Nytt läge

I förrgår skrev jag och pojkvännen under ett hyreskontrakt till en lägenhet! Lägenheten ligger på en hästgård utanför Enköping, ca fyra mil från SLU. De som äger gården är samma personer som äger hästarna som jag hjälper till med litegrann. 
Vi ska alltså flytta ihop och dessutom ska hästen Oportuno flytta dit. Kan det bli bättre? 


Just nu består därför mitt liv av att försöka få ihop all logistik kring flytten. Det är ändå en hel del att trixa med. Mycket ska till nya stället, annat ska hem till någon av våra föräldrar eller säljas. Två hem ska bli ett. Dessutom ska Oportuno hit och alla som har häst vet att det köps in en hel del prylar till dem under årens gång. För att inte tala om hur krångligt det är att köra hit själva hästen från Skåne. Ska han åka hästtransport med mamma och pappa? Då behövs en ny bil, deras skulle antagligen bara hosta till och dö i höjd med Göteborg. Ska han åka med ett transportföretag? Då får vi hosta till och hosta upp ett antal tusenlappar. Hyra hästlastbil. Även där, hosta upp tusenlappar. Nåja, vi får se hur det blir. Huvudsaken är att han kommer hit innan det blir riktigt kallt. Det nya stallet är nämligen lösdrift och vi vill gärna att han ska få lite tid att vänja sig vid detta innan kylan kommer. En sak i taget blir bäst. 
Det kommer bli helt fantastiskt att bo med bara pojkvännen. Vi kommer ha eget kök OCH eget badrum. Fattar ni hur lyxigt det är? Dessutom kan vi umgås utan att den ena av oss måste åka gnäller bil i en och en halv timme. 
Att ha Oportuno hemma på egen gård kommer också bli helt fantastiskt. Tänk, jag behöver inte lägg massa tid på att åka till stallet. Jag går bara ut genom dörren och så är jag där. 
Men först måste allt lösa sig. Oportuno har en hel del prylar. Jag har en hel del prylar. Pojkvännen har en hel del prylar. Jisses, hur ska allt få plats egentligen?! 


Samtidigt som flyttplaneringen är i full gång så är skolan i ännu mer full gång. Jag försöker plugga så mycket jag kan men jag känner än att jag inte hinner med någonting. Vi har fått ett väldigt dumt schema så vi ska läsa tre kurser på rad och sedan tenta av alla tre kurserna under en vecka. I vanliga fall läser vi kurs - tenta - kurs - tenta - kurs - tenta. Jag tycker inte om att jag ska tenta av virologin, som vi redan är klara med, först om två månader. Det är väldigt mycket vi ska lära oss utantill och jag är rädd att jag ska ha glömt bort allt innan tentan. Väldigt dumt. 


Labbar och annat läbbigt

Just nu läser jag en kurs som heter bakteriologi. Vi lär oss alltså om bakterier. Än så länge är föreläsningarna klart mindre spännande än virusföreläsningarna men laborationerna är desto roligare. Vi har labb typ tre dagar i veckan, ganska ofta alltså. Igår fick vi tre olika bakterier och vi skulle lista ut vilken som var vilken. Vi får bakterierna på sk agarplattor. Det är plattor med ett ämne, ett agar, där bakterierna växer bra. Dessa plattor kan man öppna och lukta på eller så kan man kolla på bakterieodlingen makroskopiskt, dvs med ögonen. Vi fick även stryka ut bakterier på objektglas, färga in och kolla mikroskopiskt, också med ögonen men genom ett mikroskop. 
Idag fick vi en agarplatta med blandkoloni, alltså flera olika bakteriesorter. Dessa fick vi stryka ut på nya agarplattor och imorgon ska vi se hur de har växt samt identifiera dem. 
Vi fick även kolla lite på färdigväxta plattor med Salmonella, E. coli och en till bakteri som jag inte kommer ihåg vad den hette. Att sticka ner näsan i en salmonellakultur och sniffa är inget jag brukar göra i vanliga fall direkt.. 

Idag har jag även fått lära mig att tvätta händerna. I kid you not. Helt allvar. Vi fick smörja händerna med flourocerande lotion som syns i UV-ljus. Efter viss tvättinstruktion satte vi igång och gnuggade händerna. När jag hade gnuggat som jag aldrig gjort förr tänkte jag att nä, nu måste jag bara vara ren. Stack in händerna under lampan och väntade mig prickfria händer. Men icke. Fortfarande smutsig. Fyra (!) tvättar senare var jag fortfarande inte ren. Värt att tänka på när man är sjuk och inte vill smitta andra eller när man hanterar rå kyckling, på tal om salmonella. 

