Bett eller inte?

Jag har funderat på det där med hästvärlden och att saker är antingen svarta eller vita. Inget får vara grått. Det är väl egentligen ingen nyhet men visst är det trist när hästfolket delar upp sig i två delar – för eller emot någonting.

Min senaste fundering handlar om bettets vara eller icke vara. Bettet man har i hästens mun alltså, inte någonting som argsinta djur använder som försvar.

I hästvärlden kan man antingen gilla bett och vara emot bettlösa alternativ, eller så kan man vara emot bett och gilla bettlösa alternativ. Inget annat! Skämt åsido, naturligtvis finns det många som ligger mittemellan men det bryr vi oss inte om nu.

Argumenten för bettlöst brukar vara ungefär: det är onaturligt för hästen att ha ett bett i munnen, hästens mun är inte gjord för att det ska ligga ett bett där (tro det eller ej men lanerna finns faktiskt för att hästen ska kunna äta sin mat), bett skadar hästen i munnen osv.

Argumenten för bett brukar vara ungefär: inget bett är skarpare än den handen som håller i tygeln så om din häst får sår i munnen beror det mer på att du är en dålig ryttare än att bett är fel, det är möjligt att ge finare hjälper med bett än med bettlöst osv.

Det var egentligen det här blogginlägget som fick mig att börja fundera: http://sensation.devote.se/blogs/29767790/jag-har-slutat-att-rida-med-kandar.htm

När jag hade läst detta plockade jag samma eftermiddag bort nosgrimman på Oportunos träns. I samma veva hade jag bokat en tid hos veterinären för kollning av tänder. Jag blev ganska rädd och tänkte att min häst säkert har jätteont eftersom han alltid har gått på bett och även en hel del på kandar, vilket i bloggen beskrivs som det värsta du kan sätta i hästens mun. Hjälp!

Jag lånade ett hackamore av en klasskompis och har ridit på det några gånger.

Veterinären sa att Oportuno hade lite hakar på tänderna orsakade av ett litet överbett och en del karies. Jag som trodde att hästar inte fick hål i tänderna. Bort med alla sockerbitar på en gång! (Oportuno var mindre nöjd med detta beslut men det är en annan historia.) Hon tyckte inte att det fanns några onormalheter orsakade av bett. Skönt. Däremot berättade hon att han hade en del ärrvävnad i mungiporna, antagligen orsakade av bett för länge sedan. Inget som han hade några problem av idag men jag blev lite illamående av att tänka på att han någon gång i sin ungdom har blivit riden så att han fick sår i munnen. Vanliga små skavsår på grund av torr hud tror jag inte ger den typen av ärr. Huvudsaken är dock att han inte störs av det idag, det var ju väldigt skönt att höra.

 

Det lustiga med all den här bett-och-nosgrimma-hetsen som jag hamnade i är att jag inte har märkt något direkt skillnad på min häst. Han känns ungefär likadan både med och utan nosgrimma, med rakt tränsbett, med tredelat tränsbett och med hackamore. Jag vet inte riktigt vilken slutsats jag ska dra av detta. Trivs min häst på alla bett eller har det där med bett och nosgrimma inte så stor betydelse trots allt. Rimligtvis rider jag ju likadant oavsett bett. Jag sitter som jag sitter och jag har så mjuk hand som jag har. Jag rider så som jag och Oportuno är vana vid och därför så kanske han inte märker så stor skillnad mellan de olika betten? Jag är väldigt förvirrad faktiskt. Jag trodde definitivt att det skulle vara större skillnad mellan de olika alternativen. Det enda jag märkte var att jag med hackamoret inte kunde ge de där små fina lillfingerhjälperna som jag brukar och att Oportuno därför upplevdes som lite stelare, trots att det npg bara är jag som rider för mycket med handen i vanliga fall. Ajabaja.

 

Det jag har kommit fram till, eller bestämt är kanske mer rätt, är att jag ska börja variera bettsling mer. Jag ska försöka ha ett träns med tränsbett utan nosgrimma, ett med rakt bett med nosgrimma och ett hackamore. På så sätt tänker jag att jag förebygger skador hos min häst, plus att jag själv får tänka mer på att inte rida med handen.
 
