Djurens beteenden

Just nu löser vi etologi, vilket är läran om hur djur beter sig och varför. Jätteintressant ämne, ett av de roligaste hittills på programmet tycker jag. 

 

Vi har pratat om hur djuren blev domesticerade, om hur djurens beteende ger oss möjlighet att möta välfärd och om hur djuren egentligen beter sig. Vad är normalt och vad är onormalt? Går det att få ett normalt djurliv i fångenskap? Varför? Varför inte? Många intressanta frågor vars svar inte är så uppenbara som jag trodde tidigare. 

 

En sak som vi pratar mycket om är djurens naturliga beteende, alltså hur djuren under vilda beter sig. Detta används ofta som ett slags mål, en guldnivå vi vill uppnå även för våra tama djur. Frågan jag ställer mig är dock hur lika våra tama djur är sina vilda släktingar. Studier visar att exempelvis grisar och kaniner som släpps ut i det vilda väldigt snabbt anpassar sig och då beter sig precis som deras vilda kusiner. Grisar kommer exempelvis börja bygga bon av grenar och annan växtlighet till sina kultingar. Detta är ett väldigt grundläggande beteende men grisar på stall har oftast ingen möjlighet att utföra det. Detta kan leda till stress för grisarna eftersom de alltså inte kan utföra sitt naturliga beteende. Man har till och med sett att en del grisar bygger luftbon, alltså att de utför bygga-bo-beteendet men utan något byggmaterial. 

 

Man skulle kunna dra slutsatsen att grisar som släpps fria hade mått bra, kanske till och med bättre än vad de gör i sina stall. (Man skulle också kunna dra andra slutsatser utifrån annan fakta, men jag tycker att bobyggandet är ett bra exempel.) Kan man dra samma slutsats om andra djur. Hunden är ett exempel på ett djur som varit domesticerat länge och vissa raser är långt ifrån den vilda släktingen vargen. Hade vår lilla Bichon Frisé Ludde klarat sig själv i det vilda? Antagligen inte. Ludde har knappast någon jaktinstinkt att tala om så jag tror att han skulle ha svultit ihjäl ganska fort. 

Vad innebär det att hunden inte klarar sig själv men att grisen och kaninen gör det? Är det bra eller dåligt att vi har avlat så hårt på hunden att man ibland inte kan se minsta likhet mellan den och den vilda förfadern? 

 

Visst är det spännande frågor? 

 

Vi har också pratat om djurspecifika beteenden och när det kan bli problem om man inte har koll på dessa. Ett exempel är digivning. Marsvin, råttor och hamstrar diar 10-15 gånger per dag. Det är lätt att tro att även kaniner gör det och därför mata föräldralösa kaninungar tio gånger om dagen i tron att det är bra för dem. I själva verket vill kaniner bara ha mat en till två gånger per dag och kommer därför inte alls må bra av att få mat tio gånger. Bäst att göra lite research innan, alltså. 

 

Här kommer några exempel på djurs beteenden. Vilka tror ni är naturliga och vilka tror ni är onaturliga? 

 

 

 
 
 
 
 
 
Till sist: min favorit
 

Vilodag

Nu är det strålande vårsol och jag ska äntligen ut och rida på min fina häst för första gången den här veckan. Jag tycker egentligen inte att han ska stå tre dagar på rad men ibland har jag inget val. Den här veckan har varit helt fullproppad. Jag som skulle försöka att inte planera in så mycket! Plötsligt sitter jag där och har lovat att jag kan jobba på både tisdag, onsdag och torsdag. Dessutom säger jag att jag kan hoppa in och jobba extra natten mellan måndag och tisdag. Plus att jag säger att jag gärna jobbar lite i helgen. Hur gick det här till? Nu har jag alltså jobbat måndag, tisdag och onsdag och såklart även gått i skolan alla dagarna. Ingen tid över direkt.

Som tur var behövde jag inte komma in idag utan fick lite tid över. Tid då jag kanske egentligen borde plugga men för en gångs skull tänker jag strunta i det. Jag känner faktiskt att jag vill och behöver rida. Det är lugnande för själen. Hjälper mig att varva ner och glömma bort all skola, jobb och plikter för ett litet tag. Ibland är det faktiskt viktigare att må bra än att plugga.

Vänta lite, sa jag precis ibland?! Vad är det för fel på mig? Det är såklart alltid viktigare att må bra. Alltid. Glöm inte det!

