Att komma in på veterinärprogrammet - min version

Jag fick en kommentar häromdagen. Jag blir alltid glad för kommentarer. Alltså verkligen superglad. De kommer ju inte så ofta trots allt. Den här kommentaren var ändå lite extra upplyftande. Den innehöll nämligen en önskan om vad jag ska skriva om. Jag har haft lite skrivkramp de senaste veckorna men nu kommer skrivlusten tillbaka. Tack!

 

Hej! Undrar om du skulle kunna skriva lite om hur du kom in på veterinärprogrammet (högskoleprov/betyg?) och hur du fick tag på boende nära skolan? :) Vad läste du innan veterinärprogrammet? :) 

 

Självklart kan jag berätta om det!

Min väg till veterinärprogrammet var inte helt spikrak. Jag läste samhällskunskap på gymnasiet. Jag började läsa på universitetet i Lund direkt på hösten efter studenten. Då läste jag en termin socialpsykologi och en termin medie- och kommunikationsvetenskap innan jag bestämde mig för att jo, jag vill faktiskt bli veterinär. När jag väl hade bestämt mig insåg jag att det har funnits med i bakgrunden bland mina drömmar hela tiden, jag hade bara inte insett det.

Jag hade högsta betyg i alla ämnen på gymnasiet men vad hjälper det när man inte är behörig? Det var alltså bara att sätta igång att läsa in alla naturämnen som jag aldrig läste på gymnasiet. Eftersom jag inte ville att mitt snittbetyg från gymnasiet skulle kunna sänkas om jag exempelvis bara (”bara”) skulle få VG i kemi så valde jag att läsa ett naturvetenskapligt basår på Malmö högskola. Om man läser in ämnen på komvux räknas betygen in i ens gymnasiebetyg och man kan därmed höja eller sänka sitt snitt. På basåret fick vi visserligen betyg på tentorna men i det syns inte i systemet. Där ser man bara att jag har behörigheten.

Under basåret läste jag in följande ämnen under ett och samma år: Matte A+B+C+D+E utökad, Kemi A+B, Fysik A+B, Biologi A+B. Ganska tufft alltså. Men väldigt roligt!

 

Nu var jag alltså behörig till veterinärprogrammet och jag hade högsta betyg i alla ämnen, plus maximalt antal meritpoäng. Jag sökte alltså in med 22,5 i betyg. Jag var dock orolig att detta inte skulle räcka. Jag har därför även skrivit högskoleprovet fyra gånger med 1,75 som bästa resultat.

 

Jag sökte in både i Uppsala och i Köpenhamn. I Danmark har de ett lite annorlunda system än i Sverige. Där kan man söka in i två kvoter, en på betyg och en på kunskapsprov + personlig intervju. Om man har läst samhällskunskap eller naturkunskap i Sverige kan man söka i båda kvoterna men har man läst exempelvis naturbruk kan man bara söka i kunskapsprov + personlig intervju. Jag sökte i båda. Jag var i Köpenhamn och gjorde kunskapsprov, hamnade bland de 30 % bästa och fick komma på intervju. Det var bland det värsta jag varit med om! Jag hade laddat jättemycket innan med att lyssna på dansk radio, kolla på danska tv-serier osv men ändå förstod jag nästan ingenting de sa. Jag gav nog ett ganska kasst intryck om man säger så. Faktum är att jag aldrig har känt mig så nedtryckt och ovälkommen. Jag fick intrycket av att danskarna inte tycker om att vi svenskar kommer och tar deras studieplatser samtidigt som vi inte ens bemödar oss att lära oss språket. De frågade mig flera gånger om jag tänkte läsa danska på sidan av och om jag tänkte flytta till Köpenhamn. Relevant för utbildningen? Tydligen.

