Nu är det finito

Jepp, nu är årskurs ett på veterinärprogrammet helt, totalt slut. Jag fick tentaresultatet för sista tentan idag och jag var godkänd. 
Jag har inte riktigt kunnat ta sommar tidigare, det kunde ju bli så att jag var tvungen att plugga till en omtenta. Men nix pix. Jag klarade den och är därmed helt klar med första året. 





Innan jag började på veterinärprogrammet hade jag aldrig någonsin varit på gränsen att inte klara en tenta. Det fanns knappt på kartan. Nu är det annorlunda. Både gymnasiet och annat jag pluggat på universitetsnivå har i jämförelse varit rena barnleken. Jag går i en klass med hundra elever som alla har bland de absolut högsta betygen eller högskoleprovsresultaten i Sverige. Har man inte det kan man inte komma in på programmet. Vi har alltså allihop varit otroligt högpresterande och vet hur man pluggar. Vi gillar att plugga. 
Trots detta kuggar folk. Inte bara någon enstaka utan en hel del kuggar någon tenta någon gång under året. En tenta var det tillexempel typ en fjärdedel av klassen som kuggade. 

Veterinärprogrammet är alltså väldigt krävande. Det är därför jag blir så glad och lättad varje gång jag klarar en tenta. Inte får alla rätt, utan klarar tentan. 
Vissa program, veterinär inräknat, har inga andra betyg än godkänd/ icke godkänd. Detta tog ett tag för en del av mina närstående att förstå. De var ju vana vid att jag blev glad över ett MVG och missnöjd över ett VG. 
"Jag fick godkänt!!!!" 
"Godkänt? Ojdå. Det var ju inte så bra." 

Det är bra att vi inte har fler betyg än så. Det tar bort en del av pressen (som redan är ganska stor) och det gör att nivån för att klara en kurs kan vara högre än om vi hade haft fler nivåer. Då kan man inte sätta godkäntgränsen hur högt som helst. 
När jag har pluggat på universitet tidigare har det ofta varit 50% rätt som ger godkänt, 75% ger VG, 90% ger MVG. Något sånt. 
Nu har vi oftast kravet att klara 2/3 för godkänt, dvs 67%. Vissa test har högre godkäntgräns. På en del test måste vi ha alla rätt. Detta ger en högre kompetensnivå för oss som klass. Alla måste kunna mycket eftersom alla ska bli duktiga veterinärer. Det räcker inte att vissa blir duktiga och andra sämre. Då sjunker nivån för hela yrkeskåren. 

Jag har köpt ett MC-ställ!

Ja, ni läste rätt. Jag har gått och köpt mig ett motorcykelställ. Jacka, byxor, skor och ryggskydd. Inte illa va?
Nu tänker någon att vaddå, du har väl inte MC-kort? Och nej, det har jag inte. Men min pojkvän har. Och jag får åka med. Fram tills nu har jag haft på mig hans extraställ när vi har kört. Det är dock en aning för stort (läs: enormt) och jag glider nästan ur det. Problemet med det är att ifall vi kör omkull så kommer inte skydden sitta kvar där de ska vara utan glida på sidan. Skydden i ett MC-ställ är insydda i kläderna. Om kläderna då inte sitter på plats gör såklart inte heller skydden det. Detta var den ena anledningen till att jag ville ha ett eget ställ. Den andra anledningen var att jag kände mig så otroligt ful och klumpig i hans bautastora ställ. Michelingubben, någon? 
Mitt egna ställ är så fint så! Svart och ljusa sömmar. I Goretex, inte läder eftersom att det tydligen är mer praktiskt. En liten besvikelse eftersom jag sett framför mig hur vi susar fram i våra coola läderställ. Men men. Det är faktiskt riktigt snyggt. Nätt och till och med lite feminint. Jag köpte naturligtvis det hela på blocket. Inte har jag råd (eller lust heller för den delen) att köpa ett helt nytt ställ. Det kostar ju multum. Det jag hittade nu var knappt använt och satt som en smäck. Till ett betydligt lägre pris än nypriset. Som hittat.
Tyvärr tog jag ingen bild när vi var ute och körde igår. Det får bli senare. Fram tills dess akn ni föreställa er hur vi flyger fram på vägarna i sommarsolen. (Om sommarsolen behagar komma fram snart. Imorse var det 6 grader när jag cyklade till jobbet. 6 grader! Det är ju rena vintervädret.) 
 