Virus och grisar

Hej bloggen!

Igår hade vi vår sista dag på virologi-kursen. Idag hade vi vår första dag på bakteriologi-kursen. Det är snabba ryck minsann. Eftersom jag har varit sjuk och för en gångs skull vilat (!) så har jag hamnat lite efter på virologin. Jag som gick ut så hårt. Typiskt. Och antagligen därför jag blev sjuk. När ska jag lära mig att min kropp inte orkar med lika mycket som min hjärna gör? Nåja, det är inte så mycket att göra åt just nu. Jag får bara gilla läget och satsa stenhårt på bakteriologin istället.

I går hade jag och min grupp redovisning av vårt grupparbete. Varje grupp har fått ett virus att fördjupa sig i. Vår grupp fick PRRSV, porcint reproduktions- och respirations-syndrom virus. Detta virus finns idag inte i Sverige, men i stora delar av världen. Porcint innebär att det drabbar grisar. Reproduktions och respirations innebär att viruset drabbar fortplantningen hos vuxna grisar och andningen hos små grisar. Viruset har ganska hög mortalitet, d.v.s. dödlighet, ca 20% hos smågrisarna. När suggorna drabbas kan de föda dödfödda eller väldigt svaga kultingar. En sjukdom som har stor ekonomisk påverkan.

Delen jag fördjupade mig särskilt i innefattar behandling och vaccin. Behandling är enkelt: det finns ingen behandling. Så är det för många virus. Virus kan ju inte behandlas med antibiotika, som bakterier kan. Det man kan göra är att behandla sekundära infektioner, d.v.s. sådant som uppkommer på grund av att viruset gör att immunförsvaret fungerar sämre.

 

 

Vaccin mot PRRSV är ett intressant ämne. Det finns vaccin på marknaden men de är inte helt effektiva. I en studie vi fick ta del a kom man fram till att vaccinen bara fungerade mot vissa typer av viruset, men inte mot andra. Ett virus kan lätt mutera och på så sätt bildas nya virustyper. Många har säkert hört att man inte får samma förkylning två gånger och det är just virusmutationer som ligger bakom sådant. När man väl har blivit smittad av ett virus utvecklar man antikroppar som gör att kroppen har lättare att bryta ner viruset nästa gång, kanske utan att man ens märker det.

 

Vi har överlag pratat ganska mycket om vaccin och varför man bör eller inte bör vaccinera. Vissa sjukdomar som det finns bra vaccin mot är förbjudna att vaccinera mot i Sverige. Detta tyckte jag lät helt koko först. Varför skulle man inte vaccinera om det nu finns vaccin?! Ska djuren behöva lida i onödan?

Här måste man som veterinär först lära sig att tänka på djur som besättningar, inte bara individer. Det är skillnad på min lilla hund där hemma och en besättning med femhundra grisar.

Om jag vaccinerar mina grisar och de trots detta får smittan så kommer de inte att bli sjuka. Men de kommer att sprida smittan till andra grisar. Dessutom har många av våra diagnosticeringsmetoder det problemet att de inte kan känna skillnad på blod från ett djur som har blivit smittat av viruset och ett djur som har blivit vaccinerrat. Båda har ju antikroppar mot viruset. Många metoder för att diagnosticera smitta handlar om att leta efter just antikroppar i blodet. Har djuret antikroppar vet man att det har eller har haft viruset i kroppen. Om då vissa av djuren i en besättning är vaccinerade vet man inte om de bär på smittan eller inte. Man kan alltså inte testa dem och vet därför inte om de för vidare smitta exempelvis när de flyttas till ett annat stall.

Det finns alltså en ekonomisk fördel med att inte vaccinera. Då ser man snabbt om smitta bryter ut eftersom alla smittade djur då visar symptom. Dessutom kan man detektera varifrån smittan kommer och man kan särskilja smittade djur från friska.

Ur ett nationellt perspektiv kan det alltså vara nyttigare att inte vaccinera om man vill förhindra smitta. Då kan man snabbt isolera ett smittat stall och avliva sjuka djur. Om djuren är vaccinerade bär de runt på smittan och smittar varandra och det dröjer innan man upptäcker det. När man väl upptäcker det blir det väldigt svårt att spåra varifrån smittan kommer och hur utbredd den är.

Detta gäller såklart inte alla virus!