Hur som helst, nu ska jag ut och rida. Åh, så härligt det ska bli. Jag tänker inte plugga något mer ikväll sedan heller. Det är otroligt sällan som jag tar en hel kväll utan att göra något som jag måste göra, bara saker som jag vill göra. Men nu när jag har skrivit det här så måste jag ju hålla det. Kanske till och med slår igång TV:n ikväll, vem vet?  

 

 

Det är statistiskt säkerställt!

 Vi är nu mitt inne i statistik och epidemiologikurserna och jag har insett att jag inte har berättat så mycket om vad kurserna innehåller. Det beror delvis på att de är ganska tråkiga för en utomstående, dels på att jag inte har hunnit sätta mig in i dem så bra att jag kan förklara på ett enkelt och roligt sätt, men jag ska försöka ändå. Varför läser vi dessa ämnen och vad innehåller de?

 

 

Statistik: Alla djur är olika. När en gör en undersökning på en population, alltså en grupp djur ex en besättning, måste en ha en uppfattning om den naturliga variationen. Först när en har det kan en utvärdera den systematiska variationen på ett korrekt sätt. Med enklare ord: för att kunna se effekterna av ex ett läkemedel måste man veta att alla djur inte svarar på exakt samma sätt och att det är helt naturligt. En måste kunna räkna ut hur stor risk det är att mitt resultat bara är en slump och en måste känna till potentiella felkällor. Det är också viktigt att kunna dra slutsatser kring den totala populationen (ex alla mjölkkor i Sverige) utifrån den information en har fått från att studera en stickprovspopulation (ex 50 slumpmässigt utvalda kor) och tvärtom.

För att göra allt detta måste vi kunna räkna. Det finns formler för det mesta och vi måste förstå hur, när och varför de ska användas.

 

Epidemiologi: Lite mer diffust och ganska likt statistik men handlar mer om att undersöka hur och varför god eller dålig hälsa uppkommer. Genom att undersöka det kan en lättare övervaka och förebygga sjukdom.

Under epidemiologiföreläsningarna har vi bland annat pratat om hur en avgör huruvida ett läkemedel eller ett test har god effekt eller inte. Ex kan ett test vara bra på att upptäcka sjukdom men ge många falskt positiva svar eller vara bra på att bara ge sant positiva men då istället ge falskt negativa svar.  Vi har pratat om att man vid olika sjukdomar prioriterar olika kring detta. Exempelvis är det mycket stressande för patienter att få ett falskt positivt svar för en allvarlig sjukdom. Det kan också leda till att en exempelvis utsätts för smärtsam behandling mot en sjukdom man inte har, bara testat positivt för.

 

Låter det flummigt och krångligt? Det tycker jag också. Dock nyttigt, speciellt eftersom en får lite kritiskt tänkande. Vissa tidningsartiklar är till exempel inte helt statistiskt korrekta... 

 
 
 
 

 

 Har jag förresten sagt hur det gick på tentan i speciell patologi? Ni vet, den där megatentan som jag skrev för ungefär en månad sedan. Den som vi var så rädda för och som vi pluggade som galna inför. Jag blev godkänd! Med ganska god mariginal också. Eftersom detta var sista stopptentan inför höstterminen så innebär det att jag får börja höstterminen i trean också. Jag är lite osäker på hur det är med vårterminen ifall jag skulle kugga någon av resterande tentor i år men det får bli en senare fråga. Just nu tänker jag nöja mig med att vara glad att jag har klarat alla tentor hittills i år utan omtentor.

Jag kände mig ganska säker på att jag hade klarat spec-patten (som den så fint kallas) men det är ändå alltid nervöst när det där meddelandet om att tentaresultatet är ute kommer. Jag hade inte ens ro att gå ur bilen och slå på datorn utan kollade direkt på mobilen. Aldrig har väl 3G-täckningen känts så seg. Men till slut fick jag fram den där lilla bokstaven som alla trånar efter. G. Godkänd. YES! (Som jag tidigare nämnt är G det högsta betyg man kan få på veterinärlinjen.)

 

 
 

Flower power

I helgen har jag planterat blommor! Jag är inget direkt planteringsproffs utan håller mig till krukor men visst blev det fint? Lite vårigt och sött. Det livar upp lite här hemma. 
Ber om ursäkt för lite halvkassa bilder men jag orkade inte vänta på bättre ljus. 