 

Ledig, eller?

Jag är ledig idag. Väldigt skönt. Mina ben behöver vila och såren på mina armar behöver läka. Det låter som om jag jobbar med något väldigt dramatiskt. Det gör jag inte. Smärtan i benen kommer från mycket gående i lite för stora stövlar. Såren på armarna kommer från att ha burit på hö och halm samt från den lilla bitska (men söta) valpen som en av mina huskompisar precis har införskaffat. 
Trots detta gillar jag mitt jobb i hästklinikens stallar. Jag får se hur veterinärjobbet går till på nära håll och även om jag inte är med och behandlar hästarna får jag ett hum om saker och ting. Hur länge en buköppnad häst brukar stanna på kliniken, hur länge en kolikhäst ordineras svält, hur stora nyfödda föl egentligen är. Sådana saker. Nyttig information som är bra att ha i ryggen senare. 

Idag är jag ledig och klockan ringer klockan 05.30. Detta är sovmorgon för mig som i vanliga fall går upp senast klockan 05.00. Men ändå. Halv sex på min lediga dag. Vem kom på den smarta idén? Jag själv. Jag har nämligen sovit hos min pojkvän i Södertälje och då får jag snällt gå upp när han går upp. (Okej då, jag snoozade faktiskt lite längre än han gjorde.) Nu sitter jag på tåget tillbaka till Uppsala. 


Tågstationen i Södertälje är vacker i morgonsolen. 



Någon frågade mig om vi aldrig tröttnar på att åka fram och tillbaka såhär. Vi brukar ses någon eller några kvällar i veckan plus helgen. Om inte jag åker tåg till Södertälje så kör han bil till Uppsala. 
Men nej, jag tröttnar inte. Den enda som är trött på arrangemanget är min plånbok. Det är nämligen inte helt gratis att åka tåg. Bensin är inte heller helt gratis. 

Det är ändå lite smidigt att gå upp tidigt när man är ledig. Man hinner med så mycket. Dubbla frukostar till exempel. Jag planerar redan vad jag ska fika på när jag är hemma i Uppsala igen. Jag har köpt ett för mig nytt knäckebröd med kanelsmak som är fantastiskt gott med lite ost på. Te till det så är lyckan gjord. 
Kanske ska ta en tupplur också. Och städa lite. Och jogga en sväng. Och fixa allt sånt där som jag aldrig orkar fixa när jag har kommit hem från jobbet. 
Som sagt, ibland är det bra att gå upp tidigt även om man ska vara ledig. 

En summering av första året som veterinärstudent

Jag tänkte att skulle ta och summera skolåret för mig själv och för er, nu när det äntligen/ redan är över.

 

September: Jag kom till Uppsala den 1 september och skolan började den 2. Jag fick även nyckeln till mitt korridorsrum den 2 september. Därför sov jag hos en äldrekursare den första natten. Hon visade sig sedan vara min fadder.

Första veckan var galen. Mer eller mindre hela dagarna bestod av inspark och det var verkligen fullt ös medvetslös hela dagen varje dag. Ett stort antal av mina klasskompisar blev sjuka efter insparken, även jag. Detta kan dock till stor del även ha berott på att jag åkte till Norge med kåren precis efter insparken. Där var det ännu mer fullt ös medvetslös och alla som åkte med blev förkylda.

