Lycka till imorgon alla nyblivna amöbor

Imorgon börjar skolan. Till alla som ska gå sin första dag på veterinärprogrammet imorgon: lycka till. Ni kommer att älska det! Snart skolstart

Igår var sista jobbdagen för min del. Nu i helgen ska jag vara funktionär på en hundtävling. På måndag börjar skolan. Jag som precis fick sommarlov! Tre månader har verkligen gått jättefort. Det känns lite trist att ha gått och längtat efter sommar och sol hela vinterhalvåret och så säger det bara swich – så är det vinter igen. Fast när jag tänker efter har jag hunnit med en hel del under sommaren så sådär jättekort har den nog inte varit trots allt.

Idag var jag och fikade med två klasskompisar och plötsligt känns skolan väldigt nära. Jag har hela veckan förträngt att skolan snart börjar men nu går det inte att undvika längre. Bäst att ta ett ryck och kolla upp schema, kurslitteratur, studieförsäkran och annat viktigt.

Min sommar kan sammanfattas med ett ord: intensiv. Det har varit fullt upp hela tiden och jag har nästan inte varit ledig över huvud taget. Förutom tre semesterdagar har jag jobbat måndag till fredag varje vecka. Visst hade det varit skönt att ha lite ledigt men samtidigt har jag haft ett väldigt roligt jobb. Enda problemet med jobbet har varit att jag har blivit så engagerad i alla djur att jag har drömt att jag har varit på kliniken hela nätterna. Under tentaperioder drömmer jag om ämnet jag pluggar så jag är inte direkt förvånad att jag har drömt om kloklippning och försäkringsregleringar under sommaren. En får se det som dubbel erfarenhet.

 

 Bild från en av våra utfykter i somras. Fantastisk utsikt!
Högakustenbron i bakgrunden syns ganska dåligt på bilden tyvärr men den är där till höger. 

 

Jag har fått en till läsarfråga! Eller två egentligen.

Hur ofta/mycket pluggar du??:) varje dag? Varannan? Förstår att de blir mer inför tenta men generellt

Generellt försöker jag begränsa mig till att bara plugga i veckorna och ha helgerna lediga. Det brukar gå sådär. Det brukar bli helgplugg också. Ofta är helgerna den enda tid en har att sätta sig och komma ikapp med pluggandet. Har jag någon aktivitet under veckan som gör att jag inte kan plugga just den dagen kommer jag med stor sannolikhet behöva läsa ikapp det under helgen. 

Jag pluggar däremot sällan på kvällen. Efter sju-åtta nånting är jag alldeles för seg i huvudet för att få in någonting. Dessutom är det enda tiden på dagen som jag har möjlighet att umgås med min sambo. Därför pluggar jag gärna på morgonen innan skolan istället, eller sitter kvar i skolan ett tag efter sista föreläsningen.

Läste lite om de olika kurser man läser under vet. Programmet. Det fanns även rekommenderad litteratur och det vad ungefär 7-8 böcker på EN del (integratib fysiologi). Det blir väldigt många böcker på ett år och VÄLDIGT många böcker på 5,5 år? Är de så att man köper allihopa eller hur funkar det?

Jag köper alltid bara de obligatoriska böckerna, inte de rekommenderade. Så gör de flesta och det klarar en sig utmärkt på tycker jag. För den jätteintresserade kanske det är kul att ha men jag skulle aldrig hinna läsa både den obligatoriska boken och alla rekommenderade. En del köper inga böcker alls utan går bara på föreläsningsanteckningarna men det vill jag inte rekommendera.

Vill du inte lägga ut pengar på att köpa alla så går det oftast att låna böckerna på biblioteket också.

 

Nu är det slut på lata dagar!
 
 

Sommaren är kort...

...det mesta jobbas bort. Jag jobbar och sliter på kliniken där jag sommarjobbar ända fram till dagen innan skolan börjar. Elller, sliter är nog fel ord. Jag tycker att det är jättekul. Och faktiskt väldigt bra att få prova på lite av det en funderar på att jobba med i framtiden. Det är ett hett tips till alla andra studenter – jobba med något som är relaterat till studierna. Det ger så otroligt mycket i form av erfarenhet, kunskap och lärarglädje. Rent tekniskt kan en säkert få mer betalt på något annat jobb men det är verkligen värt det.

