Strålande jul

Julstress. Julpress. Alla lägger upp julselfies på Facebook. Lägger ännu mer press på alla som faktiskt inte vill eller har råd att köpa miljarder julklappar. Lägger ännu mer press på alla som tycker att julen är mer ångestladdad än glädjefylld. 
Det är tvunget att vara glad och trevlig konstant. Att gilla maten. Att gå in helhjärtat för traditioner. Julmusiken går non stop. 
Nästa år blir det charter. 



Lillejulafton

Såhär spenderade jag dan före dan. Lite mer snö än hemma i Uppsala. (Och ja, granen höggs på egen mark) 





Grispraktik

 
 

 

I helgen har jag gjort praktik på en grisgård. Det var otroligt spännande och lärorikt! Det som genomsyrade hela helgen har varit det här uttrycket ”Men jag döööör, så söta de är!”. Griskultingar är nämligen helt sanslöst söta. Sådär att man bara vill sno med dem hem. Speciellt när de kommer fram och vill hälsa. De vuxna kan också vara rätt söta faktiskt. Speciellt när de ligger i halmen men springer upp när de ser sin skötare komma. Eller när de äter sin mat och tittar upp och smaskar och man riktigt kan se hur de säger mmmmmm gott gott gott. Eller när de tycker att det är så skönt att bli kliad att de lutar sig så hårt mot handen att de nästan trillar omkull. Eller när man ger dem en tuss halm och de blir så lyckliga att de släpper allt de håller på med vara för att få borra in sitt tryne i halmen.  

 

Jag har ingen tidigare erfarenhet av grisar alls i princip. Jag har väl klappat lite på någon gris någon gång på hembygdsgården kanske men inte så mycket mer än så. Nu känner jag att jag har fått en helt ny kärlek. De är väldigt trevliga djur. Förutom när de lägger sig på sina kultingar. Vilken stress det var att försöka passa suggorna med nyfödda kultingar. Plötsligt hör man ett dödsskrik från en stackars klämd kulting. Då får man rusa dit och putta på suggan tills hon reser sig upp. Sedan hör man ett nytt dödsskrik och rusar dit. Då är det bara två kultingar som slåss om samma spene. Suck.

Såklart är det inte alla suggor som klämmer ihjäl sina kultingar men det händer. Väldigt sorgligt.

De kändes inte heller så trevliga när vi först gick in i den stora lösdriften och det plötsligt var rosa grisryggar precis överallt. De är helt enormt stora. Jag har väl haft en bild av Emil och griseknoen framför mig och trott att det var en vuxen gris. Det var det inte… Vuxna grisar är betydligt större. De är som tur är väldigt snälla och inte alls otrevliga.

Galten var dock riktigt läskig. Om jag hade mött en lös galt när jag var ute och gick i skogen hade jag blivit livrädd. Speciellt om den var mörk i pälsen som en av de i såg var. Den såg ut som en björn. Han var också snäll, kom när man ropade och gillade att bli kliad mellan öronen. Men ändå.

 

 

 

En annan sak jag har lärt mig är att grisar låter hela tiden. De ger konstant ljud ifrån sig. Inte som hundar, katter, hästar som bara låter ibland när de faktiskt vill något. Grisar låter prcis hela tiden. Och de låter inte bara nöff nöff som jag hade för mig. De låter som lejon när de pratar med sina ungar, som hundar när de blir rädda och som katter när de bråkar. Lustigt va?

 

Just nu sitter jag på ett café i Uppsala och väntar på att klockan ska bli elva. Jag har suttit här sedan klockan åtta och nu har jag i princip ruinerat mig eftersom jag får dåligt samvete om jag sitter här utan att köpa något.

Klockan elva går en buss från Uppsala till Lunde som enligt uppgift ska ligga någonstans i närheten av Kramfors. Jag kommer att vara framme vid halv fem. Jag som blir åksjuk kan inte plugga på buss. Inte ens läsa. Istället har jag laddat ner en ljudbok. (Helt lagligt via Storytel!) Boken heter Endgame: Kallelsen och är skriven av James Frey. Jag har hittills bara lyssnat i ungefär en timme och jag är redan fast. De där fem timmarna kanske går rätt fort ändå. 


Tack till Johanna Mollbrink för bilderna!

Patologi

Jag har berättat att vi läser patologi i skolan nu. Det är inte helt lätt. Den där välbekanta pluggstressen börjar så smått komma krypandes. Lägga sig till rätta i magen och burra in sig utan att någonsin tyckas vilja gå sin väg. Nästa vecka är det julafton och veckan därpå är det nyårsafton. Vi kommer inte ha någon undervisning. Ett utmärkt tillfälle för lite semester? Knappast. Vi veterinärstudenter (och typ alla anda studenter också för den delen) ska plugga hela lovet.

