The cornell method

Nu är vi en vecka in på den nya kursen Livsmedelshygien 11p. Vi kommer läsa livsmedelshygien fram till januari och efter det är det en kort kurs om försöksdjur innan vi ska skriva vår kandidatuppsats.

 

Efter förra kursens misslyckande (nåja, jag har inte fått resultatet än men känslan var inget vidare) kände jag att jag måste lägga om något i mina studier. Det går för mycket tid till att anteckna och renskriva och för lite tid till själva lärandet. Jag behöver också planera min tid bättre och kanske lägga om upplägget lite. Jag har försökt tänka efter lite. Vad går bra och vad går dåligt och varför?

Exempel:

Problem:

Jag har svårt att plugga hemma när min sambo är hemma.

Varför?

Jag har svårt att koncentrera mig och vill hellre umgås med honom.

Förslag på lösningar:

1.       Plugga aldrig när han är hemma.

2.       Hitta ny plats i hemmet att plugga på så att jag inte blir distraherad.

Lösning 1 har jag redan provat. Funkar sådär. Det är såklart jätteskönt att kunna vara ledig på kvällen och viktigt att faktiskt vara ledig ibland, men jag måste kunna plugga när han är hemma, ex för att ta igen missade saker under helgen.

Lösning 2 är därmed ett bättre alternativ. I dagsläget pluggar jag vid köksbordet = inte bra. Fram tills nu har vi bott i en etta. Möjligheterna till en avskild pluggplats var obefintliga. Nu har vi flyttat och har mer plats. Jag ska därför skaffa ett skrivbord och sätta det i ett eget rum så att jag kan få plugga ifred. Fram tills det är införskaffat gäller lösning nr 3:

3.       Stanna kvar på universitetet efter skolan och plugga där istället.

 

Problem:

Jag har svårt att komma ihåg det vi går igenom på föreläsningarna.

Varför?

Tja, det kan finnas massa olika anledningar till detta (även kallat bortförklaringar).

1.       Jag var trött.

2.       Jag var hungrig.

3.       Det var kallt i salen.

4.       Jag råkade sätta mig bakom någon som slösurfade på youtube och facebook hela föreläsningen. (Detta skulle jag kunna skriva ett helt eget inlägg om. Är ni som sitter och surfar medvetna om att alla som sitter bakom ser exakt vad ni gör och skriver? Det är ju helt omöjligt att fokusera på föreläsningen när personen framför googlar bilder på minions eller memes, chattar med sitt ragg, skäller ut någon via mejl eller kollar på hästannonser. Det går bara inte att inte tjuvkika. Tro mig, jag har verkligen försökt. Hur dessa personer klarar tentorna utan att ens ha antecknat är ett mysterium för mig och jag är grymt avundsjuk på deras förmåga att göra två saker samtidigt.)

5.       Föreläsaren var sjukt tråkig och hade en sövande röst.

6.       Jag har fel anteckningsteknik.

7.       Alla ovanstående.

Hjälp. Vilken lång lista. Att jag ens har lärt mig något alls är ett under när jag tittar på alla anledningarna (bortförklaringarna!). Som tur är går de flesta att göra något åt.

Jag har gjort följande ändringar:

1.       Försöker sova längre, eller i alla fall varva ner mer innan jag ska sova så att jag somnar snabbare. Har därför slutat kolla facebook och instagram det sista jag gör innan jag somnar.

2.       Har med mig mellanmål.

3.       Har köpt två nya ulltröjor + har alltid halsduk med mig. Köper te för att värma upp mig ifall det är nödfall. (Med andra ord: har slutat vara dumsnål och kostar på mig en kopp te för 15 kronor om det är kris.) Ser till att röra mig under rasterna för att få igång blodcirkulationen.

4.       Sätter mig numera inte bakom de som jag vet surfar mest.

5.       Inte så mycket att göra åt. Som tur är så är de flesta föreläsare bra.

6.       Har bytt anteckningsteknik + går igenom föreläsningarna med en kursare varje eftermiddag.

 

Jag hittade tips på nätet om en anteckningsteknik som heter the Cornell method. Den har jag provat nu i en vecka och hittills fungerar det bra. Det känns i alla fall som om jag kommer ihåg mer än vad jag brukar.

 

Jag delar in pappret i tre delar:

 

 

 

 

 

I den största delen antecknar jag under själva föreläsningen. Eftersom föreläsningarna är upplagda på ett sätt som i princip förutsätter att vi har skrivit ut handouts innan hinner jag inte alltid med att anteckna allt. Då lämnar jag luckor och fyller i efteråt.

