Djurens beteenden

Just nu löser vi etologi, vilket är läran om hur djur beter sig och varför. Jätteintressant ämne, ett av de roligaste hittills på programmet tycker jag. 

 

Vi har pratat om hur djuren blev domesticerade, om hur djurens beteende ger oss möjlighet att möta välfärd och om hur djuren egentligen beter sig. Vad är normalt och vad är onormalt? Går det att få ett normalt djurliv i fångenskap? Varför? Varför inte? Många intressanta frågor vars svar inte är så uppenbara som jag trodde tidigare. 

 

En sak som vi pratar mycket om är djurens naturliga beteende, alltså hur djuren under vilda beter sig. Detta används ofta som ett slags mål, en guldnivå vi vill uppnå även för våra tama djur. Frågan jag ställer mig är dock hur lika våra tama djur är sina vilda släktingar. Studier visar att exempelvis grisar och kaniner som släpps ut i det vilda väldigt snabbt anpassar sig och då beter sig precis som deras vilda kusiner. Grisar kommer exempelvis börja bygga bon av grenar och annan växtlighet till sina kultingar. Detta är ett väldigt grundläggande beteende men grisar på stall har oftast ingen möjlighet att utföra det. Detta kan leda till stress för grisarna eftersom de alltså inte kan utföra sitt naturliga beteende. Man har till och med sett att en del grisar bygger luftbon, alltså att de utför bygga-bo-beteendet men utan något byggmaterial. 

 

Man skulle kunna dra slutsatsen att grisar som släpps fria hade mått bra, kanske till och med bättre än vad de gör i sina stall. (Man skulle också kunna dra andra slutsatser utifrån annan fakta, men jag tycker att bobyggandet är ett bra exempel.) Kan man dra samma slutsats om andra djur. Hunden är ett exempel på ett djur som varit domesticerat länge och vissa raser är långt ifrån den vilda släktingen vargen. Hade vår lilla Bichon Frisé Ludde klarat sig själv i det vilda? Antagligen inte. Ludde har knappast någon jaktinstinkt att tala om så jag tror att han skulle ha svultit ihjäl ganska fort. 

Vad innebär det att hunden inte klarar sig själv men att grisen och kaninen gör det? Är det bra eller dåligt att vi har avlat så hårt på hunden att man ibland inte kan se minsta likhet mellan den och den vilda förfadern? 

 

Visst är det spännande frågor? 

 

Vi har också pratat om djurspecifika beteenden och när det kan bli problem om man inte har koll på dessa. Ett exempel är digivning. Marsvin, råttor och hamstrar diar 10-15 gånger per dag. Det är lätt att tro att även kaniner gör det och därför mata föräldralösa kaninungar tio gånger om dagen i tron att det är bra för dem. I själva verket vill kaniner bara ha mat en till två gånger per dag och kommer därför inte alls må bra av att få mat tio gånger. Bäst att göra lite research innan, alltså. 

 

Här kommer några exempel på djurs beteenden. Vilka tror ni är naturliga och vilka tror ni är onaturliga? 

 

 

 
 
 
 
 
 
Till sist: min favorit
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

veterinartjejen.blogg.se

Om att vara ung kvinna och studera till veterinär.

RSS 2.0