Kort-kort

Hej hopp allihopa! Jag har klippt mig. Ganska rejält har jag klippt mig. Ni skulle sett högen med avklippt hår som bara växte och växte på golvet nedanför frisörstolen.

 

Jag har haft långt hår i princip hela mitt liv. När jag och min syster var små så var vi de som hade längst hår av alla. De flesta små barn får en kort, lättskött frisyr men inte jag och lillasyster. Nej, vi hade långt hår som hängde i vågor ner för ryggen och böljade i vinden. Det var väldigt fint. Men väldigt opraktiskt. Hår i munnen, hår i glassen, hår som gör ont att borsta, hår som fastnar i gungan när man leker den där leken där man ska snurra på gungan massa varv och sedan släppa så att den snurrar tillbaka jättesnabbt av sig själv.

Trots detta höll vi fast vid våra långa hår, de var ju så fina. Faktum är att jag har haft långt hår ändå sedan dess, förutom en kort period i nian då jag hade den supermoderna pagen. När jag började läsa på veterinärprogrammen insåg jag dock en sak. Vi är ungefär hundra tjejer och nästan alla har samma frisyr som mig! Aaaaa! Jag måste göra något åt detta, jag klarar inte att bara vara en i mängden i fem år. Så i lördags ringde jag och bokade en klipptid och igår gick jag dit och klippte av mig allt hår. Nu ser jag ut som Robyn. Och känner mig som Robyn också: hur cool som helst. Jag gjorde ett facebook-inlägg om det och jag har aldrig fått så mycket facebook-uppmärksamhet innan. Snacka om ego-boost!

Kan det inte bli 2014 snart?

Efter nyår kommer jag inte behöva bo i min äckel-korridor längre! Woho! 
Jag och några av mina vänner på veterinärprogrammet ska hyra en villa ihop. Detta innebär:
1) Jag behöver bara dela kök med fyra andra, inte med tolv andra. 
2) Jag kommer att få fyra superdupersöta shetland sheepdogs som room mates.
3) Jag behöver därför inte panikköpa en hundvalp bara för att jag längtar så otroligt efter djurkontakt.
4) Hyran kommer att bli lägre för ett rum i en stor villa med kök, vardagsrum, två badrum, veranda etc, än vad den är nu för mitt korridorsrum.
5) Jag kommer att få ca tio minuters cykelväg till skolan istället för en halvtimme.
6) Jag kommer att bo med mina trevliga kompisar istället för ett gäng okända människor som jag aldrig tycks komma närmre än "bekant-men-inte-mer".
7) Jag slipper Flogstavrålet varje kväll. Jag tyckte det var kul i början men nu börjar jag tröttna lite.
8) Det kommer bli lite mer att städa... Men det kan det ju vara värt.
9) Villan har bastu! Jag kommer ha fri tillgäng till bastu!
 
Jag är superexalterad! Åååh, kan det inte bli nyår snart?
 
Woopeliwoop! Det känns som om jag ska flytta till ett slott!

Varför vill jag bli veterinär?

Varför vill jag bli veterinär? Av alla yrken man kan ha har jag valt just precis detta. Det finns en miljard olika utbildningar men jag valde en som är jättesvår att komma in på och väldigt lång. Varför? Vad tror jag att jag kommer att få ut av det?

När jag var liten var min högsta dröm att bli tigerskötare på zoo. Sedan ville jag bli shetlandsponny-uppfödare. Sedan ville jag starta ett kattpensionat. Sedan ville jag bli professionell ryttare. Jag ser ett tydligt mönster här. Djur. Jag har alltid älskat att hålla på med djur. Jag är uppväxt med hund och katt, och de senaste tio åren även häst. Jag trivs ihop med djur. Det är något hos dem som inte finns hos människor. Djur är så ärliga. Deras ögon ser rakt igenom mig och på bara några sekunder vet de mer om mig än vad jag själv gör. Deras tystnad är mer talande än alla ord jag någonsin har sagt, tillsammans. Det går inte att ljuga för ett djur.

Jag funderade ändå mycket fram och tillbaka. Vill jag jobba med min hobby och riskera att den går från hobby till måste? Eller vill jag ha en hobby som jag älskar och som får förbli en rolig hobby. Jag verkar ha bestämt mig eftersom jag faktiskt sökte in till veterinärlinjen. Och kom in.

Jag var lite nervös över att få beskedet. Jag insåg att känslan som jag skulle komma att få när jag läste antagningsbeskedet första gången skulle vara avgörande. Om jag kände lättnad så innebar det att jag ville bli veterinär. Kände jag rädsla eller besvikelse så ville jag inte bli veterinär.