 

Jag sökte alltså in till båda och kom in på båda. Inte illa va? Jag är faktiskt väldigt stolt över mig själv här. (Tror inta att de tog in mig tack vare intervjun i Köpenhamn utan snarare på betyg!) Jag tackade ja till Uppsala och nej till Köpenhamn av flera anledningar. En är att jag läser en utbildning som redan är en av de svårare man kan läsa och då vill jag ge mig själv så bra möjligheter att klara den som möjligt. Därför valde jag att läsa på svenska och inte på danska. Oavsett är jag väldigt nöjd med att jag valde Uppsala, trots att det innebar en längre flytt från familj, vänner och husdjur.

 

Jag vill också passa på att berätta det här: det var totalt onödigt att skriva högskoleprovet fyra gånger och att bränna ut sig på gymnasiet för att få MVG i alla ämnen. Jag hade inte behövt det. Man måste ha höga betyg för att komma in på veterinärprogrammet, väldigt höga, men man måste inte ha MVG i precis alla ämnen. Det är ingen katastrof att få VG i gymnastik. Det är inte heller nödvändigt att skriva högskoleprovet massa gånger, med all stress det innebär, om man redan har superhöga betyg. Högskoleprovet låg på 1,7 eller 1,65 i min årskurs om jag minns rätt. Detta är en hög siffra jämfört med medel i Sverige men att man, som jag trodde, måste få 1,8 eller högre för att komma in på veterinär stämde inte.

Detta kan såklart komma att ändra sig till kommande år men jag vill gärna säga till alla som går i trean på gymnasiet och gråter för att de inte har MVG i alla alla alla ämnen att det faktiskt inte är kört. Jag vill också gärna säga till alla som inte har tillräckligt höga betyg att högskoleprovet faktiskt är värt att satsa på. Lycka till!

 

Så till frågan om hur jag lyckats hitta boende nära skolan. Den går lite snabbare att svara på. Jag och några till hyr en villa som ligger nära skolan. Den hittade vi på blocket (älska blocket) sent på hösten och vi flyttade in kring jul. Ägarna är utomlands i ett år och snart kommer de hem. Därför ska jag flytta till ett boende med stallplats som ligger en bit utanför stan. Den hittade jag genom jobbet som skottare på Universitetsdjursjukhuset. Det är bra att vara pratig med sina arbetskompisar.

Vill man hitta boende nära skolan och inte har långa kötider i bostadsköerna så är mitt bästa tips att lägga upp sig själv i en annons på Blocket. Om man gillar att bo kollektivt kan man också göra som oss, hitta ett boende som är alldeles för dyrt för att hyra själv, gå ihop några stycken och dela. 

 

 

Till sist: min favoritfilm den här veckan. Jag och pojkvännen höll på att skratta ihjäl oss. Igenkänningsfaktorn är HÖG.

 

Idag kommer Oportuno!

Nu är Oportuno på väg hit. Åh så spännande. Äntligen! 


Jag har fått en önskan om ett inlägg. Det är på gång. Kommer snart. Jag lovar. 


Snart kommer Oportuno!

I söndags fyllde jag år! Hela 23 år har jag hunnit bli. Jisses. Tänk när jag var liten och gick på lågstadiet. Då gick sexorna i en annan byggnad och de var sååå stora. Vi var lite allihop lite rädda för dem. När man går i sexan är man tolv år. Nu är jag 23. Det måste betyda att jag har blivit stor.

Nu är vi på sluttampen av bakteriologikursen. I början av kursen kollade jag på alla bakterier och grät nästan för att de var så många. (62 st räknas som väldigt viktiga) Nu börjar jag kunna dem! Fantastiskt hur hjärnan fungerar. Visserligen behövs en del tankeregler som hjälp. Exempel: Bakterien Bordetella bronchiseptica ger kennelhosta. Kennelhosta drabbar hundar. Borderterrier är en hundras. Borderterrier låter nästan som Bordetella.

Vi håller på med livsmedelssäkerhetsbakterier (säg det snabbt fem gånger!) just nu. Alltså sånna bakterier som kan ge matförgiftning hos människa. Det är lite läbbigt att laborera med bakterier som jag vet kan få mig att ligga böjd över toalettstolen och kräkas i flera dagar om jag skulle råka få i mig dem. Det gäller att vara försiktig och sprita händerna ofta och sådär. Olägligt nog börjar det alltid klia helt hysteriskt i ansiktet på mig så fort jag går in i labbsalen. Så typiskt. Bara för att jag vet att jag inte borde klia mig med äckliga bacillhänder. Det är nog bara en tidsfråga innan jag smittar mig själv.