Efter insparksveckan började allvaret och det var inte nådigt. Vi hade en sådär tre veckor tills vår första tenta. Fram till dess skulle vi lära oss alla skelettdelar, organ och organdelar, både på svenska och på latin. Dessutom skulle vi lära oss var alla dessa delar satt. Det blev mycket övande på skelett och döda djur på asis. Jag hade dessutom min första muntliga tenta och höll på att svimma av nervositet.

I samma veva skulle vi dessutom läsa embryologi och alltså lära oss hur det går till från att ett ägg befruktas tills att en liten djurunge föds. Detta för alla djurslag.

 

Oktober: Efter första tentan kändes det som att tempot borde sänkas. Det var väl bara nu i början som de körde på så hårt för att gallra ut de som inte passar på utbildningen? Nja. Riktigt så blev det inte. Det blev snarare en tempohöjning.

Vi började läsa BMB-kursen aka Biomedicinsk Baskurs. Detta innebar att vi mellan oktober och januari kom att läsa kemi. Jag tycker inte att kemi är världens roligaste ämne direkt, därför tyckte jag att kursen var ganska svår.

Även om dagarna inte var så långa på BMB-kursen så blev det väldigt mycket studietid ändå. Det var sällan jag satt hemma en hel dag utan att plugga. Ungefär i oktober insåg jag att det där med lediga eftermiddagar och helger var ett minne blott.

 

November: Nu hade jag precis klippt av mig håret och kände mig fri och stark. Detta tog mig igenom det värsta höstrusket. Dessutom kunde jag nu säga upp mitt äckliga korridorsrum. Vi hade bestämt oss för att flytta ihop några tjejer i klassen och hyra en ville ihop. Woho! Jag längtade bort från Flogsta.

 

December: Slutspurten på BMB-kursen. Hela jullovet ägnades åt aminosyror, citronsyracykeln, glykoproteiner, proteoglukaner och annat mysigt.

I mellandagarna flyttade jag in i villan.

 

Januari: Det nya året kickades igång med en braktenta som jag klarade på håret. Jippie, tänkte jag, ingen mer kemi! Ack så fel jag hade.

Nästa kurs som drog igång var nämligen OSF, Organens Struktur och Funktion. Nu skulle vi plötsligt komma ihåg all kemi och gå vidare därifrån, organ för organ.

Varje organsystem skulle gås igenom med fokus på histologi (läran om vävnader), anatomi (vilken plats allt har och vad allt heter) och fysiologi (hur allt funkar). Den första delkursen var cirkulation + respiration och nervsystemet + endokrina organ (d.v.s. hormoner och sådant).

 

Februari: I februari började jag jobba som skottare på UniversitetsDjurSjukhuset, UDS. En chans att tjäna lite extrapengar och samtidigt få se hur en veterinärstation fungerar.

Efter tentan på cirk-resp och nerv-endo i mitten på februari började nästa delkurs: urogenitalia och digestion. Digestion tycker jag är ett av de mest intressanta ämnen vi läst hittills så februari gick ganska snabbt.

I februari fick jag också besök av två trevliga tjejer från Zagreb som var i Uppsala på ett utbyte med vår kår. I juni skulle det bli min tur att åka till dem.

 

Mars: I början på mars fick jag beskedet att jag hade kuggat en tenta. Detta var något helt nytt för mig och ledde till en lätt panik och tankar om att jag aldrig skulle kunna bli veterinär. De gick dock över snart och jag insåg att jag lärde mig mer på omtentaplugget än vad jag hade gjort första gången jag pluggade ämnet.

I mars hade jag också min mest fruktade tenta: histologi. Vi skulle få 20 preparat som kunde visa någon del av något av alla de organ vi hittills hade gått igenom. Jag har hela tiden tyckt att histologi var ganska svårt och därför pluggade jag som en galning till histologitentan. Jag satt i skolan hela dagarna och kvällarna med mikroskopet och kollade på tuba uterina, pylorus, rumen, glandula parotis och andra organ med konstiga latinska namn.

