Blickar framåt mot kommande läsår

I sommar har jag jobbat på en mellanstor smådjursklinik. Det är kul att få göra något på riktigt, inte bara läsa om det i en bok. Efter trean har vi en behörighet som nästan kan likställas med en djursjukskötare, förutom att vi inte exempelvis inte får vaccinera eller hantera zoonoser. Detta innebär att jag lägger kanyler, ger injektioner, tar blodprov, röntgar osv på dagarna. Det känns som att jag faktiskt gör lite nytta för en gångs skull. Resten av året är det ju bara att trycka in massa information som gäller och det kan lätt kännas hopplöst långt borta från djuren jag vill rädda livet på. Under fjärde och femte åren kommer det dock bli mer praktiskt än tidigare, vilket jag ser jättemycket fram emot. Sommaren har gått helt galet fort och jag börjar fjärde året om mindre än en månad. I början av sommaren kändes det som att mina nio jobbveckor skulle vara för evigt men poff sa det, och så var det bara två och en halv kvar. Är det inte lustigt?

 

Första kursen under fjärde året är klinikförberedande kursen. Då ska vi förberedas inför att gå på kliniken. Schemat kommer enligt äldrekursare att vara ungefär såhär: börja tidigt med några timmar föreläsning i hög takt, kort lunch, obligatoriska övningar tills sent på eftermiddagen, åka hem, försöka orka plugga eller i alla fall läsa igenom dagens anteckningar, eventuellt orka äta middag, stupa i säng. Jag tror att de överdriver lite för att skrämmas men det lär bli en intensiv termin. Fast den verkar bli rolig också. Kolla bara på listan över vad vi ska lära oss praktiskt:

 

· Klinisk undersökning och hantering - nöt, smådjur och häst

· Operationssalsrutiner och instrumentkännedom

· Provtagning och läkemedelstillförsel

· Rektalisering - häst och nöt

· Hantering, undersökning och läkemedelsadministration – gris

· Hantering och undersökning - får

· Digestionsorganens undersökning - nöt

· Reproduktion och undersökning av digestionsorganen - hund

· Suturering

· Förlossningsteknik mm (obstetrik)

· Hästens munhåla

· Cirkulation och respiration - nöt

· Odontologi - smådjur

· Bandagering - smådjur och häst

· Klövar

· Hovar

· Hud

· Ögon – häst och hund

· Laboration – klinisk kemi

· Lokalbedövning och intubering

· Akut- och intensivvård

· Hältundersökning – hund och häst

· Fallseminarium – häst

· Juver

 

Nä, vet ni vad. Trots alla varningar om hur jobbigt kommande läsår kommer att bli börjar jag bli lite sugen nu när jag läser kursplanen. Sömn i all ära men jag kommer faktiskt lära mig hur man vrider rätt en kalv i felläge! Då spelar det jobbiga inte så stor roll. 

 

 

veterinartjejen.blogg.se

Om att vara ung kvinna och studera till veterinär.

RSS 2.0