Det låter otroligt hemskt att man ska offra vissa individer för att det är bättre ur ett större ekonomiskt perspektiv. Även det där med att man avlivar hela besättningar för att hindra smittspridning kan kännas väldigt hårt. Vid exempelvis ett utbrott av klassisk svinpest i Nederländerna avlivade man 12 miljoner grisar år 1997-98. 12 miljoner! Alla dessa var inte sjuka. Detta hade man kanske inte gjort idag, av etiska skäl. Dessutom kostade det enorma pengar.

 

 

 

Det där med virusbekämpning är alltså inte alltid så lätt. Det är mycket man ska tänka på och många lagar och regler man ska hålla sig på rätt sida om. Ibland kan det kännas som att djuren hamnar lite i andra hand men egentligen är ju många åtgärder till för dem, även om det inte verkar så vid första anblick. 

Sjukt

Igår var det val. Ingen kan ju ha missat att det var ett val med ett väldigt förvirrande slut. Oavsett om man är röd, grön, blå, rosa eller något mittemellan detta så har man fått en bitter smak i munnen efter nattens resultat. Ett visst parti som inte tycker att alla människor är lika värda har fått en väldans massa mer procent än vad jag, och många med mig, tycker att de borde ha fått. De politiska vindarna blåser åt fel håll. Slitet uttryck, jag vet. Men tråkigt aktuellt. Mer än var tionde person i Sverige har röstat på det här partiet. Detta innebär rent statistisk att var tionde av mina vänner och bekanta har röstat på det här partiet. Det är så att jag blir lite rädd faktiskt. Och ganska arg.

Jag vill ha ett öppet sinne och inse att alla tycker olika och acceptera detta. Men i vissa fall kan jag bara inte tycka att det är okej med människor som tycker att vissa människor är mer värda än andra – utan någon annan anledning än vilken hudfärg man råkar ha.

Han i hand brukar rasism, sexism och homofobi gå. Jag bävar inför vad partiets inflytande kommer göra för många av mina vänner.

 

Nog om det. Det här är ingen politisk blogg. Det finns nog med sådana på andra håll.

 

Idag har jag varit hemma och varit sjuk. Gick upp klockan sex tillsammans med pojkvännen och åt frukost. Sedan tog det stopp. Att sätta sig på ett tåg från Södertälje till Uppsala och sedan gå i skolan till klockan tre kändes bara för mycket. Huvudet kändes som om det höll på att sprängas och jag svär att jag hade en sjöborre i halsen. Snoret bara rann och jag kände att nej, nu ska jag faktiskt lyssna på kroppen och STANNA HEMMA.

Sagt och gjort. Jag gick och la mig igen och sov till tio. La mig i badet ett tag. Käkade en andra frukost. Sedan mådde jag faktiskt mycket bättre. Så pass mycket bättre att jag kunde sätta mig och skriva några artiklar till Bladmagen. I vanliga fall skjuter jag alltid upp det till sista sekund och blir supermegastressad. Tänk så bra det är att vara sjuk ibland. 

 

 
 

host host host

Jag har fallit för grupptrycket och gjort precis som alla andra just nu: blivit förkyld. Med hosta, snor och ont i kroppen. Skit också. Jag har inte alls tid att vara sjuk. Inte lust heller för den delen. Det händer alldeles för mycket kul just nu. Skolan är spännande och fritiden är spännande. Låt mig berätta.

 

I skolan läser vi fortfarande om virus. I fredags hade vi den mest spännande föreläsningen hittills, den om rabies. En sjukdom som inte har funnits i Sverige på väldigt länge men som vi ändå testar för och är rädda för. Det beror på att symptomen är så läskiga och att utgången i princip alltid är döden. Detta gäller alltså även om man som svensk skulle bli smittad. I vanliga fall är vi vana vid att sjukdomar som är dödliga i andra länder är lätt att bota i Sverige. Men rabies är faktiskt dödligt även här. Det finns inget botemedel så när symptomen väl har börjat synas är det kört. Faktum är att hos människor är sjukdomsförloppet så obehagligt att den smittade sövs ner tills döden inträffar, för att man ska slippa genomgå förloppet. Rabies ger inte bara personlighetsförändringar utan även förlamning, även av respirationsorganen. Det är alltså den delen som leder till döden. Är det inte hemskt? I andra delar av världen finns sjukdomen och ex i Kina dör 200 människor i månaden av rabies. Det visste inte jag. Jag trodde att den var i princip utdöd förutom hos gatuhundar ungefär.