Flytten börjar närma sig nu. På lördag kommer mamma och pappa med Oportuno och då tar de även med sig en del av mina grejer ner till Skåne. Det är bara att inse att allt inte får plats i nya lägenheten. Pojkvännens grejer ska ju också klämmas in och en hel del saker jag har i bokhyllan är faktiskt inte så viktiga. Bara att köra ner alltså.
Oportuno kommer visserligen ihop med massa hästprylar och dessa tar allt annat än liten plats. Hästtäcken tar ju större plats än duntäcken till hästägare! Jag ska ta och köpa på mig några vacuumpåsar. Ni vet, sånna som man kan lägga grejer i och sedan suga ut all luft med dammsugaren. Resultat: platta paket! Vi får väl se hur det funkar med det men det kan ju i alla fall inte bli värre än icke-dammsugsförpackade täcken.
Hur som helst ser jag otroligt mycket fram emot att få hit Oportuno. Det är ändå något särskilt att rida sin egen häst.

Jag vill bjuda på en favoritponny


Bakterier kan faktiskt vara ganska skrämmande också

I dagarna har vi haft föreläsningar både om antibiotiskaresistenta bakterier och om biologiska vapen. Det är inte utan att jag känner mig lite rädd.

 

Lite korta fakta:

·         Att en bakterie är antibiotikaresistent innebär att den inte hämmas eller dödas av antibiotika, ex penicillin.

·         Antibiotikaresistenta bakterier är inte nödvändigtvis motståndskraftiga mot alla typer av antibiotika. För att en bakterie ska räknas som multiresistent ska den vara resistent mot minst tre olika antibiotikaklasser. Det finns åtta.

·         Antibiotikaresistens hos bakterier anses vara ett av de absolut största hoten mot folkhälsan.

·         Man har hittills inte lyckats tillverka ett enda slags antibiotika utan att någon typ av bakterie är resistent mot den. Det finns alltså idag inget antibiotika som kan döda alla typer av bakterier.

·         Bakterier kan vara resistenta mot ett eller flera slags antibiotika av naturen men de flesta utvecklar resistensen efter hand genom att plocka upp resistensgenen och integrera den i sitt DNA.

·         När man smittas av en bakterie är den antingen resistent eller inte. Den utvecklar alltså inte resistens inne i kroppen. (Det KAN hända men det är väldigt ovanligt.) En resistent bakterie ger inte heller allvarligare symptom än dess ”vanliga icke-resistenta släkting” – den är bara svårare att behandla.  

·         Resistens sprids istället genom något som kan liknas vid en smitta hos bakterier.

·         Det är en myt att bakterier utvecklar resistens om man inte fullföljer sin antibiotikakur eller om man desinficerar händerna ofta.

·         Antibiotika får egentligen bara användas på djur om det ”föreligger en bakteriell infektion som sannolikt inte avläker utan antibiotikabehandling och djurets välbefinnande därmed äventyras”. Detta slarvas en del med. Ofta får djur (och människor) antibiotika lite för säkerhetens skull, även om man hela tiden blir mer och mer noga med detta.

·         Vårt bästa försvar mot bakterier, resistenta och icke-resistenta, är god hygien. Tvätta därför händerna noga! 30 sekunder pratade vår föreläsare om.

 

Lite om biologiska vapen också:

Det finns alltså tankar om att bakterier eller virus skulle kunna användas som vapen ex i terrorism eller i krig. Detta är inga nya idéer. Bakterien som ger mjältbrand har exempelvis använts som vapen både i första och andra världskriget såväl som kring 11/9 i USA. Just mjältbrand är obehaglig eftersom en typ av sjukdomen (den man får om man andas in sporer) ger i princip 100 % dödlighet om den inte behandlas och hela 75 % dödlighet om den behandlas. 75 %! I vanliga fall pratar vi om 20 % som hög dödlighet. 75 % är enormt hög.