Så kom dagen. Jag satt framför datorn helt ensam när jag skulle klicka in på den där sidan där jag skulle få beskedet som skulle ändra mitt liv. Jag hade kontakt med min bästa vän och vi öppnade samtidigt. Jag klickar på visa-knappen och blundar sedan. Jag vågar inte titta. När jag öppnar ögonen står det med stora gröna bokstäver, ANTAGEN. Och känslan som väller över mig är varken lättnad eller rädsla utan ren och skär glädje. Jag blev helt överlycklig över att jag kom in. Tänk, det var nästan 1700 sökande och 100 platser och jag kom in. Lilla jag.

Då visste jag helt säkert att jo, jag vill bli veterinär. Jag vill jobba med hundvalpar och med bakterier och med skalpeller och med hysteriska djurägare och med halta hästar. Och det kommer jag att göra också. Jag kommer att bli veterinär för jag kan bli precis vad jag vill. Och det är detta jag vill.

Jag är säker.

 

Här trivs jag som bäst - med mina älskade och älskande djur.  

Mera plugg




Jag sitter på veterinärklinikens bibliotek och pluggar enzymer och aminosyror. Att sitta på kliniken gör mig lite mer peppad att plugga eftersom jag hela tiden blir påmind om varför jag pluggar. Dessutom har jag utsikt över väntrummet!



 Ett exempel på varför det kan vara bra att kunna lite om enzymer: 



Kolla kolla!

Zoi tattoo använder min tatuering som reklam till sin studio! Wow jag är så stolt över min hud. Fattar ni? De tycker den är så fin att de använde den för att locka andra att komma dit. Och den är inte ens färdigläkt på bilden så egentligen är den faktiskt snyggare nu. 
(Och nej, jag har absolut inte ångrat mig. Jag älskar den fortfarande.)

 

Hästar och hjältar

 

 

Hästar är underbara. Jag fick en påminnelse idag om hur mycket jag faktiskt älskar ridningen. Jag älskar hästarna, de är fantastiska djur. Jag älskar miljön, människorna, energin, stallfikan, lukten, känslan. Det finns inget som slår känslan. Känslan av att flyga, av frihet, av totalt förtroende. Jag litar aldrig på en människa på samma nivå som jag litar på hästen jag rider. Ingen människa får lov att lägga mitt liv i sina händer och ingen människa kan så snabbt få reda på allt om mig, allt utan ord. Att jag litar på hästen är anledningen till att det funkar. Det är nyckeln till magin. Om hästen inte lyssnar på mig och om jag inte lyssnar på hästen kan det bli katastrof. Ridning är en farlig sport och folk dör faktiskt med jämna mellanrum. Att vi ändå fortsätter beror på den där känslan. Känslan som jag aldrig har upplevt i något annat sammanhang. Den är otrolig.

 

Jag vill aldrig sluta rida. Jag vill aldrig sluta uppleva det fantastiska i samspelet mellan häst och ryttare. Det är en konst. Jag och hästen pratar med varandra och vi förstår vad den andra säger. Men vi använder inga ord. Han förstår mig och jag förstår honom och tillsammans kan vi flyga.

 

 

 

Jag hopptävlade idag med Upsala Akademiska Ridklubb. (Ja Upsala med ett p)Jag fyllde år igår och hoppningen var som en present till mig själv.  Hästarna vi red på tillhör ridskolan. Hästen jag red på var jättetrevlig. Jag fick sedan reda på att han brukar gå på nybörjarlektionerna. Jag är så full av beundran för dessa hästar som ena dagen tryggt och säkert kan lotsa runt en osäker nybörjare och andra dagen kan hoppa en hoppbana med fart och precision. Ridskolehästarna är hästvärldens hjältar! 

 

      
 
 
 

Cellen?

Jag tror att jag kan ha råkat rita en cell. 
 
