Idag idag

Idag händer det grejer. 
1) Jag ska flytta
2) Jag ska gå på Stockholm international horse show
Kanske inte väldens bästa planering att trycka in detta samma dag men ibland planerar man den ena saken innan man vet att den andra saker också kommer infalla just den dagen. Inget att göra åt. Bara att gilla läget. 
 
Jag har packat som en galning två kvällar på rad. Jag tänkte att åtta flyttkartonger skulle räcka gott och väl. Det blev 18. Vad kan jag säga? Jag har mycket prylar. Enbart kläder blev typ fem lådor. Skor i en hel och det räckte inte. Jag måste verkligen bli bättre på att rensa. Det är inte det att jag inte vill skiljas från mina grejer, jag tar mig bara inte tid att rensa. 
 
Vi har även påbörjat flyttstädningen av kollektivhuset. Varje gång jag flyttstädar tänker jag samma sak. "Varför gör jag inte det här oftare? Kolla så rent och fint det blir. I nästa boende ska jag bli bättre på att städa ordentligt!" Såklart har jag även den här gången bestämt mig för att nu jäklar ska nya lägenheten skina jämt och ständigt. Vi får väl se hur det går. Steg ett är att försöka trycka in alla grejer. 
 
 
 
 


 
 
Vi hade sista tentan för den här gången i tisdags. Efter EN HEL VILODAG började nästa kurs, immunologi. Alltså läran om immunförsvaret. Äntligen tycker jag. Vi har läst massa nu om hur virus, bakterier och parasiter påverkar djuren på ett dåligt sätt och hur de undkommer immunförsvaret. Nu får vi läsa om hur djuren slår tillbaka! 
 
Vi hade grundkursen i immunologi i våras. Det var sista kursen innan sommarlovet och tydligen hade hela klassen visst redan tagit sommarlov när vi läste grundkursen. Trots goda tentaresultat kommer vi nämligen inte alls ihåg hur immunförsvaret fungerar. Den hårda tentaperioden har också gjort sitt och vi är minst sagt lite slitna. 
För att råda bot på min minnesförlust sökte jag på immunology på youtube och poff - massa bra filmer dök upp. Vad skulle jag göra utan Google och youtube? 
 
 
 

Nu är det inte långt kvar

Nu är det inte långt kvar, varken till sista tentan för den här gången eller till flytten till nya stället. Äntligen! Jag har räknat ner och räknat ner och det har känts vääääldigt långt borta. Men nu är det en dag till tentan och fem dagar tills flytten. Även fem dagar tills jag och pojkvännen ska gå på Stockholm international horse show. Inte illa va?
Först tentan dock. Uuuuh. Jag har räknat ut att jag har tentapluggat i ca femton dagar på rad nu. Det betyder att jag har pluggat stenhårt i två veckor utan en ledig dag. Inte konstigt att hjärnan börjar tycka att det är dags för semester.
Fast det stämmer inte helt. I lördags blev det inte mycket pluggande. Bara några timmar på kvällen. Varför pluggar hon så lite när det är så kort tid till tentan undrar ni. Det var inte direkt självvalt. Jag och pojkvännen skulle bara åka en snabb sväng till stallet. Jag red kanske i en halvtimme barbacka och sedan skulle vi dra hem och jag skulle plugga hela eftermiddagen och kvällen. Men icke! Bilen ville något annat. Vi hade bara kört någon kilometer hemåt innan motorn började bli alldeles för varm. Shit också! Det var bara att försiktigt rulla tillbaka. Vi var tvungna att stanna flera gånger och vänta på att bilen skulle svalna innan vi kunde köra vidare.
Som tur är är min pojkvän bilkunnig och kunde fixa felet själv, tillsammans med lite hjälp från mig (med betoning på lite) och från mannen i huset. Jag har fortfarande inte riktigt förstått vad som var fel. Luft i systemet på något sätt. Inte bra i alla fall.
Att släppa ut all luft tog ett bra tag och när det äntligen var klart gick inte motorn att starta eftersom tändningen hade varit på för länge. Tur att det finns startkablar. När vi äntligen kunde rulla iväg höll vi på att förgås av hunger och fick stanna och äta hamburgare på vägen. Vi var hemma åtta timmar efter att vi hade kört hemifrån. Det var den dagen det.
Eftersom vi flyttar nu i helgen har vi fullt upp med att planera massa saker kring den nya lägenheten. Vilka lampor ska få stå var? Hur ska möblerna placeras? Vad behöver vi köpa in? Ska vi ha någon julgran? Detta är betydligt roligare än tenta. Det ska bli riktigt kul att flytta faktiskt, trots allt stök och bök som medföljer. Och trots att vi ska flyttstäda två boenden. Nej, det blir nog bra det här.

Kravlös kärlek

Vissa dagar känner man sig sämre än andra dagar. Idag var en sådan dag. Slutpumpad efter två tentor, uppgiven eftersom det är en tenta kvar vilket innebär flera heldagars tentaplugg kvar. Trött efter en period av dålig sömn och konstiga drömmar. Helt enkelt inte på topp. 