 
 
Faktum är att jag hade svårt att hitta en kandarbild där Oportuno inte gapar litegrann. Detta är något jag aldrig har sett innan jag skulle försöka välja en snygg bild till det här blogginlägget! Är det för att jag rider dåligt, för att Oportuno inte är tillräckligt lösgjord, problem i den grundläggande dressyren (acceptera bettet) eller är det bara så att kandar = dåligt? Kanske blir jag nervös när kameran kommer fram och då blir allt pannkaka? Kanske är det en slump? Jag vet inte. Kanske en kombination av alltihop? 
Jag har dock väldigt svårt att tro att min häst alltid går och gapar för att komma undan kandarets verkan. Förutom att jag själv inte har fått den känslan så tycker jag att någon tränare eller dressyrdomare som sett oss borde ha nämnt något. Jag har faktiskt aldrig fått någon kommentar på det. 
 
(Jag funderade länge innan jag bestämde mig för att lägga upp bilden. Hoppas ingen tror att det alltid ser ut såhär när jag rider.) 
 

Hur håller jag uppe studiemotivationen?

Att hålla studiemotivationen (och studietakten) uppe är inte helt lätt. Det matar på med nytt hela tiden och ibland känns det verkligen som världens korvstoppning i hjärnan. Det är sällan några lediga dagar eller lov så man måste lära sig att återhämta sig under arbete, så att säga. Nu den här påsken händer i och för sig något väldigt ovanligt – vi har tio dagar sammanhängande ledighet (inkl helgerna då) UTAN en tenta på dag elva. Inte på dag tolv heller. Vi har faktiskt påsklov! Det har aldrig hänt mig förut och kommer säkert aldrig att hända igen så det gäller att passa på att njuta.

 

 
 

 

Tillbaka till ämnet. Motivation var det visst jag pratade om. Jag har ändå pluggat i snart fyra år på högskolenivå så jag tycker att jag börjar få in en studieteknik nu. Här är lite av det jag har kommit fram till, lite tips helt enkelt.

Först, inse att det är plugg som gäller. Det första och största steget. Här menar jag både rent generellt som i att inte planera tusen icke-studierelaterade aktiviteter varje dag, och varje dag som i att faktiskt sätta sig ner och plugga. Inte göra massa annat först för att jag-ska-bara. Detta är det absolut svåraste steget tycker jag. Det är så himla lätt att hamna inne på facebook eller något sånt. Därför:

 

  • Logga ut från facebook, använd appen StayFocusd som finns till Chrome ifall det behövs.
 
  • Lägg telefonen så långt iväg att du inte når den men så när att du skulle höra om du får sms. När jag lägger telefonen för långt bort slutar det alltid med att jag inbillar mig att jag plötsligt har blivit omåttligt populär och att jag därmed har fått minst tio sms under de tjugo minuterna som jag har pluggat dittills. Detta innebär spklart att jag springer upp och kollar telefonen var tredje minut, vilket är ännu mer ineffektivt än om jag faktiskt hade haft mobilen på bordet.
 
  • För mig funkar det bäst att plugga på morgonen. Allra bäst är det om jag plockar fram allt innan jag äter frukost, eller i alla fall precis efter frukost. Alltså innan jag hinner börja med något annat viktigt, tillexempel kolla alla annonser med shetlandsponnyer på hästnet.
 
  • Drick te. Jag blir ofta sötsugen när jag pluggar och det försvinner när jag dricker te. Dessutom är det lugnande och uppiggande på samma gång tycker jag.
 
  • Använd bildminnet. Även om man inte har fotografiskt minne kan man ha nytta av att skriva i olika färger eller att göra tankekartor. Det är inte helt sällan som jag kommer ihåg något från hur jag skrev det i mina anteckningar. Sedan måste informationen såklart lagras lite djupare ner i minnet men man måste ju börja någonstans!
 