Sommaren som jag tyckte skulle vara så lång har bara swichat förbi och nu är den snart slut. Jag har lyckats dra på mig en rejäl förkylning men i övrigt passar jag på att njuta av sommarsolen som äntligen kom. 

 

Jag har med flit inte varit så aktiv på bloggen under sommaren. Min blogg är en blogg om hur det är att läsa till veterinär och på sommaren läser jag ingenting. Jag tycker därför inte att det finns speciellt mycket intressant att skriva om. Nu börjar dock skolan igen om två veckor så då drar jag igång igen. Jag ska börja trean nu. Det är ju inte klokt. När jag började ettan för två år sedan (TVÅ ÅR SEDAN?!?!) tittade jag på treorna och tänkte ”Åååh det är sååååå långt kvar tills jag är där. Hur ska jag orka? Det kommer ta sååå lååång tid!”. Det tog inte så lång tid. Faktum är att det gick väldigt fort. När jag tänker tillbaka har det såklart gått lång tid och jag har hunnit med massor, men det kändes inte långt alls. Nu ska jag alltså börja trean och snart har jag gått halva utbildningen. Inte illa!

 

Jag har fått en läsarfråga till! Jag tycker verkligen att det är superroligt att få frågor och ber jättemycket om ursäkt att jag inte har svarat förrän nu.

 

Kan du inte berätta lite om hur vardagarna ser ut på veterinärprogrammet? Är det många som har hund/skaffar hund under första terminen eller kommer de senare? Berätta allt, är såå nyfiken på hur de är att bo i Uppsala, plugga till veterinär osv!

 

 Vardagarna skiljer sig väldigt mycket beroende på vilken kurs en läser för tillfället men generellt är det en eller två föreläsningar innan lunch och en eller två efter lunch. Varje föreläsning brukar vara två timmar men det är bara en och en halv timme aktiv tid. Klassen börjar nämligen alltid kvart över och sedan är det en kvarts paus efter 45 minuter. De flesta föreläsare baserar sina föreläsningar på power points som man kan skriva ut i förväg. Eller som jag, ladda ner till surfplattan.

En del dagar är det olika typer av övningar istället för föreläsningar, framförallt efter lunch tror jag. I ettan var det ofta mikroskoperingsövningar eller dissektioner. I tvåan mycket laborationer.

Utöver detta tillkommer mycket plugg på egen hand. Det är bra att försäka lära sig att plugga i grupp och ta hjälp av varandra, det har man stor nytta av.

 

Att läsa till veterinär kräver mycket tid och energi, mycket mer än vad jag har upplevt på andra utbildningar jag har läst. Det krävs att en kan ta in mycket fakta och teori och att en kan omvandla det till praktiskt kunskap. Det räcker alltså inte att vara duktig antingen teoretiskt eller praktiskt, det krävs bägge delar. Det kan kännas jäkligt tungt ibland men oftast är det faktiskt himla kul. Det är en stor gemenskap inom och mellan klasserna, säkert till viss del för att alla läser precis samma ämnen i precis samma ordning. Det finns också massa gamla traditioner och fester som hålls hårt på. Exempelvis finns det en sång där alla klasser har en egen melodi men alla har samma text. Det har varit så jättelänge, jag har hört lärare som sjunger den i melodin som dens klass hade.

 

 

Bild på klassen. I tvåan väljer klassen ett klassnamn och skaffar coola jackor med klassnamn och logga på. Min klass heter Vet-X. Vi ser många ut för ett otränat öga men vid det här laget tycker jag inte att vi är det. Vi är inte alls lika många som vi var när vi började i alla fall. Ett antal har hoppat av. 