Jag vill verkligen klara kurserna utan att få omtentor. En omtenta är inget problem i sig. Tvärtom är jag övertygad om att man lär sig ämnet bättre när man pluggar till det två gånger. Problemet är istället att den vanliga kursen fortsätter utan att ta hänsyn till omtentor. Eftersom man får plugga parallellt kommer den vanliga kursen att få stryka på foten och risken är stor att det blir en omtenta även på den.

Det är därför vi fasar för omtentor. Inte egentligen för att misslyckas (även om det inte heller är så kul) utan mest för den extra stressen det innebär. Att tentorna sedan är stopptentor gör det hela ännu värre. Om man inte klarar en tenta innan skolåret är slut (oftast har man tre försök under året) så får man inte börja nästa årskurs utan tvingas ta ett studieuppehåll och skriva tentan igen med klassen under. Förhoppningsvis får man då börja i den klassen istället.  

 

Nu läser vi alltså patologi. Vi kollar på histologiska preparat och vi pratar om celler. Lite svårgreppat ibland men det börjar falla på plats nu för mig. Jag är en sådan där person som måste se och höra en sak flera gånger innan jag kommer ihåg det. Igår var därför en bra dag. Innan lunch hade vi föreläsningar om cirkulation. Sedan hade vi genomgång i helklass av histologiska preparat från vävnader med cirkulatoriska problem (ex fick vi se en blodpropp). Efter det hade vi genomgång av en hel radda preparat, däribland cirkulatoriska, i en liten grupp. Då satt vi nio personer tillsammans med vår lärare och kollade i ett mikroskop med tio huvuden. Coolt va?

Såhär såg det ut, fast med fyra huvuden till. Man har ett enda preparat och en person styr men alla kan se. Perfekt tillfälle att ställa frågor som man inte vill ställa i helklass.

Efter detta satt jag och en klasskompis och kollade på preparaten ännu en gång, bara hon och jag. Först då började saker och ting falla på plats för mig. Äntligen. 

Håkan Hellström i mitt hjärta

Igår var jag och återupplevde Håkan Hellström-konserten på bion i Uppsala. Det har gjorts en film om den fantastiska konserten på Ullevi från i somras. Konserten som jag såklart var på. Precis som alla andra Håkanfans. (Var det någon som sa publikrekord?)

Filmen toppade såklart inte konserten men den var ändå riktigt kul att se. Sevärd är bara förnamnet. Man fick prata med fans, Håkan, bandet, de inbjudna artisterna. Ja, i filmen då. Häftigt. En kille i bandet berättade att han hade varit ett Håkanfan när han var ung och att det nu var som en dröm som gick i uppfyllelse när han fick vara med i bandet.

Det som berörde mig mest i hela filmen var en tjej som berättad varför hon lyssnar på Håkan Hellström: ”Han sjunger om vardagliga saker, fast fint. Och det är precis så jag villha livet.” Mitt i prick. Jag känner likadant. Hon finns emd i den lilla filmen här nedanför.

Det var lite häftigt att se hur hängivna fansen är. De tältar i en vecka för att få stå längst fram. En vecka! Under konserten har de sjömanskostymer och de är så lyckliga att de gråter. Fantastiskt. Själv har jag aldrig dyrkat en annan människa på det sättet. En människa som jag faktiskt inte känner. Jag har aldrig kunnat se att en specifik människa är så mycket större än alla oss andra. Visst har även jag idoler men jag skulle inte kunna viga mitt liv åt en idol.

Hur som helst, en ovanligt underbar film. Att vi sedan var samma gäng som såg filmen som var på konserten gjorde det hela ännu bättre.

 
 
 

You know nothing Jo(h)n Snow!

Nu har vi börjat på den nya kursen: allmän patologi. Inte helt självklart vad det innebär. Ungefär ”läran om sjukdomar”, alltså vad som egentligen händer inne i kroppen vid sjukdom. I kursen ingår även att kolla i mikroskop på sjuk vävnad: histopatologi. Förra året hade vi histologi och det var alltså frisk vävnad vi kollade på då. För mig var det ett av de svårare ämnena under första året. Jag fick sitta väldigt mycket med det där mikroskopet på egen hand och försöka trycka in hur de olika vävnaderna skulle se ut. Vi hade ett prov under våren där vi fick tjuga mikroskopglas med vävnader och själva skulle lista ut vilken vävnad det var. Jag pluggade något enormt mycket till det där provet. Satt åtta-tio timmar i skolan flera helgdagar och sådär. Plus efter skolan. Jag hoppas att jag har igen det nu!