Jag har verkligen trasslat till det för mig själv

Igår var en riktigt snurrig dag. Den började bra. Jag hann rida innan skolan, träffade klasskompisarna igen efter påsklovet och vi slutade en och en halv timme före den tiden jag trodde vi skulle sluta (hade kollat fel i schemat). Så långt gick allt bra. Sedan började det snurriga.

De senaste veckorna har jag börjat boka in alldeles för mycket saker som jag egentligen inte har tid med. Jag har därför avbokat det mesta – bara för att lyckas boka in massa nya saker. Jobb, kvällsföreläsningar, möten, you name it. Jag är helt enkelt urusel på att tacka nej till saker. Dessutom vill jag lära mig allt som går att lära och engagera mig i allt kul som går att engagera sig i. Samtidigt som jag ska försöka hinna med plugget, hästen, pojkvännen och helst mig själv. Som ni hör är det en omöjlig ekvation. Igår kulminerade det hela.

 

För det första insåg jag att det där med att ta ledigt över påsken kanske inte var en så bra idé trots allt. Statistiken känns hopplöst förvirrande just nu, sådär att jag knappt ens kommer ihåg vad vi gick igenom för fem minuter edan på föreläsningen.  Jag insåg att jag borde börja plugga rejält, och det snart. Guldläge när jag slutar tidigt, eller hur? Det blev inte så.

Jag skulle ringa ett samtal om sommarjobb och var lite stressad över det. Försökte gå igenom i huvudet vad jag skulle säga och så. Skulle bara tanka först och ringa sedan. När jag står och tankar går tankarna hit och dit. Hur ska jag formulera mig? Vad ska säga om de frågar ditt eller datt? Jag slår en blick på mätaren på bensinpumpen. What? Nästan 15 kronor litern? I morse när jag körde förbi kostade ju bensinen bara lite över 13 kronor. Kollar lite till. Inser att jag står och tankar i FEL BENSIN. Jag tankar in 98 istället för 95. Hjälp! Jag har ingen aning om vad det är för skillnad men jag har hört tidigare att om man tankar in bensin i en dieselbil, eller tvärtom, så får man inte starta bilen för då skär motorn. Jag vågar således inte starta bilen. Försöker få tag på min pojkvän, tillika bilens ägare. Han klickar bort mig två gånger. Hjälp hjälp hjälp. Vad gör jag? Försöker googla. Får bara fram massa trådar på flashback om hur man optimerar sin rallybil. Inte speciellt hjälpsamt. Försöker ringa pappa. Han svarar inte heller.

 

 

 

Efter ett litet tag kommer en tjej och ska tanka och jag frågar henne. Hon ringer sin svärfar som meddelar att det inte är någon som helst fara och att jag troligtvis inte kommer märka någon skillnad på bilen. Puh. I samma veva får jag tag på pojkvännen som säger samma sak. Jag behöver alltså inte ha panik. Skönt. Tyvärr tar det ett tag för kroppen att inse detta. Jag darrar i hela kroppen och har svårt att tänka klart. Som tur är har jag alltid med mig en chokladbit i väskan in case of sånna här händelser. (Började med det sedan jag svimmade för ett tag sedan.) Trycker i mig chokladen och sätter mig i bilen. Väntar på att blodsockernivån ska höjas så pass att jag slutar skaka. 

Ringer till det där jobbet. Får inte tag på rätt person. Den jag pratar med ska säga till rätt person att jag har ringt och så ska rätt person ringa upp mig någon gång under eftermiddagen.

Jag kör hem i en dimma. Såklart ringer både pappa och pojkvän upp nu. Så dags.

 

Väl hemma ringer telefonen igen. Det är en kvinna från stiftelsen där jag har sökt stipendium som ringer och berättar att de vill ge mig stipendium. Jättekul! Enda kruxet är att de vill att jag ska närvara på en ceremoni på onsdag. På onsdag har jag bokat in auskultation på en djurklinik hela dagen. Jag visste att stipendieceremonin skulle vara då men tänkte att jag nog inte skulle få något när de inte hade hört av sig en vecka innan. Shit. Hur gör jag då? Djurkliniken hade också tid att ta emot mig den 20:e. Kollar i schemat. Den 20:e ska jag gå på stresshanteringskurs. Jag skrev upp mig på den för att jag har så svårt att planera och vill hinna med tusen saker och behöver hjälp med att hantera mig själv så att jag slutar med det. Ironiskt va?