I mars kom också den första egentliga insikten om att jag faktiskt har flyttat ganska långt norrut jämfört med Båstad. I Uppsala var det ju snö i mars!

 

April: I april fick vi en ny uppgift – vi skulle lära oss hundens alla muskler. Vad de heter på latin och svenska, vilket ursprung de har, var de fäster (jag förstår fortfarande inte riktigt vad det är för skillnad på ursprung och fäste på en muskel) och vad de gör. Till vår hjälp hade vi fyllehundarna, hundar vi fått till skänks från UDS (det var alltså privatpersoner som hade skänkt sina hundar till utbildningen, vi är väldigt tacksamma) och som vi var tvungna att ha liggande i stora spritkar för att de inte skulle stelna till. Min favoritmuskel är musculus splenius, ”hingstnackemuskeln”.  

I april hade vi också den fruktade gatloppstentan. Det är en stationstenta i anatomi som är väldigt krävande för studenterna rent psykiskt, även om den egentligen inte var orimligt svår.

 

Maj: Under första halvan av maj läste vi den enligt mig roligaste kursen under första åter: Integrativ Fysiologi. Det var först nu vi lyckades knyta ihop hela säcken med allt vi hade lärt oss under året.

Andra halvan av maj ägnades åt immunologi, ett helt nytt ämne för mig. Nu var vi tillbaka till kemin och allt handlade om celler och olika kemiska reaktioner.

 

Juni: I juni åkte jag till Kroatien med kåren. Bara några dagar efter det skrev vi den sista tentan och sedan var det plötsligt sommarlov och dags att börja sommarjobba.

 

Hela året gick otroligt snabbt och det känns som om vi knappt har hunnit med någonting. Men det har vi. Kolla bara. Här är en lista på alla tentor vi har haft under året:

Webbtest Osteologi (d.v.s. skelettbenen)

  • ·         Anatomi munta
  • ·         Anatomi + embryologi
  • ·         BMB munta
  • ·         BMB vanlig tenta
  • ·         Cirk+resp och nerv + endo
  • ·         Histologi
  • ·         Ug + dig
  • ·         Gatloppet – praktisk anatomitenta
  • ·         Integrativ fysiologi
  • ·         Immunologi

Som ni ser skriver vi ibland flera tentor vid samma tillfälle. Dessutom webbduggor och omtentor mellan de ordinarie tentatillfällena. Jag räknade ut att jag har skrivit ungefär tio tentor bara under vårterminen. detta ger i så fall ett snitt på två tentor i månaden från mitten av januari till mitten av juni. (Inkluderat två omtentor) Vi har alltså hunnit med en del… 

 

 
Efter ett hektiskt år tycker jag att jag har gjort mig förtjänt av lite tårta
i väntan på nästa, antagligen ännu mer hektiska, år. 
 

Om djur i Kroatien vs Sverige

Här kommer den utlovade fortsättningen av mina Kroatienupplevelser. Jag tänkte prata lite om djur och djurhållning i Sverige vs Kroatien. 

 

Ett litet (läs enormt) lejon vilar sig i solen. Förmiddagen på zoo var den varmaste under hela resan.

 

 

Jag kan ju börja med att säga att jag överlag uppfattade det som att synen på djur var ungefär likadan rent känslomässigt, framförallt när det gällde husdjur. Däremot var en del andra saker annorlunda.

 

Vi var och kollade på Universitetsdjursjukhuset i Zagreb, det som fungerar som vårt UDS dvs. där eleverna får klinikpraktik. I Zagreb hade de några saker som vi inte har i Uppsala. De hade en ny, stor och modern boskapsavdelning med speciella undersökningsspiltor för kor och så. Tyvärr var den knappt använd under de senaste åren då den funnits eftersom lantbrukarna inte kan motivera det ekonomiskt. Jag förstår detta. Även i Sverige är det ovanligt att man åker in till djursjukhuset med sin ko. De flesta ingrepp och behandlingar sker istället på plats.