Jag visste faktiskt inte att detta var en så stor grej. Lite naivt kanske men jag hade faktiskt ingen aning om att det är många länder som har B-vapenanläggningar. Jag trodde att det hörde till Kalla Kriget, typ.

Många länder har tillsammans kommit fram till ett sätt att jobba mot att detta ska hända igen men en hel bunt länder har inte skrivit på detta. Det läskiga är att många av de länder som inte har skrivit på är väldigt oroliga länder.

 

Många av bakterierna som klassas som potentiellt farliga ger zoonoser, alltså sprids från djur till människor. Det är därför vi som ska bli veterinärer lär oss om det här. Det kommer nämligen troligtvis bli vi som upptäcker utbrotten.

 

Jag tycker att det här med biologiska vapen känns väldigt läskigt. Krig är alltid skrämmande men om jag skjuter någon så kommer jag att välja ut en person, sikta, skjuta. Sprider jag ut mjältbrandssporer kan jag inte välja. Alla som råkar komma i närheten blir smittade.

Jag frågade föreläsaren om han ansåg att Sveriges försvar mot en biologisk attack är tillräckligt idag. Han svarade väldigt svävande. Jag har aldrig varit speciellt starkt för militär och sådant, tvärtom ganska negativt inställd, men jag kanske får tänka om. Vissa delar av Europa är trots allt ganska oroliga just nu och tanken att ”det drabbar inte mig” känns alldeles för naiv i dagens samhälle. 

Jag vet inte vad det är men jag vill ha en!

Råkade snubbla över den här bilden på google. Vad är det? En häst? En åsna? Ett får? En blandning av de tre? Hur söt kan man vara? Får jag ha en inne på rummet? Snälla?
 
 
Foto: http://holycuteness.com
 
(Edit: Ytterligare googling visar att detta är en dvärgåsna. Jag gör en mental notering om att köpa en till mig själv vid senare tillfälle.Gör ytterligare en mental notering om att sluta googla fram bilder på dvärgåsnor och istället börja plugga.) 
 
 

Hästbakterier

Just nu läser vi om bakterier. Den största skillnaden mellan bakterier och virus, som vår förra delkurs handlade om, är att bakterier har eget liv. Virus kan bara leva inuti en värdcell men bakterier klarar sig på egen hand. Det finns helt galet mycket bakterier i världen och vi känner bara till en bråkdel.

En snabb sökning på Wikipedia, alla studenters bästa vän, ger oss följande fakta:

”Bakterier kan hittas i alla ekosystem på jorden, i varma källor, bland radioaktivt avfall, i havsvatten och djupt ned i jordskorpan. Vissa bakterier kan till och med överleva i extrem kyla och i vakuum. I genomsnitt finns 40 miljoner bakterier i ett gram jord och en miljon bakterier i en milliliter färskvatten.”

”Uppskattningsvis finns det 10 gånger fler bakterier än människoceller i en människa, där de flesta bakterier finns i tarmen och huden.”

Inte dåligt va?

 

 

En elekronmikroskopisk bild av en bakterie. Såhär kan de alltså se ut. 

(Foto: Tapio Nikkilä och Leif Ljung via vetbact.org)

 

Jag har varken tid eller lust att skriva om precis alla bakterier här på bloggen, dessutom tror jag att ni skulle bli väldigt uttråkade av det. Istället tänkte jag berätta lite om två bakterier som jag tycker är lite extra spännande: Rhodococcus equi och Clostridium difficile.

Rhodococcus equi drabbar framförallt föl och ger lungan varfyllda bölder. Ibland blir lungan helt fylld med massa bölder och ibland kan hela lungan bli som en enda stor böld. Fölen kan även få bölder i lymfknutorna. De små fölen mår alltså inte alls bra när de blir infekterade med den här bakterien.