  • Bra utrustning. Pennor, dator, surfplatta måste fungera för dina behov. Att försöka skriva med stiftpennor där stiften bryts hela tiden eller att sitta och bråka med en dator som inte vill samarbeta tar energi från det viktiga.
 
  • Organisation. Pärmar, mappar, färgkodning. Detta underlättar otroligt mycket.
 
  • Hitta din egen pausunderhållning. Jag kör på ridning om det gäller långa pauser och när det gäller korta pauser brukar jag rocka loss till valfri låt och sedan fortsätta med studierna.
 
  • Det sista tipset, och det tråkigaste, är att faktiskt plugga. Läs, räkna, skriv. Plugga, plugga, plugga. Inse att du är student och att det är ditt jobb att plugga. Du får till och med betalt för det i form av studiebidrag. Plugget kommer bara att bli mer och mer och det bästa är att helt enkelt inse att det är det här jag kommer hålla på med de närmsta åren. Det kommer att vara plugg men det är bara att bita ihop och sätta igång.

 

När jag följer mina egna tips märker jag en stor skillnad mot när jag inte gör det. När jag är inställd på att det är plugg som gäller och lägger ner den tiden som behövs så tycker jag att studierna är ROLIGA. Jag inser hur mycket jag lär mig och jag tycker om det. Jag ser framför mig hur min hjärna är som en tvättsvamp som suger upp kunskap och jag kramar mentalt ur den så att all ny kunskap rinner ner i långtidsminnet. Sedan är det fritt fram för svampen att suga upp ny kunskap.

När jag inte följer mina egna tips tycker jag att plugget är jättesegt. Jag vill mycket hellre göra annat och jag planerar också in annat. Jag skjuter upp saker och när jag sedan ska börja blir det övermäktigt. I början av veterinärprogrammet gjorde jag ofta det. Det tog ett tag innan jag kunde acceptera att livet numera bestod av studier och inte så mycket mer. När jag väl accepterade det blev det mycket lättare och jag kunde sjunka ner i ett lugnt kring att jag viste hur mina nästkommande fem år skulle bli. Först då kunde jag känna mig motiverad på riktigt, inte bara för stunden. Istället för att bara tänka på nästa tenta började jag tänka på helheten och på att jag faktiskt ska bli veterinär och rädda liv. 

 

Det gäller att hitta vad som funkar för en själv. Mina tips är kanske helt värdelösa för någon annan. Jag tror dock att grunden är den samma. Man måste må bra för att kunna prestera och man trivs när man känner att man gjort sitt bästa. Det tror jag är grunden och därifrån måste man bygga på själv.

 

 

 

 

Vad har ni för studiemetoder? Jag vill också gärna ha tips och råd! 

Dressyrbilder

Vi började ny kurs i måndags. Den nya kursen heter populationsmedicin och innefattar fem ämnen: statistik, epidemiologi, etologi, husdjurshygien och husdjursgenetik. Nu återstår bara att se vad allt det där betyder. Vi hade introduktion i epidemiologi och statistik igår i alla fall. Det var mest massa prat om siffror, matematik alltså. Det var länge sedan jag räknade matte sist så det ska väl bli lite kul. Väldigt annorlunda från patologin verkar det bli. Då var det väldigt konkret och det kändes verkligen att det är just veterinärer vi håller på att bli. Nu känns det som att vi lika kärna hade kunnat bli statistiker eller något liknande. Vi får väl se hur det går under kursens gång.

 

Jag dressyrtävlade i söndags. Det gick sådär. Eller, nu ska jag inte vara orättvist negativ mot mig själv eller mot hästen. Helt okej gick det faktiskt, bara inte så bra som jag hade hoppats efter förra årets tredjeplats. Jag blev lottad en häst som var lite mer tungriden än vad jag är van vid, och ganska mycket större. Jag lyckades helt enkelt inte rida ihop den stora hästen under de fem minuter jag hade på mig att rida fram. Det blev lite som att rida med handbromsen i, jag fick inte fram honom riktigt. Jag fick kommentaren ”bra kämpat på en häst som ger ett matt intryck” vilket var schyst av domaren tycker jag. Jag fick även kommentaren ”våga öka mer” i trav- och galoppökningarna vilket jag tycker var lite orättvist med tanke på att jag drev honom framåt för kung och fosterland men ändå inte fick mer än en mjäkig liten miniökning, definitivt ingen mellantrav. Protokollet innehöll alltså både positivt och negativt. Men jag fick väldigt fina siffror på min sits! Det är alltid skönt att få. Hur som helst var det väldigt kul och jag ser fram emot nästa gång. Dessutom blev jag väldigt taggad att rida min egen häst.