 

Efter föreläsningen fyller jag i de andra två delarna.

I den nedersta delen skriver jag en liten sammanfattning av det som står på sidan. Detta fungerar på två sätt. Dels tvingar det mig att förstå vad det hela handlar om och vad som egentligen är det viktigaste, dels så fungerar det som hjälp när jag letar i mina anteckningar senare. Om jag exempelvis letar efter en viss bakteriegrupp så behöver jag inte läsa igenom hela sidorna, jag kollar bara på sammanfattningarna. Aha, där står det om mjölksyrabildande bakterier i sammanfattningen à kollar längre upp på sidan där det står mer utförligt.

 

I marginalen fyller jag i viktiga poänger och skriver frågor till mig själv som jag sedan använder som inläsningshjälp. Jag kollar även i gamla tentor och antecknar frågor som har kommit tidigare eftersom detta brukar indikera att det är något viktigt.

Tentafrågorna skriver jag på gula post-it-lappar och svaren markerar jag med gul överstrykningspenna om det behövs.

 

 

Direkt efter att jag har gått igenom hela föreläsningen och fyllt i marginal och sammafattningen går jag igenom den igen. Den här gången håller jag för hela den stora delen, alltså där som alla svaren står, och försöker svara på frågorna i marginalen och utveckla det som står i sammanfattningen.

 

Fördelen med den här metoden är att jag inte behöver renskriva mina anteckningar utan har allt på samma ställe. Jag tvingar också mig själv att repetera allt flera gånger. 

 

 
 
 
Här hade jag inte kommit på hur smart det är att skriva tentafrågorna på post-it-lappar än så det turkosa är tentafrågor. Visserligen snyggare men mindre praktiskt. Post-it går att flytta runt. Jag kan ex skriva massa frågor på post-it innan jag går igenom anteckningarna efter föreläsningen och sätta fast dem på rätt plats efter hand. 

 

Monstertenta

I fredags skrev jag tenta. Monstertentan, kallades den av mina kursare. Ett passande namn. Den var verkligen hemsk. Det kändes inte alls bra när jag skrev den och jag räknar med att få omtenta på minst en av de tre delarna, troligtvis två.

 

Jag var helt knäckt när jag kom ut från tentan. Som en kursare beskrev det, ”det känns som att jag har hällt ut min hjärna över en sex timmar lång tenta”. Ganska träffande. Jag var helt slut. Både över att tentan i sig var krävande, men också för ångesten som kom när jag insåg att det jag hade pluggat mest på inte ens var med. Det var flera frågor som jag inte kunde alls och det brukar inte hända. Kanske någon enstaka men inte flera stycken. Jag brukar faktiskt vara ganska bra på att plugga på rätt saker, d.v.s. att lägga ner mest tid på det som är viktigast. Viktigt både i bemärkelsen viktigt för mitt framtida yrke och viktigt för tentan.

Till en stor tenta är det svårt att hinna plugga och trycka in precis allt, speciellt när en stor flytt ligger mitt i tentapluggsperioden. Därför var min taktik att plugga på det viktiga och lära mig det jag pluggar på riktigt bra, istället för att lära mig hela kursen halvdåligt. Antingen var detta fel taktik eller så fungerade inte min pluggteknik så bra som den brukar. Jag tror på båda delarna. Jag märkte under plugget att jag låste mig lite så fort jag började tänka på hur stort ämnet var och hur mycket jag inte kunde än. Jag tenderade att lägga för mycket energi på att tänka på hur stressad jag var för att jag inte hade tillräckligt med tid för plugg, och för lite tid på att faktiskt trycka in det jag försökte lära mig. Att flytten faktiskt gjorde att jag hade lite för lite tid hjälpte inte heller. Inte heller att det har varit kaos hemma med flyttkartonger överallt. Jag har ständigt haft dåligt samvete över att sambon har fått packa upp på egen hand eftersom jag har haft fullt upp med plugget.

 

Första känslan efter tentan var besvikelse. Jag har lagt ner så mycket tid och energi på pluggandet och nu gick det ändå åt helvete. Varför lät jag stressen och ångesten distrahera mig? Dumma lärare som har skrivit så konstiga frågor! Nu kommer jag behöva plugga hela julen inför omtentan. Jag som skulle vara lite ledig för första gången sedan i påskas. Skit också. Helvetes jävla skit. Allt var hopplöst och dåligt och jag var jättebesviken på mig själv och på mitt dåliga resultat. Se bild av känslan nedan. 