 

Något som jag upplever speciellt med att plugga till just veterinär är den starka kåren. Även djursjukskötarna tillhör vår kår som heter Veterinärmedicinska Föremingen, VMF. Kåren anordnar en massa trevliga aktiviteter och det är ofta genom kåren en lär känna andra studenter, framförallt de i andra årskurser. Det är också kåren som sköter studiebevakning och jobbar ex för att vi inte ska ha graderade betyg.

Inne i Uppsala (SLU ligger ju lite utanför centrum) finns nationerna. Det är dit en går och festar (om det inte är släpp på kåren) och går på pubrunda. Det finns ett gäng nationer men det räcker att bli medlem i en för att få tillgång till hela nationslivet. Nationerna gör andra saker också, serverar mat och hyr ut studentlägenheter till exempel.

 

Vad det gäller hundar och veterinärstudenter kan man enkelt säga att om man ska ha hund och plugga så är nog ändå SLU ett bra ställa att plugga på. Många studenter har hundar. Jag har hört att studentboendet på campus är Sveriges hundtätaste område. Det finns hundgårdar att hyra och hundar är välkomna i kårhuset (dock inte i undervisningshusen) så en kan sitta och plugga tillsammans med sin hund. För den som inte har egen hund finns det massvis med hundar att gosa med och många äldrekursare vill nog gärna ha lite hjälp att rasta och sånt.

 

Kort sagt är det både jätteroligt och jättejobbigt att läsa till veterinär. Men mest roligt. Under somamren har jag nästan helt glömt bort att det kan vara jobbigt och kommer bara ihåg det roliga. Det ska faktiskt bli jättekul att börja igen.

Med detta sagt vill jag passa på att säga GRATTIS till alla som kommit in på veterinärprogrammet och ska börja nu i höst. Det ska bli superroligt att träffa er! Och glöm inte - det finns inga dumma frågor.

 

 

En till läsarfråga!

Klarar en "normalbegåvad" person veterinärprogrammet? Är det många som klarar det med nöd och näppe? Är det ofta man sliter sig i håret och tror att man aldrig kommer förstå nånting men tillslut gör det ändå? Mitt svar: att klara veterinärprogrammet (eller vilken annan utbildning som helst) tror jag handlar mer om hur mycket arbete en är beredd på att lägga ner än om hur smart en är. Det är svårt att säga om många klarar det med nöd och näppe tycker jag. Det är nämligen lite svårt att definiera. Å ena sidan kan en tycka att om jag kuggar en tenta så är jag kass och håller på att inte klara mig. Å andra sidan kommer jag plugga in ämnet två gånger och därmed kunna det bättre än om jag klarade det på första försöket. 
En del tycks glida genom utbildningen medan andra får kämpa hårt. Frågan är ifall en blir en bättre veterinär bara för att man är en bra student. 

Det som sätter käppar i hjulen för en del är stopptentorna. Vi måste klara vissa tentor för att få börja nästa läsår. Klarar jag det inte under mitt år får jag ta ett sabbatsår och prova igen nästa år tillsammans med klassen under mig. Det är en del som tar studieuppehåll av den anledningen men nog fler som tar uppehåll av andra anledningar. 

Det är jätteofta jag säger att "det här gåååååår inte, jag kommer aldrig lära mig detta - bäst att övergå till plan b och satsa på att bli fåraherde" och sedan klarnar allt efter ett tag. Inför varje tenta nästan. Kanske är det ett naturligt steg i min inlärning? 

För att sammanfatta kan jag säga att ja, en normalbegåvad person kan absolut klara utbildningen. Det är inga supermänniskor som läser till veterinär. Bara ambitiösa människor som är redo att jobba häcken av sig och lägga ner sin själ i studierna och det kommande yrket. Det gäller att hitta sina styrkor och svagheter och lägga upp studierna efter det. 

Läsarfråga och sommar

Nu har det varit väldigt dött här på bloggen ett tag. Jag jobbar på smådjurskliniken och det är jättekul men stundtals ganska stressigt. Precis som jag väntar mig att mitt framtida yrkesliv kommer bli. Lika bra att vänja sig på en gång. Väldigt roligt är det i alla fall. Trevliga djurägare och trevliga kollegor. Jag jobbar på och jag lär mig en hel del som jag kommer kunna ta med mig när jag börjar läsa igen om en månad. Framförallt tror jag att det är en fördel att ha hört lite olika namn på läkemedel och så, eftersom vi ska lära oss om det till hösten. Dessutom håller jag på att bli proffs på att klippa klor på hundar! 