På Universitetsdjursjukhuset i Zagreb har de också en hel avdelning för fåglar och exotiska djur. De har även fåglar som ägs av skolan för att eleverna ska kunna öva sig i att hantera fåglar. Detta får vi ingen övning på i Uppsala. Jag fick för första gången i mitt liv hålla i en orm när vi var där. Den var förvånansvärt mjuk, jag hade väntat mig att fjället skulle kännas ungefär som fiskfjäll men den var faktiskt nästan len. Spännande. Jag kanske får ta och skaffa mig lite exotiska djur för att få erfarenhet av dem.

 

De hade också en nybyggd hästavdelning. Jättefin! Ljusgrönt kakel, rent och luftigt. Det var bara det att det knappt var några hästar där. Avdelningen hade bara sex boxar men när vi var där (på en måndag – busiest day of the week) var det bara en häst inne. Förklaringen fick vi av veterinären som visade oss runt. I Kroatien finns det inget etablerat system för djurförsäkringar. Om man åker in med sitt djur till veterinären måste man alltså betala för hela kalaset ur egen ficka. Eftersom en buköppning (som man ibland måste göra ex vid kolik som är en av de vanligaste orsakerna till att man åker till djursjukhuset) kostar minst 60 000 kr i Sverige, och antagligen ännu mer i Kroatien eftersom de får in så få, är jag inte förvånad att man inte har råd med detta. Det hade inte vi heller haft, trots att vi har två hästar och då ”borde ha råd” enligt den Kroatiske veterinären.

 

Smådjursavdelningen var också fin, men lite äldre än de andra delarna. Vi fick se operationssalar, undersökningsrum och rummen för de inneliggande patienterna. Vi fick också se deras rehabiliteringsavdelning. Rehabilitering är ett väldigt intressant område tycker jag. Jag kan lätt se mig själv jobba med det i framtiden. Vattenband, simning, pilatesbollar och djur (kanske framförallt hundar) som blir lite bättre för varje gång de kommer. Det var en annan veterinär som visade runt på smådjursavdelningen. Han var jätteduktig och var väldigt bra på att förklara. Dessutom kände han några av våra lärare, de som är specialiserade på rehab såklart. Världen kan vara väldigt liten ibland.

 

 

Vi var även på Zagreb zoo en dag. Jag är lite ambivalent när det gäller djurparker. Å ena sidan tycker jag att det är kul att kolla på de olika arterna och jag tycker att det är bra att djurparker hjälper till att bevara utrotningshotade arter. Å andra sidan tycker jag för det mesta att sättet djuren hålls på är under all kritik. Så var det till stor del i Zagreb. Inte hos alla djur, men hos många. I princip alla djur hade burar eller inhägnader som liknande deras naturliga habitat, men burarna var väldigt små jämfört med i Sverige. Och då är burarna små även i Sverige om man jämför med hur stora ytor djuren skulle ha rört sig på i det vilda. Naturligtvis är det inte rimligt att bygga inhägnader som är många kvadratkilometer stora. Då hade själva vinsten försvunnit eftersom besökarna inte längre skulle kunna se djuren. Naturligtvis är det också svårare för en djurpark mitt inne i en stor stad att ta ut storleken på inhägnaderna än vad det är för en djurpark som ligger på landet i Sverige.

Många av djuren visade tydliga stressymptom. Vargarna sprang runt runt i sin lilla fålla, en björn satt i ett hörn av sin och stirrade in i väggen, en annan björn vankade fram och tillbaka, fram och tillbaka, en prärievarg med enbart betong i sin lilla bur låg blick stilla i en liten grop. Vi veterinärstudenter (både svenska och kroatiska) reagerade på detta, men de andra åskådarna verkade mest tycka att det var kul att djuren rörde sig och hejade på dem.


 

 
Här ser ni prärievargen. Golvet ser ut att bestå av sand på bilden men det är ren betong. 