Här kommer lite bilder på mig och 21-åriga Milton från tävlingen. 

 
 
 
 
 
Lägg märke till Miltons utmattade look efter ritten. Vi kämpade nog på så gott vi kunde båda två. 

Ledig helg

Monstertentan är skriven! Trots några rejäla överraskningar, framförallt i CNS-delen, tror jag att det gick vägen. Tänk vad skönt det hade varit om jag klarade den på första försöket! 
Jag och pojkvännen firade som sig bör, genom att äta pizza och sedan somna i soffan vid nio-tiden. Vad ska jag säga? Tentaperiod är slitigt. 
Igår var vi på Kokpunkten i Västerås. "Sveriges första actionbad". Ett ovanligt häftigt äventyrsbad med andra ord. Kul och uppiggande men rätt så dyrt. En av rutchkanorna var helt galen och min pojkvän fick sån fart att han höll på att åka över kanten. Den åkte vi bara en gång... 
Idag ska jag dressyrtävla. Inte på Oportuno tyvärr men väl med akademiska ridklubben. Då blir man lottad till en häst och får några minuter att rida ihop sig innan man ska in på banan och rida sitt program. Det ska bli himla kul. Pricken över i:et den här helgen. 
Så skönt med en helg helt utan plugg. Det känns som om det var ett tag sedan. 

Låt oss spela tentaspelet


Ridsällskap






Oportuno hälsar: "Getter?! Vid vår vanliga ridväg?! Fnork!" 

Speciell patologi - vad är det egentligen jag läser?

Nu börjar det dra ihop sig till tenta för min del. Det är exakt en vecka kvar till vad jag tror är den största tentan jag hittills skrivit. Vi har sex timmars skrivtid, bara en sådan sak. Det gäller att komma i tid så att favoritplatsen inte är upptagen. Vi ska skriva tentan i aulan som vi brukar och där finns en plats där jag alltid brukar sitta. Inte för högt upp så att jag blir stressad av alla som går, inte så långt ner att jag hamnar för nära tentavakten eftersom jag då blir störd av alla som lämnar in sina tentor. Inte för långt ifrån toaletten men inte för nära toalettkön. Naturligtvis vill jag sitta längst ut på raden så att jag inte måste åla mig förbi den som sitter längst ut när jag själv ska ut. Ja, ni ser. Det är en hel vetenskap det där.

 

Tentan är i ämnet speciell patologi. Patologi betyder sjukdomslära och med speciell menas att vi har läst specifikt om de olika organen och sjukdomarna. Förra kursen var allmän patologi och då gick vi igenom generella mekanismer för ex chock och koagulation som kan uppstå vid många olika patologiska tillstånd.

Kursen har varit uppdelad organvis. Tanken är att vi ska komma ihåg det vi lärde oss om de friska organen i ettan (Vilket vi naturligtvis gör. Efter lite repetition…) och att vi nu ska förstå hur ett sjukt organ påverkar kroppen. Ett enkelt exempel: lungan. Lungans uppgift är att överföra syra från inandningsluften till cellerna i blodet. Om lungan inte funkar så få blodet inget syre och då dör cellerna och då dör individen.

 

Jag tänkte visa vilka organsystem vi har gått igenom och ge några få exempel på vad som ingår så att ni får en bild av ämnet.