Detta ändras direkt när jag kommer till stallet och möts av den här underbara hästen. Blicken som säger "Hej, vad roligt att du är här. Jag har saknat dig." Den där blicken som inte ifrågasätter eller skuldbelägger. Blicken som alltid får mig att glömma stress och press. 
Tänk alla människor som inte har djur. Som aldrig får uppleva den där kärleken som aldrig kräver något tillbaka för att existera. Jag tycker synd om dem. Tentaplugg igen

And so the tentaplugg goes on. Nästa tenta är i övermorgon och ämnet är virus. 
Alltså det där med papper och tentaplugg. Varför har jag papper överallt? Förökar de sig eller? 


Ej med på bilden: den obligatoriska tekoppen. 

Lilla Ludde

Min familjs hund är sjuk. Eller har varit. Eller kommer vara. Lite virrigt för oss alla. Låt mig förklara.

Ludde bor hos mina föräldrar men jag säger ändå att han är vår hund, trots att jag inte bor hemma längre. Jag har följt hela utvecklingen på telefon. Det var nämligen såhär:

Pappa ringde mig och sa att Ludde (även kallad Luddis, Ludd-skrutt och Luddis-Puddis) var dålig i magen och hängig. Han får de här symptomen ibland och då brukar vi sätta honom på ris-diet i några dagar så självläker det. Det gjorde det dock inte den här gången. Ludde blev värre. Hans dåliga mage blev inte bättre och han blev mer och mer allmännedsatt. Darrade, ville inte gå upp ur sängen osv. Jag tyckte att pappa skulle åka in till veterinären med honom och väl där upptäcktes det att Luddes levervärden var jättedåliga. Pappa sa att de inte hade kunnat mäta levervärdena utan att först späda blodet för att de var så höga. Ludde blev därför inlagd.

Hos veterinären var Ludde pigg och glad, vilket var himla skönt. Vi hade ändå ganska låga förhoppningar med tanke på att Ludde faktiskt är hela tio år. Veterinärerna hade inte kunnat göra ultraljud på levern för att Ludde hade så ont i den och de väntade på svar på prover.  

Efter två dagar hos veterinären ringde pappa till mig och sa att nu får Ludde komma hem. Tydligen har Ludde hepatit som är orsakat av en bakterieinfektion i tarmen som vandrat till levern. Nu får Ludde antibiotika och kommer äta foder som hjälper hans leverproblem. Vi vet inte hur länge. Kanske i två veckor, kanske hela livet. Det spelar egentligen ingen roll, bara Ludde mår bra. Det gör ont i mig när en liten hund inte mår bra. Hundar kan inte själva veta vad som är fel, de vet bara att något är fel. Det är vi som människor som måste hjälpa dem. Jag tycker att vi har ett ansvar att se till att våra djur mår bra. Det är vi som har bestämt att de ska födas och att de ska bo hos oss. Djuren själva har inget att säga till om. Därför är det även vi som ska se till att de mår bra.

 

Ludde mår som bäst när han får sova med oss i sängen. 
 

 

Lite extra pluggmotivation har det hela gett mig. Jag är inne i mitt tentapluggsflow nu. Imorgon har jag tenta i Parasitologi, på torsdag virologi och nästa tisdag är det bakteriologi. Tre tentor på åtta dagar. Jag har varit med om värre men det är ändå massivt. Plugg plugg plugg och det tar aldrig slut. Att inte kunna åka hem efter en tenta och ta det lugnt på kvällen är jobbigt. Nu är det snabbt hem efter tentan och börja plugga på nästa. Bam bam bam, tenta tenta tenta. Ingen rast och ingen ro.

 

Efter tentorna har jag i alla fall något att se fram emot: jag och min pojkvän ska flytta ihop. Det blir alltså flytt från kollektivet. Skoj. Men massa flyttstädning vilket inte är så skoj. Nåja, man får välja att se det roliga.

 

Just nu är det parasiter för hela slanten. Jag läser om livscyklerna just precis nu. Tnkte bjuda på en som är ganska konstig, nämligen den lilla leverflundrans livscykel. Lilla leverflundran heter Dicrocoelium dendriticum på latin och drabbar bland annat får.

Får som bär på lilla leverflundran bajsar ut ägg. Dessa ägg äts upp av en snigel som gillar bajs. Inuti snigeln (eller landsnäckan som den egentligen heter) sker sedan en utveckling under tre månader. Sedan hamnar den kläckta och utvecklade formen av ägget, som nu heter cerkarie, i snigelns slem när den är redo. Cerkarie är alltså ett larvstadium, livscykeln innehåller flera.