 

 

 

Igår åkte vi till ett shoppingcentrum utanför Västerås och jag tröstshoppade pennor och block för nästan 500 kronor. Efter det impulsköpte jag två ulltröjor för 700 kronor styck. Dessutom handlade vi för ungefär 4000 på IKEA. Jag är ingen tröstshoppare i vanliga fall och egentligen hatar jag att handla kläder men det kändes faktiskt lite bättre efteråt. Nya grejer, nya tag, nystart.

 

Idag, två dagar efter monstertentan, har jag accepterat det hela och insett att det faktiskt inte är någon stor grej. Inte egentligen. Inte så länge jag klarar den i januari. Faktum är att det på ett sätt är bra att ha omtenta. Nu kommer jag ju läsa på allt två gånger och förhoppningsvis kunna det dubbelt så bra. Om jag klarar tentan precis på poängen är det såklart jätteskönt och så, men jag kunde ju uppenbarligen inte ännet så bra så det kanske är lika bra att göra den igen. Jag har läst det här inlägget på en läkarstudents blogg som jag gillar och plötsligt kändes det lite bättre. 

Dessutom kändes första delen av tentan faktiskt riktigt bra. Och det var den delen som jag tyckte var svårast så något bra har jag ju ändå gjort. Och glöm inte vad Bill Gates sa: 

 

 

 

Nu tar jag nya tag inför nästa kurs som börjar imorgon, Livsmedelssäkerhet. Jag ska prova ett nytt sätt att anteckna som jag har läst om på nätet, the cornell note-taking method. Mer om det i ett annat inlägg. 

Katter och Alvedon

När jag läser gamla tentor är det ett ämne som återkommer: paracetamolförgiftning.

Paracetamol är det aktiva ämnet i en del smärtstillande läkemedel, bland annat Alvedon. Paracetamol har fram tills alldeles nyligen fått säljas i matvarubutiker och liknande men eftersom det relativt lätt leder till förgiftning har det tagits bort och ska nu endast få säljas på apotek.

Anledningen till att frågan kommer på en tenta för veterinärer är att katten reagerar annorlunda på paracetamol än vad människor och andra djur gör. Paracetamol är nämligen direkt toxiskt för dem och en enda tablett kan faktiskt vara dödlig.

Tydligen är det en hel del kattägare som inte vet detta och som försöker behandla katten hemma med människopreparat istället för att åka till veterinären. Detta gör alltså att katten blir mycket sjukare. 

 

Varför är det då såhär?

När kroppen får i sig ett läkemedel kan det oftast inte utsöndras direkt, i den kemiska form det har när det tas upp. Läkemedlet måste metaboliseras, brytas ner så att det blir vattenlösligt och kan utsöndras ex med urin. Läkemedel är ofta fettlösliga i sin originalform eftersom det då lättare tas upp av cellerna.

Metabolismen har två faser. Dessa faser heter fas 1 och fas 2 men kan ske lite parallellt.

I fas 1 är det en grupp enzymer som heter Cytokrom P450, kallas CYP, som jobbar. Deras jobb är att fästa en funktionell grupp till läkemedlet. Målet med detta är att läkemedelsmetaboliten som bildas när den funktionella gruppen sätts på lättare ska kunna ta sig igenom fas 2.

I fas 2 sätts en endogen grupp istället på. Endogen innebär att den är kroppsegen. Detta kallas konjugering. Efter konjugeringen blir läkemedelsmetaboliten vattenlöslig och kan utsöndras ur kroppen. (En del läkemedel går direkt till fas 2, utan att passera fas 1). Exempel på grupper som kopplas på är glukaron och sulfat. En speciell grupp är glutation. Glutation används nämligen för att kopplas till speciellt farliga molekyler och detoxifiera dem. Jag har försökt rita upp detta i bilden nedan. 

 

 

 

 

Hur hänger detta ihop med katten då?

Jo, katter saknar det enzym som konjugerar läkemedlet med glukaron, och de har väldigt lite sulfat i kroppen. Detta gör att det bara är fas 1-vägen kvar. När paracetamol genomgår fas 1 bildas en reaktiv metabolit, alltså en toxisk form av läkemedlet. Nu behövs glutation för att detoxifiera metaboliten! Tyvärr behövs sulfat i bildningen av glutation och katter hade ju väldigt lite sulfat. Det finns alltså inte tillräckligt med glutation för att detoxifiera paracetamol.

Varken glukaronvägen, sulfatvägen eller glutationvägen kommer alltså fungera. Det finns inget sätt att metabolisera paracetamolmolekylerna så att de kan utsöndras.