 

Många av djuren var också ganska feta. Vi tänkte att det kanske beror på att djuren är roligast att kolla på när de får mat och att de därför får mat lite för ofta. Bara en teori dock, det kan ju ha någon helt annan anledning.

 

 

Lagom fet ödla.

 

Lagom fet orm. Frågan är vad han har ätit. En människa?

 

En annan sak vi reagerade på när det gällde djurparken var att säkerheten var väldigt låg jämfört med i Sverige. Man hade lätt kunnat ta sig in till de flesta djur. Som exempel kan jag nämna att det som skilde vargarna från besökarna var en liten vallgrav, en häck och ett lågt staket. Till lejonen kunde man sträcka in fingrarna om man lutade sig lite. Man hade lätt kunnat skutta ner till krokodilen eftersom man liksom stod ovanför den och tittade ner, utan något nät eller så mellan.  

 

 

 

På bilden syns faktiskt i princip HELA krokodilburen. 

 

I övrigt var det faktiskt kul att vara på zoo. De hade djur som jag aldrig har sett innan. Dessutom tycker jag alltid att de stora kattdjuren är lika fascinerande. Jag kan stå och kolla på dem hur länge som helst.

En liten rolig detalj var att det fanns ett litet hus man kunde gå in i som visade olika typer av ohyra man kan få i huset. Råttor, möss, illrar och diverse småkryp. Jag visste inte ens att illrar räknades som ett skadedjur och jag visste verkligen inte att man kunde få illerproblem på samma sätt som man kan få råttproblem. Det kändes också rejält konstigt att stå och kolla på en liten glasbur innehållande silverfiskar. Silverfiskar. På zoo. Det var något helt nytt.

 

 

Jag pratade med en av kroaterna om köttproduktion i Kroatien. Hon berättade att de importerar det mesta köttet och hon visste inte riktigt varifrån. Faktum är att de hade ganska dålig koll på köttproduktion över huvud taget. Eller, de verkade inte tycka att det var någon speciellt stor fråga. Vi svenska veterinärstudenter matas med information och åsikter kring frågan hela tiden och väntas komma med egna åsikter väldigt snabbt. I Kroatien verkar det inte finnas samma medvetenhet kring köttproduktion. Jag förstår detta. Kroatien och Sverige är två länder med helt olika historia. En av veterinärerna som visade oss runt uttryckte det såhär: ”Kroatien har varit i krig ungefär vart tjugonde år och varje gång måste landet byggas upp igen från grunden. Det är trevligt med en nystart men vi börjar också bli trötta på att starta om hela tiden.” Jag tänker mig att djurrätt och djurhållning inom köttproduktion inte har prio ett när man än en gång bygger upp allt på nytt.

 

 

Summa summarum: i Sverige har vi väldigt hög standard på vår djurhållning jämfört med andra länder. Jag tycker att det är otroligt viktigt att vi jobbar med att behålla den, även om EU:s djurregler skulle ligga under våra. Här kommer också alla vi vanliga människor in. Välj svenskt kött så att de svenska bönderna kan överleva, se till att åka till veterinären med dina sjuka djur så att veterinärvården kan fortsätta utvecklas osv.

En del saker i Kroatien var väldigt bra och vi kan lära oss av det. Andra saker var mindre bra och fick mig att känna ”vad glad jag är att jag bor i Sverige”.

Jag tycker i alla fall att Kroatienbesöket var väldigt intressant och lärorikt. Jag är övertygad om att det är bra att vidga sina vyer och att få lite att tänka på. 

 



Galet söt jordekorre.

 



Vad det här är för djur vet jag inte ens men visst är den grymt söt? Jag såg en vild sån här simma i en kanal på bussen till flygplatsen senare. 

 

 

 

Göteborg

Jag försöker summera min helg för mig själv. Om jag bara får välja ett ord tänker jag välja magiskt

Igår morse tog jag och några vänner tåget från Uppsala till Göteborg. På kvällen klämde vi ihop oss med drygt 69.000 andra på Ullevi för att uppleva Håkan Hellströms enda konsert i år. Vi passade även på att slå publikrekordet som sattes av Bruce Springsteen and the E street band för två år sedan, en konsert som jag för övrigt också var på. 