Rhodococcus equi lever kvar i miljön och därför blir sjukdomen stuteriberoende. Många föl på samma stuteri kan drabbas, år efter år. Detta beror alltså på att fölen andas i bakterien från miljön. De smittar oftast inte varandra utan alla blir smittade från miljön.

Föl som drabbas av Rhodococcus equi kan lyckligtvis behandlas med antibiotika och bli friska. Om man behandlar i ett hyfsat tidigt stadium kommer fölen bli helt normala hästar och prestera på hög nivå. Detta trots att lungorna blir helt ärriga som en följd av bölderna. Fantastiskt va?

 

Nu till nästa problem.

Mammorna till fölen som behandlas mot Rhodococcus equi har tenderat att få dödlig diarré orsakat av en annan bakterie, Clostridium difficile. Detta beror på att mammorna får i sig lite av fölens antibiotika när de slickar på fölen och så. Detta låter ju inte så farligt. Lite antibiotika borde väl göra även mammorna friskare, det tar ju kol på massa sjukdomar? Nja, det stämmer inte. När man behandlar med antibiotika kommer man döda den bakterien man önskar döda, ja. Men man dödar också massa bakterier som ska finnas i normalfloran. Det är precis det som händer i fallet med Clostridium difficile. Bakterien finns normalt i tarmfloran och är då ofarlig. När andra bakterier i normalfloran slås ut får Clostridium difficile chans att växa till sig och då blir den farlig. (Detta gäller alltså alltid när djur eller människor behandlas med antibiotika.) Mödrarna får alltså kraftig diarré som kan vara väldigt dödlig.

Sorligt va? När man väl lyckats rädda fölet kan mamman riskera att dö, just på grund av att man räddat fölet.

 

 
Mamma och fölis springer i hagen. Det är såhär vi vill se dem!
(Foto: http://randumbuzz.com) 

 

Clostridium difficile drabbar även oss människor. Den ger även hos människor kraftig diarré eller blodblandad diarré. Bakterien sprids lätt på sjukhus eftersom många där behandlas med antibiotika. Hos människor har Clostridium difficile 20 % dödlighet. Oftast är det kanske äldre personer med nedsatt immunförsvar som dör men även yngre personer kan såklart drabbas och de kan då sprida smittan till de äldre. Detta är en aspekt man måste tänka på när man pratar om antibiotikabehandling.

I januari 2014 påvisade man en särskilt aggressiv stam av Clostridium difficile på sjukhus i Sverige. Den stammen är till viss del resistent. Det är alltså ett väldigt aktuellt ämne vi i klassen läser om just nu.

 

Imorgon kommer vi att prata mer om antibiotika och även om antibiotikaresistens. Det ska bli väldigt spännande! Jag tänker att det kommer att vara en av de viktigaste föreläsningarna under hela kursen. Mer om detta kommer alltså.

 

En lite rolig parentes kring Clostridium difficile är att den luktar hästbajs när man odlar fram den på plattor. Den är därför ganska lätt att diagnosticera. Vi fick plattor med den häromdagen och jag kan intyga att det verkligen känns som att lukta på en hög med hästbajs.

Rhodococcus equi luktar typ unken källare eller gammal stubbe, inte alls lika spännande. Däremot byter den form när den går igenom sina olika utvecklingsstadier – betydligt mer spännande! 

 

 
Såhär ser Rhodococcus equi ut när man odlar den på blod.Det är sånna här plattor
vi håller på med på labbet hela tiden nu. Tittar på, luktar på, tar prover ifrån.
(Foto: Karl-Erik Johansson och Lise-Lotte Fernström via vetbact.org)
 

Fredagkväll á vetstud

Webbföreläsning och fryspizza (15 kr på Maxi, thank you very much) är en rätt normal fredagkväll för en veterinärstudent. 

Morgonstund

Såhär vackert kan det vara när jag cyklar till skolan vid halv sju. Ibland ser jag till och med några rådjur. 








veterinartjejen.blogg.se

Om att vara ung kvinna och studera till veterinär.

RSS 2.0