  • Cirkulation – hjärta + kärl. Här ingår ex olika slags missbildningar, vad som händer när en propp bildas och arterioskleros.
  • Urinorgan – njure, urinledare, urinblåsa och urinrör. Här ingår njursvikt, både akut och kronisk, och vad som kan ge upphov till det (en massa saker visar det sig). Vi pratar även om urinsten, urinblåseinflammation och om varför det är farligt för djur att äta ekollon och kylarvätska.  
  • Respiration – lunga och luftvägar. Här pratar vi mycket om lunginflammation som kan delas in i en rad olika sorter beroende på var den sitter och hur själva inflammationen ser ut, ex varig eller inte. Vi pratar även om svamp som kan ge inflammation i nässlemhinnan, varför det är farligt för stora djur att vara under narkos länge, varför stas i lungan kan ge hjärtproblem, kvarka hos häst och nyssjuka hos gris (ni vet den där sjukdomen där hela trynet deformeras).
  • Digestion – ett stort område där allt mellan munnen och rektum inkluderas. Här pratar vi om tandlossning, muntumörer, rumenacidos, tarmvred, magsår och om en väldans massa olika diarréer.
  • Lever och exokrina pankreas – den delen av pankreas (bukspottkörteln) som utsöndrar enzymer som hjälper till vid matsmältningen. Här ingår pankreasinflammation, ikterus (alltså gulsot), leverförfettning och kopparförgiftning. Vi pratar också om varför porta/ cava-shunt kan ge encephalomyelit, eller med andra ord varför det kan uppstå förändringar i hjärnan och inte levern får tillräckligt med blod.
  • CNS – centrala nervsystemet där hjärna, ryggmärg och nerver ingår. Här pratar vi om vattenskalle, varför det är så farligt med ödem i hjärnan, om hjärntumörer och om en rad infektioner som ger nervösa symptom, bl.a. rabies, stelkramp, botulism och valpsjuka. Vi pratar även om wobbler, ett tillstånd hos häst där ryggmärgen hamnar i kläm vilket ger rörelsestörningar.
  • Rörelseapparaten – skelett, leder och muskler. Här pratar vi mycket om osteokondros och lösa benbitar. Vi pratar om att det finns mycket blod i ben men inget hos brosk med undantag av växande individer. Vi pratar om frakturläkning och om bentumörer. Vi pratar även om osteoartrit (som även kallas artros på svenska), korsförlamning och om wobbler igen.
  • Reproduktionsorganen – könsorgan, placenta och foster. Här pratar vi om att uterus kan ruptera, om att man behandlar uterusframfall genom att putta in livmodern igen och ge oxytocin, om aborter och om diverse obehagliga tumörer.
  • Endokrina organ – här pratar vi om hormoner och de organ som utsöndrar hormoner. Exempel på saker som tas upp är diabetes mellitus, diabetes incipidus, Cushing´s disease och Addison´s disease.
  • Hematopoetiska och lymfoida organ – de organ som bildar blod och lymfa. Vi pratar en hel del om anemi och hur det kan uppstå och om malignt lymfom, en tumörtyp som kan drabba i princip alla organ. Vi pratar även om varför det så sällan hamnar tumörmetastaser i lymfknutor och varför lymfknutorna blir stora vid infektioner.

 

Detta var alltså en liten sammanfattning av ett väldigt stort ämne. Ni förstår kanske varför jag pluggar hela dagarna? Väldigt mycket att trycka in. Som tur är är det supermegaintressant! 

 

 
Jag planerar redan nu inför efter-tenta-fikan nästa fredag!
 

Studier + socialt liv = omöjligt?

Det där med att behålla vänner och intressen under tiden en går en krävande utbildning – går det?

Här är mina erfarenheter:

 

Det går sådär. Hade inte internet funnits så hade det inte gått alls. Tacka vet jag facebook.

”Om en har kvar några vänner alls som inte är från veterinärprogrammet efter examen så har en verkligen lyckats bra.”