Det finns dock lite hopp. Man kan nämligen vaccinera mot rabies även efter att man har blivit smittad, så länge inga symptom har uppkommit än. Rabiesvaccin används alltså inte bara förebyggande, som de flesta andra vaccin, utan även som ett sätt att bota någon som redan är smittad. Ganska häftigt.

 

Den lilla fritid jag har har plötsligt blivit helt uppbokad med en enda sak: hästar. Jag har nämligen börjat hjälpa en vän med hennes hästar. Åh, så kul det är att äntligen få rida! Hon har dessutom en shetlandsponny som jag får köra. Jag kan ingenting om körning, är helt självlärd. Trots detta är lilla shettis hur snäll och lydig som helst. Det känns nästan som om jag vet vad jag gör.  Det är så skönt att få sitta på hästryggen (eller bakom hästrumpan) igen. Se världen lite mer ovanifrån än i vanliga fall. Jag har verkligen saknat det.

 

Idag är det valdag. Äntligen. Jag är så trött på all politisk reklam och alla som ska trycka upp sin åsikt i ansiktet på andra. Helt ärligt, hur många ändrar åsikt för att någon skriver på facebook att man borde göra det? Jag tänker i alla fall inte göra det. Jag hoppas på ett visst resultat idag men jag tänker faktiskt inte propagera för det eller hävda att alla som inte tycker precis exakt som jag är helt dumma i huvudet. Jag är så trött på diskussioner på facebook och i andra medier med härskartekniker, pajkastning och ”lilla vän du vet ju ingenting”. Usch. Nej, nu tänker jag kolla på valvakan och hosta lite till så får vi se hur det blir.  

FIP - kattviruset som ligger mig lite extra varmt om hjärtat (inte alls en konstig sak att säga)

Jag tänkte berätta lite om vad vi läser just nu.

Första kursen under årskurs två är virologi, det vill säga läran om virus. Hur virus ser ut, förökar sig, lever osv. Det mest spännande är att lära sig om vilka symptom ett visst virus kan ge och hur man botar det. Det där med att virus befinner sig lite mellan levande och död är också rätt coolt. De lever bara inuti ett värddjurs cell, i övigt är de i princip döda. De har ingen metabolism och så men de överlever. Svårt att definiera, det där. 

Lite hypokondrisk blir man ju såklart av att läsa om virus. Speciellt när vi hade en föreläsning om virus som sprids via mat. Det där med att tvätta händerna med tvål och att använda massa handsprit känns numera som en alldeles fantastisk idé. Tur att skoltoaletterna har alkogel!

 

Ett virus som jag tycker är lite extra spännande är FIP, Felin Infektiös Pektonit. Feline betyder katt och viruset drabbar alltså bara katter. Pektonit betyder bukhinneinflammation. FIP är ett virus som ingår i familjen Coronaviridae tillsammans med en mängd andra sjukdomar, bland annat förkylningar och SARS som kan drabba människa. På bilden ser ni ett coronavirus. 

 

 

Anledningen till att jag tycker att detta är extra spännande är att en av våra katter antagligen hade just detta virus och var tvungen att avlivas på grund av det. Jag var mycket yngre vid den här tiden och kommer inte ihåg vad veterinären sa men pratade med vår virusföreläsare om det och han sa att på min beskrivning låter det som om att det handlade om just FIP, även om processen tog längre tid än vanligt hos vår katt.

 

FIP orsakas av en muterad form av felint enteriskt coronavirus och finns i två former, torr och våt.

Torr FIP orsakar avmagring, trötthet och skador på de organ som drabbas av viruset. Här går sjukdomsförloppet relativt långsamt, veckor till månader.

Våt FIP orsakar vätskeansamling i buken och brösthålan hos katten. Detta leder vanligtvis till död eftersom vätskan trycker på lungorna och ger katten andningsproblem. Från att man ser de första symptomen till att katten dör kan det ta dagar till veckor. På bilden syns en katt med vätskeansamling i buken. 

 

(Bildkälla: www.marvistavet.com)
 

 

FIP är idag svårt att diagnostisera och obotligt. Ofta avlivar man katten så att den ska slippa lida.

FIP i sig anses inte smitta mellan katter, däremot smittar coronaviruset som är grunden till sjukdomen. Det finns inget effektivt vaccin mot FIP i dagsläget.

 

(Källa: sva.se – en mycket bra hemsida om man vill läsa om djursjukdomar)

 

Det behövs alltså mycket mer forskning på FIP för att man ska kunna ta fram metoder för att diagnosticera på levande djur och för att man ska kunna bota sjukdomen. Jag tycker att det hade varit jättespännande att vara med och exempelvis ta fram ett effektivt vaccin så att katterna hade sluppit den här smärtsamma sjukdomen.