Jag fick en läsarfråga här som jag tänkte svara på. 

Hej! jag funderar på att börja plugga till veterinär och jag har lite frågor. 
1. jag bor i Stockholm och skulle då plugga i Uppsala, eftersom du har skrivit att du bor en bit ifrån där du pluggar , hur tycker du att det påverkar dig? tror du att det skulle vara enklare att bo där i en studentlägenhet eller är det skönt att bo hemma? (jag skulle ha 1 timmes färdtid med pendeltåg till skolan). 

Mitt svar: jag tycker att det funkar helt okej att pendla men det är inte optimalt. Jag missar mycket, kanske inte nödvändigtvis själva undervisningen men allt runtomkring. Många aktiviteter är på kvällen och det är inte alltid jag kan eller orkar vänta kvar på skolan ända tills dess. Om jag är schemalagd två timmars undervisning eller mindre så brukar jag inte åka till universitetet alls. Det blir för dyrt för så lite utbyte. 

Har man möjlighet att bo hemma hos sina föräldrar är det säkert väldigt mycket lättare. Då får man mer markservice och säkert lättare att få ihop dagarna. 

Att bo i studentlägenhet är något som många älskar och andra hatar. Jag trivdes inte med korridorslivet men jag har vänner som älskar det. 2. hur ser en veckas schema ut? är du i skolan 8 timmar per dag eller kommer man bara in på föreläsningar? hur mycket tid spenderar man liksom i skolan eller pluggar man mest hemma? 

Mitt svar: det varierar väldigt mycket beroende på vilken kurs man läser. Generellt är det föreläsningar mellan två och åtta timmar varje dag och hemmaplugg utöver det. Första året är det ganska mycket schemalagd tid. Min erfarenhet är att naturämnen har betydligt mer lärarledd tid än samhällsämnen. När jag läste psykologi och media (samhällsämnen) var jag bara på plats två-tre dagar i veckan. På veterinärprogrammet är det varje dag. Det mesta är frivilligt att gå på men jag rekommenderar att du ändå går på föreläsningarna. De finns där för att lära oss. 

Räkna alltså med att du kommer spendera mycket tid i Uppsala om du inte har väldigt lätt för att läsa ikapp allt hemma. Räkna också med mycket plugg på fritiden. 


3. hur många timmar känner du att du behöver plugga per dag för att vara i takt? 

Mitt svar: om jag räknar in undervisningen skulle jag säga att jag lägger i snitt minst sex timmar per dag på plugget. (Kan variera beroende på kurs såklart) Utöver de sex timmarna per dag i veckan tillkommer plugg på helger. Betydligt mer i tentaperioder! Hade jag inte pendlat så långt hade jag nog lagt ner mer tid på plugget men nu går mycket tid till bilkörning. Om jag vet att jag inte kan eller vill plugga på helgen behöver jag plugga mer än sex timmar per dag i veckan.4. jag har själv 4 hundar och jag kan bli lite känslosam när hundarna skadar sig mm. (jag tror främst att det beror på att man är osäker och man inte vet vad man ska göra) men känner du att du har fått "tjockare hud" och blivit mer tålig sens du börjare plugga? (kanske att man reflekterar skador och sjukdomar på ett annat sätt när man har mer kunskap om det?) 

Mitt svar: jag har definitivt blivit mer tålig och mindre blödig sedan jag började läsa. När hunden hamnade hos veterinärer var det lika delar intressant och sorgligt. Innan veterinärprogrammet hade det enbart varit sorgligt. Sedan blir man alltid mer känslosam när det gäller ens egna djur. Det är lättare att ha distans till andras djur. 

Jag tror inte du behöver oroa dig över den biten. :) 

veterinartjejen.blogg.se

Om att vara ung kvinna och studera till veterinär.

RSS 2.0