Håkan var fantastisk. Vilken känsla. Vilken atmosfär. Det var magi. Underbart. Jag skattade och jag grät. Få artister kan beröra mig så. 

Idag var vi på Liseberg och provade den nya bergochdalbanan Helix. Wow, vilken åktur vi fick. Alla som gillar bergochdalbanor måste verkligen åka den. Adrenalinkicken var utom denna värld. 
Vi gjorde såklart även allt det där andra som man måste göra när man är på Liseberg: blötte ner oss i flumride, skrek halsen av oss i Atmosfear, köpte mjukglass, åt skräpmat, krockade med radiobilar och åkte allt vi kunde. Jag älskar Liseberg. Där är verkligen alla typer av människor och alla är glada. 

Nu sitter jag på en buss på väg hem till mamma och pappa. Där mellanlandar jag in två dagar innan jag drar upp till Uppsala igen. 

Göteborgs centralstation flaggar med hbtq-flaggor. Jag gillar. 





Sommarlov

Efter ett år av blod, svett och tårar (blodet mestadels inte mitt eget) är jag klar med årskurs ett på veterinärprogrammet! Sista tentan skriven idag och imorgon börjar jag sommarjobba. Perfekt! Idag har det till och med varit sol, något vi inte direkt har varit bortskämda med under maj månad här i Uppsala. 
Jag hämtade ut två tentor idag också. Vi får nämligen resultaten från våra tentor meddelade på internet och sedan får vi hämta ut dem vid ett annat tillfälle. Jag var godkänd på båda och på den ena hade jag faktiskt 28,5 av 29 poäng! Det var en omtenta (som orsakade en del av tidigare nämnda tårar) så jag tycker att jag kan kosta på mig att skryta lite. Det lönar sig att göra om, göra rätt. Ämnet var digestion och jag tycker att set är ett jätteintressant ämne så det var egentligen inte jättejobbigt att plugga till. Jag skulle faktiskt mycket väl kunna tänka mig att jobba specialiserat mot digestion på något sätt. Vi kan ju börja med att se om jag kan övertyga mamma om att mina idéer om hästutfodring är bättre än de gamla traditionella. 



Om ett ynka dygn

Om ett ynka dygn är jag färdig med första året på veterinärprogrammet. Jag är då 18,18 % färdig veterinär. Inte illa va?
Nu ska jag bara hålla ut den sista lilla biten på upploppet. Det känns lite segt faktiskt. Av någon anledning är jag alltid som mest benägen att ge upp just när jag är på upploppet. Helt ologiskt! Hade jag suttit i fängelse hade jag bombis varit en sån som rymmer två veckor innan avtjänat straff. 
Men nej, den här gången ska jag hålla ut hela vägen. Jag vill visa för mig själv att det går att klara en kurs trots sjukdom och roliga aktiviteter under helgen. Det SKA gå. 

Alltså: tenta imorgon. Sedan sommarlov. På fredag börjar sommarjobbet. Sommar sommar sommar sommar. 




Kroatien

Efter alldeles för lång tid är jag tillbaka!
 

I natt kom jag hem från fem dagar i Zagreb, Kroatien. Det har varit fem intensiva, roliga och intressanta dagar. En del har varit mindre kul men det mesta var skoj.

Jag kan ju börja med det mindre bra. Det första som hände när vi kom fram var att vi blev mötta i dörren av en bricka med shotglas. I shotglasen fanns stark, hembränd sprit. Och på den vägen fortsatte det. Jag dricker i vanliga fall bara litegrann. Jag kan vara nöjd med en drink sådär. Men det var inget de förstod i Zagreb. Höll jag på att bli sjuk? Var det därför jag inte drack? Nej, jag vill bara inte ha. Va? Går det? Kort sagt, en enorm alkoholhets. Och folk röker inomhus. Usch.