 

 
 
 
 
 

Livsmål

Ett problem när man studerar är att man har så otroligt mycket tid som man själv ska disponera. Eller ja, i perioder är problemet att man har så väldigt mycket att göra att man knappt hinner med allt. Så problemet är kanske i själva verket ”hur ska jag planera min tid?”. Jag vill hinna med följande:

  • Plugga och lära mig precis allt och få alla rätt på alla tentor.
  • Motionera och bli snygg till beachen.
  • Rida, för att det är vad jag älskar. Helst utvecklas och bli duktigare.
  • Hålla mitt rum fräscht och städat och snyggt möblerat, helst snyggast i min korridor.
  • Vara en jätterolig person som har massa vänner.
  • Hitta på en massa saker med nämnda vänner.
  • Festa (för att det ”ska” man göra när man pluggar).
  • Vara skitsnygg hela tiden, detta innefattar att duscha lagom ofta (inte för ofta för det sliter tydligen på hår och hud men inte för sällan för, let’s face it, det är äckligt), skapa en egen stil, välja snygga och smickrande kläder som passar min stil varje dag, sminka mig så att jag är mitt snyggaste jag varje dag. Allt detta ska göras så att det ser ut som om man inte har ansträngt sig det minsta.
  • Laga supergod och supernyttig och superklimatsmart mat som imponerar på alla vid lunchen i skolan.
  • Vara aktiv i kåren för att det är roligt och viktigt och för att det ser bra ut i ett CV.
  • Läsa massa böcker och vara intellektuell och smart.
  • Dessutom vill jag helst hinna med att vila lite med jämna mellanrum, typ sova åtta timmar varje natt och ha minst en ”göra-ingenting-dag” i veckan.

Hmm, när jag tittar på detta ser jag att problemet kanske inte är att jag är student utan att jag är överambitiös-ska-göra-allt-nu-med-en-gång-perfektionist som pressar mig själv rätt så hårt. Det inser väl vem som helst att man inte kan hinna med att göra allt det där på en gång. Eller ja, vem som helst utom jag kanske. Nej ändring My!

Efter lite eftertanke blir mina nya mål följande:

  • Plugga så att jag blir godkänd i alla kurser. Ta hjälp av mina klasskamrater när jag inte förstår.
  • Äta lagad mat en gång om dagen, förslagsvis lunchen. Laga mat så att det räcker till flera matlådor så att jag inte behöver laga mat så ofta.
  • Rida på ridskolan en gång i veckan. Utan krav på att vara bäst eller ha snyggast ridkläder utan bara för att det är kul.
  • Göra andra aktiviteter utanför skolan. Men bara när jag har tid och lust och aldrig för någon annan anledning än för att det är roligt.
  • Inse att jag är duktig nog på det jag gör och sluta försöka göra allt bäst.
  • Vila när jag behöver. Sömn är viktigt. Inte plugga för sent på kvällen.
  • Och det viktigaste: komma ihåg att göra det jag älskar.
Livet när det är som bäst. Sommar, barbacka, benen får dingla längs sidorna på världens bästa häst. Lycka. 

 

Viktiga lärdomar

Vad jag har lärt mig i Uppsala och på SLU (OBS här generaliserar jag grovt, ta det med en nypa salt):

  • Folk är väldigt trevliga här. Kassapersonalen på ICA, busschaufförerna, bibliotekarierna, caféservitörer, ja de flesta faktiskt.
  • Pantertanterna i Uppsala är oändligt många. Jag blir hela tiden omcyklad av tanter som sveper förbi och är helt coola.
  • Google maps-appen är inte alltid helt pålitlig.
  • SJ-tågen är allmänt ansedda vara mycket opålitliga. 
  • Alla cyklar. På allvar. Det är cyklar och cyklister överallt. Det är ett under att jag inte har krockat med någon än.
  • Om man cyklar på gångbanan alternativt vägbanan blir man väldigt illa omtyckt.
  • Det mesta är väldigt studentanpassat. Nationsleget ger mig fördelar lite överallt och det finns mycket information som riktar sig enbart till studenter. Nationer och kårer har stort inflytande.
  • På veterinärprogrammet är det helt okej att gå till skolan i löparbyxor och joggingskor. Även stallkläder eller blåbyxor funkar.
  • På Uppsalas Biomedicinska Centrum (där jag går en kurs just nu) är det inte okej att gå till skolan i löparbyxor och joggingskor. Jeans är ok.
  • Det är knappt okej att ens cykla förbi ekonomikum (ekonomistudenter) i löparbyxor och joggingskor. Där är det välstrukna skjortor och backslick som gäller.
  • Väldigt många veterinärstudenter har hund och en väldigt stor andel av dessa hundar är otroligt väluppfostrade.
  • Veterinärstudenter tar även med sig sina hundar till de flesta aktiviteter.
  • Avstånd i Uppsala bedöms på ett helt annat sätt än vad avstånd gör i Västra Karup. Exempel: I Uppsala anses SLU ligga utanför stan eftersom det är hela 15 minuters cykelväg.
    Jag är van vid att inte ens kunna  cykla dit jag ska, bil eller moped är det som gäller.
  • Även busstiderna bedöms olika. Här har jag hört frasen ”det är jättelångt mellan bussarna hos mig, typ en hel kvart”. Hemma var det mer ”tja, bussarna går ju typ några gånger om dagen”.
  • Det där med att ”det blir nog en del kemi och matte på veterinärprogrammet” visade sig dessvärre stämma. Vilken besvikelse.
  • Det där med att ”ååh då får du hålla på med söta små djur hela dagarna” visade sig dessvärre inte stämma. Vilken besvikelse.
  • Jag har utvecklat en typ av humor som enbart mina kursare förstår.
  • Det gör inget eftersom jag bara umgås med mina kursare.