 

Första föreläsningen på nya kursen handlade lite om läkekonstens historia och vad vi människor har trott att sjukdom orsakas av. Idag vet vi att sjukdomar beror på problem eller skador i kroppens egna celler. Ungefär såhär: en cell kan anpassa sig till någon som vill orsaka sjukdom (ex ett virus) till en viss grad. När cellen inte längre kan anpassa sig skadas den eller dör. Många celler som skadas eller dör i ett visst organ ger uttryck som sjukdom i det organet.

Förr ansåg man att sjukdom var något som kom utifrån. Ett gammalt uttryck för smittämne är maisma och det betyder enligt vår föreläsare ungefär onda andar. Jag tycker faktiskt inte att den här tanken är helt ologisk. Det är ju faktiskt inte sällan som något som kommer in i kroppen utifrån som skapar sjukdomen, även om det är indirekt. Jag tänker på virus, parasiter, bakterier osv.

 

Vi fick berättat för oss lite om hur man behandlade sjukdom förr. En del exempel tycker vi idag är lite lustiga.

Kavallerihästar som var halta behandlades med jättestarka magneter då man ansåg att det var fel i hästens egna magnetiska kraftfält.

Människor med ryggskott fick hänga i armarna och sträcka ut ryggen. Eller som vår föreläsare uttryckte det: stackarna fick hänga i flera timmar tills de inte kände av sitt ryggont längre på grund av sina värkande armar.

Man pysslade även en del med åderlåtning, alltså att tappa ut blod från kroppen. Detta ansåg man hjälpte mot lite allt möjligt. Det finns faktiskt vissa sjukdomar som botas av detta vilket hjälpte till att hålla kvar vid myten om att det är ett bra behandlingssätt. En sjukdom där åderlåtning hjälper är myelom, en typ av blodcancer där omogna plasmaceller förökar sig okontrollerat i benmärgen och tränger undan andra blodbildande celler, vilket kan orsaka blodbrist, infektioner, njurpåverkan, nedbrytning av benvävnad och skelettsmärtor. (Källa: medicinsordbok.se)

En man som under 1800-talet var förespråkare för åderlåtning hette John Snow. Här hajade alla Game of Thrones-fans i klassen till. En karaktär i serien heter Jon Snow. Min favoritkaraktär faktiskt. Inte illa va? 

 

 
Lika som bär?
 

Horse show

 

Jag sitter i min och pojkvännens nya lägenhet. Jag är ensam. Pojkvännen är iväg och kommer inte hem förrän sent ikväll, efter att jag har gått och lagt mig. I morse åkte han innan jag gick upp. Vilket samboliv.  

Här är kaos. Grejer överallt. Grejer i lådor. Inget framme. Alla grejer som gör mitt hem till mitt är nerpackade. Nu känns det bara tomt och kalt. Dessutom ganska kallt upptäcker jag när jag sticker ner fötterna mot golvet. Vilken tur att jag köpte rejäla raggsockor på Stockholm Horse show. Som tydligen egentligen heter Sweden International Horse Show. Visst har jag inte berättat om när vi var där?

 

Jag och pojkvännen var där förra lördagen, mitt i flyttstöket. Ibland är det skönt att komma bort ett tag och göra något annat. Hästshow är ett alldeles utmärkt annat. Jag tyckte i alla fall att det var superkul. Höga hinder, fina hästar, mycket skratt.

Vi såg två hoppklasser (som pojkvännen i ärlighetens namn nog inte tyckte var så jättekul) och massa show. Det var en show som var med hästar och motocross-motorcyklar tillsammas. Mycket bra timing när pojkvännen var med på hästfest för första gången tycker jag. Vi såg även poddkampen, en tävling mellan två mediaprofiler som just lärt sig rida. Vi skrattade så vi nästan kiknade. 

 
 
 

Garde Républicaine. Lägg märke till ryttarnas hårtofsar.

Bildkälla: www.swedenhorseshow.se

 

Det som slog mig mest, och som alltid slår mig mest, är hur fantastiska djur hästar är. Vi såg alla typer. Pegasus, miniatyrhästar, stora pampiga kallblod. Tänk vad många olika hästraser det finns. (Nåja, Pegasus är väl inte en officiell ras direkt men ändå något alldeles särskilt) Och tänk vad de ställer upp för sina människor. De litar verkligen på oss. Hur skulle de annars kunna gå in på en arena med massa ljus och fyrverkerier och applåderande publik? Hästens naturliga instinkt borde vara att vända om och springa därifrån så fort som möjligt. Men de går in. Och inte nog med det. De visar sig från sin bästa sida. De presterar. Är de inte fantastiska?