Paracetamolmetaboliten kommer därför åka omkring i kroppen och ge skadliga effekter utan att något kan stoppa den. Bland annat kommer det oxidera de röda blodkropparna så att de inte kan bära runt syre i kroppen. Katten får syrebrist!

 

Några ord om botemedel. Det går att ge ett ämne som heter acetylcystein till katten. Acetylcystein omvandlas till cystein inne i cellerna. Cystein blir till glutation. På så sätt kan metaboliterna detoxifieras trots att katten inte har tillräckligt med sulfat.  

 

Men för människor då? Då är det väl inte farligt? Det är ju trots allt godkänt, då måste det ju vara säkert. Eller?

Människor kan bli förgiftade av paracetamol redan vid den rekommenderade dosen. Detta kan bero på en rad olika saker. Det finns individuella skillnader mellan alla. Exempelvis kan en person ha en genetisk defekt som gör att hen inte har så mycket glutation, eller så finns det för lite av något enzym. Då kan det bli lite samma effekt som hos katten.

En person som har en levernedsättning kommer också få en annan metabolism. (Metabolismen sker framförallt i levern).

En kan också ha en benägenhet att välja den ena fasen framför den andra. Detta kan vara medfött eller inducerat. Exempelvis kommer CYP-vägen induceras hos alkoholister, även om hen har tillräckligt av de enzymer som krävs i fas 2.

Det går alltså att bli förgiftad redan vid låga doser av paracetamol. Det blir såklart ännu värre vid en överdos. Överdosera aldrig! Det är inte så att gränserna är satta för att även de med leverskador ska kunna äta läkemedlet. Doseringsanvisningarna är tänkta till helt vanliga människor som inte har någon allvarlig nedsättning. (Ja, alltså, det är klart att läkemedel mot sjukdomar är tänkta att tas av sjuka människor men det iakttas försiktighet kring läkemedel till människor med ex lever- eller njurskador. De kan inte äta vilket läkemedel som helst. Alvedon däremot är ju ett vanligt smärtstillande som du kan ta ex vid huvudvärk. Du är alltså relativt frisk när du tar läkemedlet. Hänger ni med på vad jag menar?)

 

Mina föreläsare hävdar att om paracetamol hade uppfunnits idag så hade det aldrig blivit godkänt eftersom det har så många biverkningar. Dessutom vet vi inte riktigt hur det fungerar. Slutsats: använd med måtta. Och absolut inget alls till katten!

Att anteckna snyggt och bra

Nu är det tenta om exakt en vecka och fram tills dess har vi inläsningsdagar. Det innebär att vi inte är schemalagda alls förutom någon frågestund ett par dagar innan tentan. Nu hänger allt på en själv och hur bra studieteknik en har. Eftersom jag bor såpass långt från skolan försöker jag plugga hemma så mycket det går. 

Jag följer några studiebloggar som lägger upp massa inspirerande tips på hur en bör plugga för bästa resultat. Jag har fastat för tipsen om hur en antecknar för att minnas. Dels så finns det metoder för hur en kan anteckna på själva föreläsningen, dels för hur en kan göra för att maximera bildminnet. Jag har försökt göra lite så och här kommer några exempel. 

Först: snygg rubrik som fäster blicken. Här är två olika: 


Ett annat tips är att göra ramar runt de olika sektionerna, eller dela upp på annat sätt. Det syns bättre att de är åtskilda och jag tycker att det är lättare att komma ihåg utan att blanda ihop allt. Att använda olika färger hjälper också. Exempelvis använder jag rött för läkemedel som påverkar koagulationen för att det handlar om blod.  Här syns exempel på det. 


En annan grej är att inte bara skriva av allt rakt upp och ner. Jag lär mig i alla fall inte så mycket av det. Istället kan en göra tankekartor eller händelsekartor där pilar visar i vilken ordning saker händer. På så sätt får jag grepp om samband och får tänka lite själv. Här är exempel. 


På bilden ovan syns också att det sitter post-it-lappar på tankekartorna. De använder jag när pappret tar slut, för att skriva en aha-upplevelse och för att sammanfatta de viktigare punkterna. 

Eftersom det är fredag idag, och dessutom första dagen jag har en hel pluggdag hemma i nya huset passar jag också på att mysa till det lite med te och levande ljus. Det blir faktiskt lite trevligare att plugga då. 


Helt vanlig tråkig tisdag

Jag sitter i vårt nya hus och pluggar, trots flyttkaos med halvupppackade kartonger överallt. Egentligen hade jag bara velat vara hemma och packa upp allt med med tentan i antågande är det tyvärr inget alternativ. Det får bli lite efterhand när det finns tid. 