 Det viktigaste som jag har insett är att jag faktiskt trivs väldigt bra här. Vilket är tur eftersom jag är fast här i några år framöver. 

Getter!



Idag hade vi introduktion till getövningar som vi ska ha snart. Det innebär i princip att vi ska träffa getter och gosa och känna på dem i några timmar. De är så söta och gulliga och jag ser fram emot detta hur mycket som helst!

Jag är otroligt imponerad över getter och deras förmåga att anpassa sig och ta sig fram överallt. Bergsgetter kan ju för sjutton klättra upp för nästan helt vertikala bergsväggar! Och idag såg jag sen av getterna hoppa upp på ett bord som var högre en den egna mankhöjden - obekymrat och helt utan sats! Säg den häst som kan göra det. 
Geten - djuret som ser klumpigt ut men som är smidigare än smidigast. 

Vissa dagar

Vissa dagar känner jag såhär om pluggandet: 
 
Då är det mycket roligare att till exempel kolla in nya tänkbara frisyrer. Eller hundvalpar. Eller lägenheter. 

Vad tror ni? Skulle jag passa i detta? 


Vila

Ludde är min inspirationskälla.
 
Att vila. Ta det lugnt. Det är nödvändigt. Jag klarar inte att köra på i full fart i hundranittio hela tiden, trots att jag envisas med att försöka. Därför är jag stolt att jag har lyckats vila hela dagen. Det kan tyckas konstigt att jag tycker att jag är duktig när jag inte gör något men det är svårt för mig. I vanliga fall börjar det klia i benen redan efter några timmar, trots att hjärnan behöver vila lite mer. Hur många dagar har jag inte tänkt ta en vilodag men slutat med att storstäda köket? Eller gett mig ut på joggingtur? Eller tvättat och fönat hunden? Nej, det är en prestation för mig att inte göra någonting på hela dagen, tro det eller ej.
Jag blev lite inspirerad av ett samtal med några äldrekursare som försäkrade att man inte blir kuggad bara för att man vilar någon dag då och då. Jag tog åt mig och bestämde att jag ska ha minst en dag varje vecka då jag inte gör något alls. Jag tänker att det blir mitt sätt att planera in den vila som faktiskt behövs.
 
Jag har också blivit lite inspirerad till att börja laga mat. Som det är nu slarvar jag verkligen med vad jag äter. Det blir mest pasta eller müsli eller mackor. Inte så bra i längden, direkt. I dagarna har jag också klämt i mig mer eller mindre en hel nutellaburk. Dags för förändring! Jag har bestämt att jag ska ha som mål att laga riktig mat minst en kväll i veckan, förutom på helgen. På så sätt kanske det inte blir mackor varje kväll. Och framförallt - jag får med mig ordentliga matlådor till skolan. 
Jag är så imponerad av alla som är bra på att laga mat. Och av dem som tycker att det är roligt och som gillar att exprimentera i köket. Jag vill vara er. Jag tycker det är heltrist att laga mat. Att köket i min korridor är supersunkigt gör ju inte det hela bättre precis. Men jag ska försöka i alla fall! 
 
Jag är lite trött på att bo i korridor just nu. Köket är äckligt och trångt, jag har bara en hylla i kylen, jag kan inte gå runt i bara T-shirt halva morgonen och hämta frukost som jag är van vid, det är jättebökigt att tvätta och jag saknar att ha djur omkring mig. Jag vet inte om det är en tillfällig dipp på grund av trist höstväder men jag känner att jag hade gett vad som helst för en egen liten lägenhet, eller i alla fall ett rum med kokvrå. Och helst lite närmre skolan. Häromdagen cyklade jag i en halvtimme i spöregn och plötsligt kändes vägen väldigt, väldigt lång. 
Fast det jag framförallt skulle vilja är att ha ett litet djur. En liten hund eller katt. Någon som håller mig sällskap och som finns där hela tiden. Även om jag hittar på saker hela tiden och träffar folk så kan det bli lite ensamt i mitt rum på kvällarna. Jag är uppväxt med husdjur. Jag känner att det är något som saknas här.
 