 

Virus kan verka ganska torrt att läsa om men som ni ser så är det faktiskt ganska spännande och kul när man kan grunderna så att man kan fördjupa sig litegrann. Jag gör just nu ett grupparbete om ett virus som drabbar grisars reproduktion och respiration (andning). Arbetet utgår från en vetenskaplig artikel som var såååå tråkig första gången jag läste den. När jag sedan läste den andra och tredje gången och faktiskt förstod vad som stod i den blev det plötsligt mycket roligare. Som en blixt från en klar himmel blev grisvirus nästan lite dramatiskt och jag satt i flera timmar utan att märka det.  Detta gjorde att jag blev lite sen till vår förfest igår. Vi är nämligen lediga idag och passade på att gå ut och festa igår. Det är alltid någon nation som har klubb så man kan rent tekniskt gå ut och dansa varje kväll. Lite dålig planering att jag var och gav blod tidigare samma dag bara. Jag hade missat det där med att man ska ta det lugnt under kvällen.. Istället körde jag på fullt ös och kände mig ganska yr på slutet. Jag fick till och med gå hem innan stället stängde (!). Bättre planering nästa gång. 

Hästen, människans bästa vän

Jag tittade på VM-finalen i hästhoppning igår. Väldigt spännande! VM-finalen är den enda tävling där de fyra bästa, the final four, byter hästar med varandra. Hur coolt som helst. Hästarna får alltså hoppa samma runda fyra gånger, med fyra olika ryttare. Detta efter att ha gått tuffa rundor med den ordinarie ryttaren under flera dagar innan. De är säkerligen jättetrötta och möra i alla muskler och borde verkligen inte vilja hoppa massor av höga hinder med ryttare de inte ens känner. Men de gör det ändå. De bara gör det. Är det inte otroligt? 
Hästar är verkligen helt fantastiska djur. Makalösa och underbara. Tänk bara att ett flyktdjur som hästen väljer att lita på ryttaren som faktiskt är ett rovdjur. Det går helt emot deras natur men de gör det ändå. 
Att hästen som väger 600 kilo visserligen skulle kunna döda sin ryttare gör inte saken mindre fantastisk, snarare mer. 
Samspelet mellan häst och ryttare måste vara unikt i sitt slag. De gör allt för oss och vi gör allt för dem. Vilka andra relationer ser ut så - ens inom samma art? 


Bild på mig och vackra Oportuno från förra sommaren. 

Fullt ös igen

Igår började skolan. Klockan tio i nio var jag där, klockan 00.30 var jag hemma igen. Nu var själva skolan bara till kvart i fem men ändå. Snacka om att kickstarta direkt. Anledningen till varför vi var så länge på campus stavas såklart amöborna. (Amöba = person som går i årskurs ett på veterinärprogrammet) De nya ettorna har kommit nu och springer omkring med operationsmössor och inplastade scheman runt halsen, precis som jag gjorde förra året. Det är treorna som håller i insparken till ettorna men vi tvåor är också med på ett hörn. 

I söndags hade vi vårt första sektmöte. Förra året var jag på sektmöte som ny amöba och i år var jag sektledare. Det var alltså min tur att svara på tusen frågor tillsammans med en grupp av mina klasskompisar. Vår tur att laga alldeles för mycket tacos till alla, vår tur att hitta på roliga lekar och vår tur att koordinera alla så att allt och alla var på rätt plats vid rätt tid. Jättekul var det faktiskt! Vi fick ett gäng jättetrevliga amöbor. 

Igår hade vi faddermiddag. Det är som en minisittning där man får träffa sitt (eller som i mitt fall: sina) fadderbarn första gången. Man äter soppa med pannkakor och visar amöborna hur en sittning går till. Det betyder sånger, bankande i borden, spex och mycket prat. Jag var såklart med och spexade och det blev riktigt bra. 

Efter middagen var det släpp på kåren. Första dagen, första släppet - kan det bli bättre. Jag träffade några tjejer som kände igen min från bloggen. Coolt va? Det kommer jag leva på hur länge som helst. 

Idag hade vi lunch med fadderbarnen igen. De går bara andra dagen men börjar redan se lite slitna ut. Stackarns, de har väl knappt hunnit andas under de här första dagarna. Inspark är jättekul men det är ändå lite skönt att min är över och att jag får delta på lite avstånd i år. 

veterinartjejen.blogg.se

Om att vara ung kvinna och studera till veterinär.

RSS 2.0