Hur fungerar Ipren?

Nu har vi kommit så pass långt in i kursen att vi har börjat prata om hur läkemedel fungerar på cellnivå. Hittills har vi pratat om smärtstillande, narkosmedel, lokalbedövande och om läkemedel som påverkar cirkulationen. Det är jätteintressant! Jag kommer ihåg att jag ända sedan jag var liten har undrat hur Ipren och liknande egentligen fungerar. Nu vet jag. Kort förklarat och förenklat är det ungefär såhär:

 

Ipren är ett exempel på sk NSAID, non steroidal anti-inflammatory drugs. De fungerar genom att de hämmar en typ av enzymer i kroppen, COX. Det COX-enzymerna gör är att de deltar i bildningen av bland annat prostaglandiner. Prostaglandiner verkar i hela kroppen och är inblandade i inflammationsprocesser. När ett läkemedel hämmar COX hämmas alltså även prostaglandinbildningen och därmed uppstår inte inflammation.

NSAID har också en smärtlindrande effekt. Den minskade produktioner av prostaglandiner gör att nervcellerna inte blir lika känsliga och inte för vidare signaler lika bra. Prostaglandiner ska öka depolariseringen av nervceller men eftersom vi hämmar dessa kommer aktionspotentialen inte bli lika uttalad och smärtsignaler skickas inte till CNS.

NSAID är febernedsättande och detta beror också på den minskade prostaglandinbildningen, närmare bestämt på grund av minskad bildning av PGE2 i hypotalamus. 

 
 

NSAID har en hel del biverkningar. (Det finns inga läkemedel som inte har biverkningar.) Många känner säkert igen att Ipren är dåligt för magen. Varför?

Vid behandling med NSAID kommer som sagt prostaglandinnivåerna i kroppen minska. Prostaglandiner påverkar hur mycket blod som kommer till njuren. Mindre prostaglandiner ger mindre blod i njuren. Detta aktiverar ett system i kroppen som heter RAAS. RAAS aktiveras i vanliga fall vid lågt blodtryck och har som uppgift att höja blodtrycket igen genom att dra ihop kärlen och genom att öka återtag av vatten i njuren. Genom att dra ihop kärlen blir trycket högre, det blir ju trängre för det att flyta (tänk en avsmalnande bäck, det är högre vattentryck vid avsmalningen och lugnare vatten där bäcken är bredare). När njuren sparar på vatten hamnar vattnet i blodet istället för i urinen. Då blir blodvolymen större och trycket ökar.

 

Detta är såklart en jättebra funktion när en faktiskt har lågt blodtryck. Problemet när en tar NSAID är att kroppen luras att tro att bloctrycket är lågt fastän det egentligen inte är det. Det är inte bra för kroppen att hålla på att spara vatten i onödan. Inte heller att öka blodvolymen. Det ökade trycket och volymen kan leda till att blodet liksom inte riktigt får plats och det blir ödem (vätska i vävnader) och blödningar inne i kroppen.

Dessutom gör NSAID att bikarbonat- och slembildning i magtarmsystemet går ner, samtidigt som nivåerna för saltsyra går upp. Detta retar tarmen och det kan till och med bli hål på slemhinnan. Detta är väldigt allvarligt. Det finns exempel på djur som har dött av detta. (Osäker på hur det är med människor.)

Observera att skador och biverkningar kan uppstå utan att du överdoserar speciellt mycket. Vi fick höra ett exempel på en hund som dog vid bara en dubblering av dosen.

(Jag kan skriva hur länge som helst om detta men jag tror att jag får ta upp funderingarna kring ifall vi verkligen ska äta så mycket smärtstillande i ett annat blogginlägg, annars blir det här alldeles för långt.)

 

En intressant sak är att paracetamol (som är den verksamma substansen i bl.a. Alvedon) knappt används alls till djur. Paracetamol räknas oftast inte som NSAID eftersom det inte har någon antiinflammatorisk effekt utan är bara smärtstillande och febernedsättande. Vi vet inte idag exakt hur paracetamol fungerar. Ändå rekommenderas det av sjukvården och säljs receptfritt över disk! Som tur är ska det sluta säljas i matvarubutiker från och med första november i år, som en följd av att antalet paracetamolförgiftningar har stigit snabbt sedan det började säljas i butiker. Folk kan tydligen inte hålla sig till den rekommenderade dosen utan vill överdosera. Väldigt dumt.

 

Vill också passa på att säga att paracetamol är jättefarligt för katter. Ge aldrig katten Alvedon! De kan inte metabolisera det på rätt sätt eftersom de saknar ett visst enzym. 



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

veterinartjejen.blogg.se

Om att vara ung kvinna och studera till veterinär.

RSS 2.0