Vem hade inte velat ha dessa små sötnosarna hemma? (Bilden har jag hittat på Tumblr, källa okänd)

Höst

Hösten är här och jag gillar det. 


Det är så otroligt vackert ute nu. Hösten är den tiden då allt börjar falla på plats och man förbereder sig för den långa inomhusperioden. Den är inte här riktigt än, på ridskolan igår red vi utomhus. 
Det enda jobbiga med hösten är regnet. Speciellt om man cyklar i trettio minuter i ösregn till skolan i jeans... Måste införskaffa mig ett par regnbyxor. 

En hästälskares liv



Cellernas magiska värld

Idag började vi kurs nummer två: Biomedicinsk Baskurs. 
Första föreläsningen var fullproppad med celler, enzymer, aminosyror, DNA och annat smått. Vi går alltså från sådant man kan se och ta på till sådant som man inte ens visste fanns och som man bara kan se i mikroskop (om man ens lyckas med det - mikroskop tycks leva sina egna liv). 
 
Varför ska veterinärer läsa om celler då? Vi har ju redan gjort det på gymnasiet, borde inte det räcka. 
Jo, för att det finns massa sjukdomar som har att göra med mutationer på just cellnivå. Exempelvis kan Engelsk Springer Spaniel få en sjukdom som heter fukosidos. De får då rörelserubbningar, mentala förändringar och nedsatt syn och hörsel. Sjukdomen är ärftlig och dödlig. 
Tack vare att man på veterinärsidan har studerat celler vet man att detta orsakas av att hunden har en mutation i ett speciellt enzym som gör att sockerarten fukos inte kan brytas ner. Istället lagras det i klumpar i lybosomerna i cellerna. Tack vare att man vet detta kan man exempelvis ge hunden ett speciellt foder som inte innehåller något fukos och därmed hjälpa den. 
 
(Om någon vill läsa mer om detta så kan man ex kolla in denna länken. Den är dock från 2006 så man får tänka på att forskningen har gått framåt sedan dess. 
http://www.doggyrapport.se/doggyrapport/06/rapport0106.pdf
 
Som min föreläsare sa idag, det är genom att studera de här små, små beståndsdelarna som vi kan åstadkomma de verkligt stora förändringarna. Vi kan bota sjukdomar och hindra död. Vi kan rädda liv.
Ganska häftigt va?
 
The best way to learn about the cell; with Harry Potter analogies
 
En tjej i min klass hittade den här oliga bilden om cellens uppbyggnad. Det känns alltid lite roligare om man drar in lite Harry Potter i plugget!

Första kursen klar!

Nu är jag klar med min första kurs på veterinärprogrammet; grundkurs i anatomi. Tentan var i fredags och den kändes bra. Jag hade pluggat rätt mycket men jag känner att jag börjar få in min studieteknik igen. Bilden visar ett av mina pluggknep 



Min fina vän Rebecka har varit här hela helgen. Vi har haft så otroligt roligt. Och vi har tittat på så mycket film. Och ätit så mycket godis. Välbehövligt. Det är trist att bo så långt ifrån henne. Det är ändå en bit mellan Uppsala och Malmö...

Imorgon börjar nästa kurs; biomedicinsk baskurs. En kurs i kemi, typ. Jag som älskar kemi. Not. 

Tentaplugg

Igår hade jag munta, muntlig tentamen. Jag var riktigt nervös, sådär så att jag skakade. Och glömde ungefär hälften av allt jag kunde. Stakade mig, tappade bort mig, tappade ord. Fick svårt att andas. Tur att vi ska ha fler muntor, för jag behöver verkligen öva på det. Jag kan ju inte stå och staka mig framför en djurägade sedan.
Men jag klarade muntan i alla fall. Puh! Så nu är det bara att plugga järnet tills på fredag när den skriftliga tentan är. Ämne: anatomi och embryologi. Spännande men många nya uttryck och termer att lära sig. Om det ändå vore så enkelt som på geten! 

 
 
Hur söt kan man vara egentligen? Jag vill ha en get! Undrar om den kan bo med mig i mitt korridorsrum?

veterinartjejen.blogg.se

Om att vara ung kvinna och studera till veterinär.

RSS 2.0