olika vävnader ser ut, vilka typer av celler de innehåller, hur de uppkommer och var i kroppen de finns. Vi lär oss och cellens olika livsstadier och om celler i blodet. Vi lär oss också om stamceller och hur de specialiseras till olika typer av celler. Detta är ett ämne som är ganska hett just nu så vi lär oss verkligen det allra senaste. Vi får kolla mikroskop på olika vävnader och deras celler, svårare än det låter faktiskt.

 

 

·         Cellbiologi – hur en cell fungerar. Kroppen består som bekant av celler. Det tar dock inte slut där (som jag trodde tidigare) utan cellen består av en hel massa delar. Cellen är som ett eget litet samhälle med järnvägar, sjukhus, återvinningscentral osv. Vi lär oss om vilka delar av cellen som gör vad och hur olika ämnen transporteras ut ur, in i och inuti cellen. Olika ämnen har olika sätt att komma in i cellen och det hela styrs av massa olika komponenter.
Vi lär oss även om hur arvet fungerar, d.v.s. celldelning, replikation, DNA osv. Ganska spännande faktiskt.

 

 

·         Sedan lär vi oss också om olika slags molekyler och ämnen. Vad är det för skillnad på proteiner, fetter och kolhydrater och hur märks detta i kroppen? Proteiner är exempelvis uppbyggda av aminosyror. Det finns 20 olika aminosyror med olika egenskaper och dessa har betydelse ex när det kommer till vilken typ av mat djuren ska äta. Vissa sjukdomar kan hanteras bara genom specialfoder.
Vi lär oss vad enzymer är och vad de gör för nytta. (Vi har lärt oss utantill att ”ett enzym är ett slags protein som fungerar som en biologisk katalysator” Detta innebär att reaktioner som egentligen inte hade varit möjliga i kroppen kan ske ändå och det är väldigt viktigt för att vi ex ska kunna hålla neutralt pH i kroppen)

 

Så detta är ungefär så långt vi har kommit på kursen än så länge. Verkar det tråkigt? Jag ska inte ljuga, det är en ganska seg kurs. En del saker är väldigt spännande, som det där med DNA till exempel, men det mesta är rätt torrt. Vi gör dock vårt bästa för att försöka skoja till det lite.

 

Och glöm aldrig – YouTube är din bästa vän!  

 

 
 
Såhär kan det se ut i mikroskopet. Den här bilden tog jag när vi kollade på bindväv i ben. Bilden visar celler i en fas då de håller på att dela sig men det finns inte tillräckligt med plats för dem och därför blir de sådär avlånga. Proliferationszon kallas det och detta sker alltså i benet. Det mörklila är cellkäror och det ljusa runt om dem är zytoplama, cellvätska. Senare kommer cellerna bli större och så småningom förkalkas och dö och nya celler kommer att fylla på. 


Kommentarer
Sofia

Den sista bilden var cool! Det såg ju ut typ som månen haha. Hur har du tagit den?

Svar: Jepps tog den med iPhonen genom objektivet på microskopet. Lite trixigt ;)
My Persson

2013-11-09 @ 12:49:00
URL: http://hoppfullt.blogg.se


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

veterinartjejen.blogg.se

Om att vara ung kvinna och studera till veterinär.

RSS 2.0