 

I övrigt var det väldigt trevligt. Vi har sett Zagreb både från turistsidan och från studenternas sida. Vi var tio personer som åkte från Sverige. VI fick bo hos olika kroater, jag bodde hos en av tjejerna som bodde hos mig. Tanken var att vi betalade allt för dem när de var här och att de skulle betala allt för oss där men så blev det inte riktigt. Vi fick betala en del mat själv, vilket inte riktigt var meningen. Jag tror att den största anledningen var att deras kår inte hade råd att betala allt åt oss. För oss var maten ändå så billig att det inte spelade någon jättestor roll. Om man åt skräpmat kunde man lätt äta sig mätt på 30 kronor.

 

Vi pratade en del med kroaterna om pengar och situationen i de båda länderna. Vi svenskar tyckte att allt var otroligt billigt i Kroatien. De tyckte att allt var ruskigt dyrt i Sverige. Vi kom dock snabbt på anledningen. En av de kroatiska tjejerna berättade att hon hade ett extrajobb där hon tjänade ungefär motsvarande 130 kronor (eller något sånt, jag kommer inte riktigt ihåg) om dagen. Alltså inte i timmen utan för en hel dag!

De berättade också att de i princip inte har någon framtid som veterinärer. De kommer inte kunna hitta jobb och om de gör det kan de räkna med att tjäna nästan ingenting.

Kroaterna var väldigt irriterade på att politiker i Kroatien och Zagreb enligt dem är väldigt korrupta. Pengar försvinner på olika håll och inget bra tycktes komma från styret. Trots detta berättade kroaterna att det bara var 16% av alla i Kroatien som hade röstat i EU-valet. 16%! Löjligt lite. Tydligen var valdeltagandet inte speciellt mycket högre i vanliga fall heller, enligt kroaterna jag pratade med.

 

Vi fick se deras universitetsdjursjukhus också. Väldigt intressant!

De hade en helt nybyggd hästavdelning som de var väldigt stolta över. Den var jättefin. Kaklade ljusa väggar i boxarna osv. Men de hade bara sex boxar. I Uppsala har vi BETYDLIGT fler. Trots detta var det inte fullt i stallet. Tvärtom, det stod faktiskt bara en enda häst där när vi var och kollade. Veterinären som visade oss runt berättade att fenomenet djurförsäkringar inte är något som har etablerat sig i Kroatien. Där betalar man vad veterinärvården kostar. Självklart fanns det inga hästar där. Det är ju snordyrt att operera sin häst. Det är ju knappt av vi i Sverige har råd, trots försäkringen.

De hade också en jättefin nybyggd avdelning för nötkreatur. Jag har aldrig sett det innan. Jättefin och väldigt avancerad var den. Jag blev imponerad. Tyvärr var den i princip oanvänd, berättade vår guide. Lantbrukarna har inte möjlighet att lämna in sina kor till djursjukhuset, även om transporten dit och hem skulle vara gratis. Så synd på en så fin klinik, tycker jag.

 

Deras veterinärstudenter hade något som vi inte har. De hade egna fåglar som var till för eleverna och bodde på djursjukhusets avdelning för exotiska djur. Vi får över huvud taget knappt öva alls på exotiska djur, något jag saknar. De hade en helt egen avdelning för det. Häftigt. Jag fick till och med hålla i en orm för första gången i mitt liv. Den var förvånansvärt mjuk!

 

Jag måste bege mig till Uppsalas universitetsdjursjukhus nu. Jag ska på rundvandring i våra nya lokaler. Spännande! Jag skriver mer om Kroatien i ett annat inlägg. Fortsättning följer! 

 

Här är vi hela gänget i Opatija som ligger vid kusten. Väldigt vackert!
 

veterinartjejen.blogg.se

Om att vara ung kvinna och studera till veterinär.

RSS 2.0