 

Låt mig förklara. Att gå en krävande utbildning är just det – krävande. Då pratar jag både om tid och energi som behöver läggas på studier. Det där att studier skulle vara en heltidssysselsättning stämmer bara till viss del, och är jättemycket beroende på vilken kurs man läser. När jag läste samhällsvetenskapliga ämnen i Lund hade vi undervisning kanske 8 timmar i veckan. Inte la jag 32 timmar i veckan på självstudier inte, kanske veckan innan tentan bara. Jag klarade mig bra ändå. Det hela var en baggis efter gymnasietiden tyckte jag. Stressigt nära tentan, visst, men inte så jättemycket mer egentligen. Om jag bara hade vetet vad som väntade…

Veterinärprogrammet är något helt annat. Basåret som jag läste i Malmö låg i och för sig ungefär lika högt i antalet timmar jag la ner så jag var förberedd när jag började. Tack och lov. Hade jag kommit direkt från Lund hade jag fått en chock.

Nu har vi vissa kurser faktiskt undervisning upp till åtta timmar per dag och sedan självstudier ovanpå det. Andra kurser har mindre undervisning men mer självstudier. Överlag lägger jag ner betydligt (!) fler timmar på studier nu jämfört med när jag läste i Lund. Dessutom är studierna av en annan typ.

Min uppfattning är att samhällsämnena handlar mycket om att förstå och dra egna slutsatser utifrån det man förstår. Naturämnena är mer att acceptera hur det ligger till, komma ihåg och sedan lägga ihop 1+2 för att lösa problem 3. Jag vill inte uttala mig kring huruvida det ena skulle vara svårare än det andra, det är bara olika. Jag läste samhälle på gymnasiet och behövde därför ställa om.

 

 

 
 

 

 

Tillbaka till vänner och fritid. Går det att plugga samtidigt som man har ett liv?

Ja, såklart det går. Det gäller bara att hitta en nivå som funkar. Och den nivån är garanterat inte samma som man egentligen hade tänkt sig.

Jag tar mig själv som exempel. Mina fritidsintressen inkluderar min pojkvän (han får här nöja sig med att bli degraderad till ”fritidsintresse”, såklart betyder han mycket mer än så), min häst, vänner och att skriva. Där tar det stopp! Allt annat som jag tidigare har hållit på med är bortrensat. Träning, tumblr, följa tv-serier och sådant är helt borta. Just nu i alla fall. Det får helt enkelt inte plats. Jag har valt de andra grejerna i första hand. Hästen är tillexempel viktigare för mig än att se alla avsnitt av paradise hotell. Faktum är att vi har levt utan tv-uppkoppling sedan i december och klarat oss bra.

 

Jag märker att jag har sämre kontakt med de vänner jag hade innan jag började på veterinärprogrammet. Det är jättetråkigt tycker jag. Misstolka mig rätt nu, det är jättekul att umgås med andra veterinärstudenter också men ibland är det skönt att komma ifrån alla interskämt och prat om ruttna hästlivmödrar. Som sagt, tack och lov för facebook! Hur hade jag annars kunnat ha någon koll alls på mina vänners liv?

Samtidigt som jag har sämre kontakt med gamla vänner har jag ju faktiskt fått nya vänner. Det får en inte glömma bort! Studenter är ett roligt släkte och genom att aktivera mig i kåren har jag på köpet fått nya vänner och bekanta som jag inte hade velat vara utan.

 

Detta inlägg är inte menat att avskräcka alla som ska börja läsa nu till hösten utan det är mer en reflektion från min sida. Jag hör rykten om att andra lyckas både få och behålla vänner under studietiden – SAMTIDIGT som de får bra betyg och massa fritidsintressen. Det ska alltså gå. Bara att kämpa på alltså. 

 

 
 

Skidåkning

Igår åkte jag och pojkvännen till Kungsberget för att åka skidor. Jag har i princip aldrig åkt tidigare, bara någon gång i pulkabacke. Det var himla kul men grymt jobbigt. Idag har jag ont precis överallt i hela kroppen. Hoppas vi åker igen snart! 
 
 
Klassjackan kom till användning! Vet-X ute på äventyr. 

veterinartjejen.blogg.se

Om att vara ung kvinna och studera till veterinär.

RSS 2.0