Försöker få tag på kursansvarig för att höra om jag kan byta dag. Försöker samtidigt få tag på djurkliniken för att höra om jag kan byta dag där. Såklart svarar ingen av dem inom fem minuter (eftersom de är normala) och mitt hjärta fortsätter att slå i hundranittio.

Rätt person från det där jobbet ringer upp och vi kan bestämma en tid. Eftersom jag är så överbokad måste jag boka in detta så att jag missar en föreläsning, det finns liksom ingen annan tid över.

 

Nu borde jag kunna luta mig tillbaka, invänta svar från stresshantering och djurklinik och slappna av. Det är lättare sagt än gjort. Faktum är att det tar flera timmar för mig att överhuvudtaget kunna slappna av litegrann. Att plugga statistik är inte att tänka på. När min alltid lika lugna pojkvän kommer hem står jag och lagar mat i ett hiskeligt tempo, irrar omkring som en yr höna och hänger tvätten samtidigt.

”Lugna ner dig nu, My.”

”HUR DÅ?”

”Det är bara att ta det lugnt. Du kan inte boka in så mycket. Ta det lugnt. Stressa ner.”

Lätt för honom att säga. Jag försöker men det är faktiskt jättesvårt. Faktum är att jag nu, morgonen efter, fortfarande känner mig lite snurrig efter gårdagen.

 

Jag blir så trött på mig själv. Jag gör alltid såhär. Bokar in massa saker och vill vara alla till lags. Till slut blir det så mycket att jag inte hinner med mig själv och jag kraschar ihop i en liten hög på golvet. Jag VET ju att man måste ha tid för återhämtning. Jag VET ju att jag inte orkar med att vara hemifrån från tidig morgon till sen kväll varje dag. Jag VET ju att jag inte hinner med allt som jag vill. Varför försöker jag göra det då?

Är det någon som känner igen sig? Någon som kanske är likadan eller som har några tips till mig? Allt är välkommet!  

 

 

 

Hingstvisning

Den stora skillnaden mellan att vara ledig och inte är hur länge en kan ligga kvar i sängen efter att ha vaknat. Idag är jag ledig och bloggar därför från sängen. Höjden av ledighetslyx, tycker jag. 

Igår var jag på hingst- och saluhästvisning på Pepino PRE. PRE står för Pura Rasa Española, en hästras från Spanien. 
Många vackra hästar visades. Hästar med lång pannlugg och stor utstrålning. Jag blev väldigt inspirerad att åka hem och träna dressyr med min egen lilla pälsboll. (Vårfällning efter en vinter utomhus är inte att leka med. Päls precis överallt.) 





En av hingstarna tyckte nog inte att det var så kul att visa upp sin vackra trav utan bjöd på en annan typ av show. 



Norr vs söder

Nu under påsken passar jag på att hälsa på mina föräldrar på Bjärehalvön i norra Skåne. Samtidigt är min pojkvän hemma hos sin mamma i Västernorrland. Gissa vilken bild som togs var! 


Glad påsk!

Påsklov var det, ja... Jag började mitt påsklov med att jobba tre dagar på hästkliniken och skotta. I somras gjorde jag det på heltid, nu blev jag dötrött redan efter första dagen. Att man hinner vänja sig av med det så snabbt! Det är ändå rätt så kul att komma till UDS och få hänga med veterinärer, veterinärstudenter och djursjukskötare. Det känns mer på riktigt då. Att jag ska bli en del av det där sen. 

Igår var det skärtorsdag och dags att åka till mamma och pappa. Jag samåkte i bil tillsammans med två andra SLU-studenter. Smidigt sätt att få ner kostnaden och trevligare än att åka buss eller tåg (som ju ändå alltid blir försenade). Däremot är det tveksamt om det gick så mycket snabbare än tåget hade gjort. Vi körde nämligen lite fel en gång plus att vi hamnade i en olyckskö på E4. Det var en bil som hade brunnit. Usch och fy. Jag hoppas verkligen att de som satt i bilen hann ut i tid! 
Sent igår kväll kom jag i alla fall fram. Välkomnandet från djuren var väldigt intensivt. De blev hur glada som helst och jag fick bära dem ut ur mitt rum för att kunna sova. Sötisar. 

Nu väntar några dagar med påskfirande på Bjäre tillsammans med familjen. Glad påsk på er allihopa! 



Idé till äggfärgningen? 


veterinartjejen.blogg.se

Om att vara ung kvinna och studera till veterinär.

RSS 2.0