 

Immunologi och svåra frågor

Det är mycket som händer just nu i Sverige. Budgetar hit och dit. Omval. Diskussioner. Smutskastning. Jag som tyckte att det var så skönt när förra valet äntligen var över och folk slutade försöka övertyga andra om att du har fel och jag har rätt. Jag tycker att det ofta hamnar på sandlådenivå i de här politiska diskussionerna, speciellt när man kollar i sociala medier. Att diskutera och lyssna på varandra är givande. Att köra över varandra och säga till andra vad de bör tycka är inte givande. Respekt gentemot sina medmänniskor, är det någon som har hört talas om det?

Nu är detta ingen politisk blogg men jag vill få sagt att jag tycker att alla borde visa lite mer öppenhet och kärlek mot varandra. Det är ju trots allt snart jul och då ska man vara snäll för annars får man inga julklappar!

 

I skolan läser vi som sagt immunologi. Idag hade vi föreläsning och transplantationer och varför kroppen försöker stöta bort ett organ som har transplanterats. Jag har väl alltid vetat att kroppen ser nya organ som främmande och att den kan få för sig att stöta bort det. Vad jag inte har fattat tidigare är hur frekvent detta sker. Om jag förstod föreläsaren rätt så är frågan inte OM kroppen ska stöta bort organet utan NÄR. För att minska risken för att detta ska ske ger man massa immunosuppressiva  droger som alltså nästan slår ut immunförsvaret. På så sätt hindrar man det från att attackera det nya organet. Vad jag inte heller visste var ärr man måste äta dessa mediciner hela livet. Immunförsvaret kommer alltså att vara väldigt nedsatt resten av livet och man löper stor risk att få massa andra sjukdomar. Vad som skulle hända om en sådan hr person skulle råka bli infekterad med en antibiotikaresistent bakterie vill jag knappt tänka på. Varken mediciner eller immunförsvar kommer att kunna ta kol på bakterien. Vad finns kvar?

 

Jag har också lärt mig varför patienter med leukemi behöver benmärgstransplantationer. Det är något som jag också har vetat länge men aldrig riktigt reflekterat över. Det är något som jag bara har hört och sett på TV och sådär.

Det beror på att behandlingen mot leukemi är strålning och kemoterapi. Den här behandlingen gör att patientens egna benmärg helt dör ut. Det är i benmärgen som B-lymfocyterna bildas. B-lymfocyter är en celltyp som ingår i immunförsvaret och som skapar antikroppar. Utan B-lymfocyter, inga antikroppar. Antikroppar sätter sig på främmande ämnen, antigen, i kroppen och oskadliggör eller hjälper andra celler att oskadliggöra antigenen. Mycket enkelt förklarat. En person utan B-lymfocyter är alltså mycket utsatt och blir väldigt sjuk vid en infektion av exempelvis ett virus.

Därför transplanterar man alltså benmärg från en annan person. Det tar dock lång tid innan immuncellerna är uppe i normala nivåer i mottagaren och under hela den här tiden är mottagaren utsatt för infektioner. Dessutom kan kroppen reagera negativt på den nya benmärgen och utveckla ett annat typ av sjukdomstillstånd som också är väldigt farligt. Det hela är alltså väldigt avancerat.

 

 

 

Vi pratade om att det är väldigt viktigt att hitta en matchande donator för att minska risken för bortstötning. En enäggstvilling är det absolut bästa alternativet om man inte kan ta organ från patienten själv (som ex hud vid brännskador). Jag var tvungen att fråga läraren om det där med att man i vissa länder kan skapa ett barn med precis rätt genuppsättning för att rädda ett sjukt syskon och om det kunde likställas med enäggstvillingar rent immunologiskt. Det kunde det men vår föreläsare var noga med att påpeka att det kan finnas etiska aspekter på problemet som måste tas i beaktande. Hur ska man tänka egentligen? Jag tycker att frågan är svårt. Spontant tycker jag att det känns otroligt hemskt att ett barn ska födas, inte för att föräldrarna vill ha barnet utan för att de vill ha kvar sitt befintliga barn. Samtidigt kan det rädda ett svårt sjukt barn. Väldigt svår fråga. Hur mycket är ett liv värt?

Boken Allt för min syster handlar om just detta. Det är en väldigt bra bok som jag verkligen rekommenderar. Filmen är också bra men inte lika. (Den heter My sisters keeper på engelska) Utan att spoila för mycket kan jag säga att boken och filmen slutar lite olika så även om man har sett filmen kan man ha glädje av att läsa boken. 

Flyttkaos

Nu har vi flyttat till hälften. Allt är kaos hemma och i huvudet. Allt är i lådor eller halvvägs uppackat. Jag har inte hunnit plugga någonting sedan immunologikursen startade. Har ridit två gånger på två veckor typ. Kaos kaos kaos. Men snart är det klart och då kan vi börja använda vår fina lägenhet. 


När köket är klart och inflyttat vill jag baka vovvekakor! 


veterinartjejen.blogg.se

Om att vara ung kvinna och studera till veterinär.

RSS 2.0