Cerkarien äts sedan upp av en intet ont anande brunmyra. Inuti myran blir cerkarien en cysterad metacerkarie. Enkelt förklarat kan man säga att den hamnar inuti ett slags skal, en cysta. Eftersom parasiten attackerar myrans hjärna kommer myran att ändra beteende. Brunmyror är i vanliga fall nattaktiva men på grund av parasiten kommer den infekterade brunmyran att helt sonika spatsera ut från myrstacken mitt på dagen. Som om inte det vore nog gör larven i myrans hjärna att den klättrar längst ut på ett grässtrå och i princip ropar ”ÄT MIG” (enligt vår föreläsare alltså). Den kommer då naturligtvis bli uppäten av ett betande får. Fåret kan liksom inte missa att äta myran om den sitter ytterst på grässtrået som fåret vill äta.

Väl inne i fåret kommer larven att bli fri från sitt skal. Nu kommer det verkliga arbetet. Larven ska nu ta sig från tarmen till levern på fåret. Detta gör den via befintliga gallgångar. (Det finns även en stor leverflundra. Den använder sig inte av befintliga gallgångar när den ska till levern utan borrar egna gångar och orsakar därmed massa skada.)

När flundrorna väl har nått levern blir de vuxna, bosätter sig och skaffar barn. Äggen hamnar i gallan och utsöndras med bajset. Där kommer en ny snigel och äter upp det och cykeln börjar om igen.

 

 

 

Ganska häftigt hur en liten larv kan påverka ett djurs hjärna så att hela djurets fundamentala beteende ändras. Och att en parasit så målmedvetet kan ta sig från ett djur till ett annat för att till slut kunna ta sig in i levern, som är målet. Både snäckan och myran behövs för att leverflundran ska kunna ta sig till fårets lever. Ganska häftigt va? 

Det där med parasiter kan vara rätt äckligt (tillexempel när vi får se bilder på flera meter långa maskar) men när man väl börjar sätta sig in i det blir det spännande. Precis som med alla andra ämnen! 

Ohoj!

Nu börjar en ny tentaperiod för mig. Om en vecka har vi tenta i parasitologi, några studiedagar sedan virologi, några studiedagar sedan bakteriologi. Det låter väldigt stressigt men jag tycker faktiskt mest att det ska bli skönt att få tenta av dem. (Får se om jag håller med mig själv om en vecka!) 
Just nu är jag alltså mitt uppe i parasitplugg. Man blir verkligen helt insnöad när man tentapluggar. Idag såg jag till exempel ett halmstrå på golvet och tänkte direkt att det var en mask. Tankarna hade till och med börjat vandra till artbestämning innan jag insåg mitt misstag! 
När jag råkade trampa på ett riskorn kom jag också att tänka på hur lik en mask det platta riskornet är. Pluggskadad? Pluggskadad!
Igår var jag på en himla kul sittning: återbjudningen. 
På veterinärlinjen finns ett system som enkelt förklarat går ut på att klasserna bjuder andra klasser på sittningar, inspark osv mot att få liknande aktiviteter i gengäld. Treorna och tvåorna bjuder amöborna (=ettorna) på massa saker i början på skolåret och amöborna bjuder tillbaka i och med sittningen återbjudningen. 
För alla som inte studerar kan jag förklara att en sittning är en trerätters middag med underhållning i form av spex och en massa snapsvisor. Man sjunger inte, snarare vrålar. Såklart ackompanjerat av knytnävsslag i borden så att tallrikar och glas hoppar hit och dit. 
Återbjudningen är alltså amöbornas uppgift att anordna och det är även deras uppgift att komma på ett tema. Tvåor och treor får sedan ledtrådar kring temat och ska klä ut sig. Tvåor och ettor klär ut sig som temat. Treorna klär ut sig efter ett mottema. 
Vi fick bland annat följande ledtrådar: citrusfrukter, guldpengar och nagelfilar till utdelning. Kan ni gissa temat? Pirater! 
Jag klädde ut mig till piratskatt (cred till Linda för idén!) och glittrade till tusen. Treorna var landkrabbor. Mycket fyndigt tycker jag. 
Hur som helst en mycket trevlig sittning med efterföljande släpp. (Släpp kan beskrivas ungefär som disko, fast inte så töntigt som det låter) Kanske inte den bästa bilden men ni förstår konceptet - allt är guld som glimrar! 

Oportuno är här!

Min häst är äntligen här! Som jag har längtar, väntar och planerat. Inte för att det någonsin hjälper att planera sånna här saker, det blir alltid problem ändå. Som att den nya hästen i stallet blir lite rädd för den lilla shettisen. Trots att den nya hästen är både större och äldre och borde veta att små shettisar faktiskt inte har huggtänder. 

Idag red vi ut, jag och Oportuno. Det finns massor med grusvägar kring gården. Dessa är helt perfekta att rida på. Det är nästan som om de är gjorda med tanke på höstar, inte bilar. Jag och Oppis har tränat öppna, sluta och galoppombyten idag. Precis när jag kom tillbaka till stallet började det regna. Snacka om timing! 

Senare idag har jag labb. Nu läser vi om parasiter och på förra labben letade vi efter maskägg i träck. Alltså bajs. Idag ska vi leta efter masklarver. Spännande men ganska äckligt på samma gång.

veterinartjejen.blogg.se

Om att vara ung kvinna och studera till veterinär.

RSS 2.0