Idag börjar vi inte förrän vid tio så jag passar på att läsa lite hemma nu på morgonen. Jag håller på att gå igenom en föreläsning som jag missade, läkemedel som påverkar koagulationen. Som vanligt måste jag börja med att repetera fysiologin, hur koagulationen egentligen fungerar. Som tur är lärde jag mig det ordentligt förra året så det gick ganska lätt att repetera, mest bara fräscha upp minnet egentligen. 





Igår gjorde jag klart min sammanfattning och läkemedel mot cancerceller. Cancerbehandling är inte så stort inom veterinärmedicin men det förekommer. Det finns till och med ett djursjukhus i Jönköping som strålbehandlar cancerpatienter. 
Förr gick cancerbehandling i princip ut på att döda cancercellerna, och kroppens andra celler dog på köpet. Numera har det utvecklats metoder som är mer specifika och bara påverkar cancercellerna och inga andra. Dessa läkemedel har betydligt färre biverkningar. 

Exempel på detta är läkemedel som binder till visst enzym som bara cancercellerna uttrycker och som bara dödar dessa. Ett annat läkemedel binder till en speciell tillväxtfaktor så att det inte kan bildas några nya kärl i tumören. Utan blod får cellerna inget syre och kan inte leva.

Jag är osäker på hur mycket dessa nyare metoder används idag. Om jag har förstått det rätt så kombineras ofta flera metoder för maximal effekt. 
Oavsett så tycker jag att det är helt fantastiskt att forskare har kunnat utveckla dessa mediciner. Hur vet de vilka enzym eller signalsubstabser som bara cancerceller uttrycker och hur hittar de dem? Och sedan lyckas de ta fram läkemedel som påverkar just dessa enzymer. Fantastiskt. 

Study hard and don't stop until you're proud

Igår fick jag tillbaka tentan som jag skrev på min födelsedag. Resultatet var riktigt bra och jag är helnöjd. Jag tänker att min studieteknik kanske faktiskt fungerar riktigt bra nu. Härligt. Jag har ju ändå pluggat några år nu så det vore kanske konstigt om studietekniken inte fungerat än men det är alltid skönt att få kvitto på det. Jag räknade nyss ut i huvudet att jag är inne på mitt femte (!) år på högskolenivå. Jag har alltså haft en del tillfällen att träna upp tekniken. Jag kommer ihåg att jag inför mina första tentor fick smärre sammanbrott och inte kunde sova natten innan för att jag hade sådan prestationsångest. Det där har gått över nu. Jag har fortfarande prestationsångest ibland men inte alls på samma nivå.

 

Det finns tyvärr ingen direkt tid att fira mitt fina tentaresultat för nu är det snart dags för nästa tenta och den är betydligt större. Om två och en halv vecka är det tenta och den här veckan har vi börjat tentaplugga lite mer på riktigt. När vi börjar tentaplugga händer alltid samma sak. Vi inser hur lite vi kan, och hur mycket mer det är vi måste kunna för att klara tentan och yrket. Men det är bra att få den insikten, det motiverar till vidare plugg. Plugget blir mer intensivt och saker verkar fastna bättre. Dessutom är det bättre att få den insikten nu än dagen innan tentan. 

 
 
 
 

I helgen är det dags för mig och sambon att flytta. Det innebär att jag kommer spendera min fredag, lördag och söndag med att packa, städa, bära flyttkartonger och köra fram och tillbaka till nya huset. Ingen tid till plugg, trots att jag hade behövt det.

Det ska bli så skönt att äntligen genomföra den här flytten. Så lång tid av planering och nu ska vi äntligen flytta. Vi kommer få mycket mer plats och det ska bli riktigt härligt. Även om jag och min sambo har valt att bo och leva ihop så kan båda behöva lite egen plats och tid ibland. Det finns inget utrymme för något sådant när vi bor i en etta. Efter helgen kommer vi bo i ett helt hus. Fantastiskt på så sätt. (Dessutom får vi egen tvättmaskin! Sedan jag flyttade hemifrån har jag delat tvättstuga med andra, det kommer bli en stor frihet att inte behöva anpassa min smutstvätt till andra människor.) 

 

Flytten i kombination med stundande tenta är den största anledningen till att bloggen inte är så uppdaterad som jag skulle önskat. Det är svårt att komma på vad jag ska skriva om när jag inte har massa tid att tänka ut ämnen och sånt. Det blir förhoppningsvis bättre snart. Bara så att ni vet. 

veterinartjejen.blogg.se

Om att vara ung kvinna och studera till veterinär.

RSS 2.0